Research Article

Kuru ve taze Arum maculatum bitkisinden elde edilen dekoksiyon ve etanol ekstrelerinin fenolik içerik analizi ve antioksidan aktivitesi

Volume: 6 Number: 1 April 30, 2025
EN TR

Kuru ve taze Arum maculatum bitkisinden elde edilen dekoksiyon ve etanol ekstrelerinin fenolik içerik analizi ve antioksidan aktivitesi

Öz

Arum maculatum L., Araceae familyasına ait, Avrupa, Batı-Asya ve Kuzey Afrika’da doğal yayılış gösteren, toksik özelliklerine rağmen geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan çok yıllık otsu bir bitkidir. Türkiye’de halk arasında hemoroid, karaciğer rahatsızlıkları ve sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde tercih edilmekte; yaprakları sebze olarak tüketilmektedir. Yapılan literatür araştırmamızda, A. maculatum’un özellikle yenilebilir formlarındaki fenolik içerik ve antioksidan potansiyeline yönelik kantitatif çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle mevcut çalışmada, A. maculatum’un Samsun yöresinde geleneksel olarak gıda şeklinde kullanılan taze ve kuru herbadan elde edilen etanol:su ve dekoksiyon ekstrelerinin in vitro antioksidan aktiviteleri ile fenolik bileşik profilleri kantitatif olarak incelenmiştir. Antioksidan aktivite DPPH• ve CUPRAC yöntemleriyle değerlendirilmiş; en yüksek DPPH• radikal giderme aktivite ve CUPRAC indirgeme gücü, kuru bitki etanol:su ekstresinde (E1) sırasıyla %34,5 ve 0,27 mmol TE/g olarak saptanmıştır. HPLC analizleriyle gallik asit, klorojenik asit ve kuersetin tüm ekstrelerde tespit edilmiş; apigenin-7-O-glukozit yalnızca E1’de bulunmuştur. Bu bulgular, fenolik bileşik miktarı ve çeşitliliğinin, ekstraksiyon yöntemine ve bitki materyalinin işlenme durumuna bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Elde edilen veriler, A. maculatum’un fenolik içeriği zengin doğal bir antioksidan kaynağı olabileceğini ve geleneksel kullanımlarını bilimsel olarak desteklediğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Arum maculatum , dekoksiyon , etanol:su ekstre , antioksidan aktivite , HPLC , fenolik bileşik

References

  1. Abbasi, N., Karkondi, V. R., Asadollahi, K., Tahmasebi, M., Ghobad, A., Taherikalani, M., & Parisa, A. (2014). Analgesic effects of Arum maculatum plant extract in rats compared to other routine analgesics. J Med Plants Res, 8(31), 1025-1030.
  2. Abu-Darwish, M. S., & Efferth, T. (2018). Medicinal plants from near east for cancer therapy. Frontiers in pharmacology, 9, 56.
  3. Atalay, T., & Yıldız, K. (2020). Arum maculatum (yılan yastığı) bitkisi ve antiparaziter özellikleri. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni, 11(3), 126-133.
  4. Ataseven, S., Misirli, D., Uzar, F., Türkan, N. N., & Elmastaş, M. (2021). Determination of phenolic compound composition of water and ethanol extracts of horsetail (Equisetum arvense). Journal of Integrative and Anatolian Medicine, 2(2), 3-9.
  5. Balasundram, N., Sundram, K., & Samman, S. (2006). Phenolic compounds in plants and agri-industrial by-products: Antioxidant activity, occurrence, and potential uses. Food Chemistry, 99(1), 191–203.
  6. Brand-Williams, W., Cuvelier, M. E., & Berset, C. L. W. T. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT Food Science and Technology, 28(1), 25–30.
  7. Çolak, F., Savaroğlu, F., & İlhan, S. (2009). Antibacterial and antifungal activities of Arum maculatum L. leaves extracts. Journal of Applied Biological Sciences, 3(3), 13-16.
  8. Dai, J., & Mumper, R. J. (2010). Plant phenolics: extraction, analysis and their antioxidant and anticancer properties. Molecules, 15(10), 7313-7352.
  9. Dogan, Y., Baslar, S., Ay, G., & Mert, H. H. (2004). The use of wild edible plants in western and central Anatolia (Turkey). Economic botany, 58(4), 684-690.
  10. El-Hilaly, J., Hmammouchi, M., & Lyoussi, B. (2003). Ethnobotanical studies and economic evaluation of medicinal plants in Taounate province (Northern Morocco). Journal of ethnopharmacology, 86(2-3), 149–158.
APA
Keskin, E., Mısırlı, D., & Elmastas, M. (2025). Kuru ve taze Arum maculatum bitkisinden elde edilen dekoksiyon ve etanol ekstrelerinin fenolik içerik analizi ve antioksidan aktivitesi. Journal of Integrative and Anatolian Medicine, 6(1), 9-16. https://doi.org/10.53445/batd.1680521