Dissertation
BibTex RIS Cite

Ülkemizdeki Bitkisel Ekstratlarla Tasarlanan Anti Aging Etnokozmetik Formülasyonu Üzerine Çalışmalar

Year 2024, Volume: 5 Issue: SBÜ Hamidiye Eczacılık 2024 Bitirme Projesi Özetleri, 12 - 12, 31.12.2024

Abstract

Cilt yaşlanması; intrinsik ve ekstrinsik faktörlere bağlı olarak gerçekleşen doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. Bu faktörler, cilt üzerinde fizyolojik ve yapısal değişikliklere sebep olurlar. Bunun sonucunda cildin dış görünüşünde değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler; cildin elastikiyetinde azalma, kırışıklık, cildin parlaklığının gitmesi, sarkma, koyu lekelenme gibi gözle görülür farklılıklardır. İnsanlar cilt yaşlanmasını geciktirmek için anti aging etkili kozmetik ürünlerden destek almaktadırlar. Kozmetik ürün seçimi yaparken bitkisel ekstrelerden üretilen kozmetik preparatlara yönelmeye başlamışlardır çünkü yapılan araştırmalarda kimyasal içerikli kozmetiklerin yan etkileri ortaya konulmuştur. Ayrıca bitkisel ekstrelerden üretilmiş kozmetikler daha düşük toksisiteye sahiptirler. Çeşitli bitki, tahıl ve meyvelerden üretilen doğal ekstratların antioksidan özellik taşıyarak cilt yaşlanmasına sebep olan reaktif oksijen türlerinin yarattığı oksidatif stresi azaltarak anti aging özellik sağladığı bilinmektedir. Toplumların güzellikle olan ilişkisini Etnozmetik olarak tanımlanabilir. Ülkemizdeki etnokozmetik ham maddelerden biri de Isparta gülüdür. Kozmetik sanayinde diğer gül çeşitlerinin en iyisi olan Rosa Damascena'nın yağı ve suyu kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kozmetik endüstrisinde önemli bir Etnokozmetik bir bitki olan Rosa Damascena'nın ve pek çok etnokozmetik bitki kullanılarak oluşturulacak kozmetik formülasyonlarda kullanımı hakkında detaylı bilgiler içermektedir. Yapılacak olan projede öncelikle detaylı olarak cilt yaşlanması araştırılmıştır. Sonrasında cilt yaşlanmasını yavaşlatmak için anti aging içerikli bitkisel ekstreler incelenecek ve in vitro hücre kültürü laboratuvarında fibroblast aktiviteleri araştırılacaktır. Daha sonra ise ülkemizde bulunan bitkilerden tasarlanan bir anti aging etnokozmetik formülasyon oluşturulmuş, bazı fizikokimyasal özellikleri üzerine araştırmalar yapılmıştır. Proje amacı çerçevesinde Teknoparkta AR-GE ve pilot ölçeklerde üretimlerin yapılması planlanmıştır.

References

  • Gülpak, M., & Oktay, A. A. (2020). ANTİ- AGİNG UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ. Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi, 3(1), 28-40.

Studies on the Anti Aging Ethnocosmetic Formulation Designed with Herbal Extracts in Our Country

Year 2024, Volume: 5 Issue: SBÜ Hamidiye Eczacılık 2024 Bitirme Projesi Özetleri, 12 - 12, 31.12.2024

Abstract

Skin ageing is a part of the natural ageing process due to intrinsic and extrinsic factors. These factors cause physiological and structural changes in the skin. As a result, changes occur in the external appearance of the skin. These changes are visible differences such as decreased skin elasticity, wrinkles, loss of skin brightness, sagging, dark spotting. People are supported by anti-aging effective cosmetic products to delay skin aging. While choosing cosmetic products, they have started to turn to cosmetic preparations produced from herbal extracts because the side effects of chemical-containing cosmetics have been revealed in the researches. In addition, cosmetics produced from herbal extracts have lower toxicity. It is known that natural extracts produced from various plants, cereals and fruits have antioxidant properties and provide anti-aging properties by reducing oxidative stress caused by reactive oxygen species that cause skin aging. The relationship of societies with beauty can be defined as ethnocosmetics. One of the ethnocosmetic raw materials in our country is Isparta rose. The oil and water of Rosa Damascena, which is the best of other rose varieties, is used in the cosmetics industry. In this study, Rosa Damascena, which is an important ethnocosmetic plant in the cosmetic industry and many ethnocosmetic plants are used. In the project to be carried out, firstly, skin aging was investigated in detail. Afterwards, herbal extracts with anti-aging content will be examined to slow down skin aging and fibroblast activities will be investigated in in vitro cell culture laboratory. Afterwards, an anti-aging ethnocosmetic formulation designed from plants found in our country was created and some physicochemical properties were investigated. Within the framework of the project purpose, it is planned to carry out R&D and pilot scale productions in Technopark.

Supporting Institution

Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Thanks

Çok değerli hocam Asst. Prof. Dr. Öğr. Üyesi İsmail ASLAN'a projeye olan katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

References

  • Gülpak, M., & Oktay, A. A. (2020). ANTİ- AGİNG UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ. Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi, 3(1), 28-40.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Traditional, Complementary and Integrative Medicine (Other)
Journal Section SBÜ Hamidiye Eczacılık 2024 Bitirme Projesi Özetleri
Authors

Beyza Kaya 0009-0005-4075-2666

İsmail Aslan 0000-0001-7075-7103

Early Pub Date December 31, 2024
Publication Date December 31, 2024
Submission Date July 1, 2024
Acceptance Date August 26, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 5 Issue: SBÜ Hamidiye Eczacılık 2024 Bitirme Projesi Özetleri

Cite

APA Kaya, B., & Aslan, İ. (2024). Ülkemizdeki Bitkisel Ekstratlarla Tasarlanan Anti Aging Etnokozmetik Formülasyonu Üzerine Çalışmalar. Bütünleyici Ve Anadolu Tıbbı Dergisi, 5(SBÜ Hamidiye Eczacılık 2024 Bitirme Projesi Özetleri), 12-12.

Journal of Integrative and Anatolian Medicine

Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi

by-nc-nd.png