Sunulan çalışmada, zeytinyağı üretimi sonucu çevreye verilen ve önemli oranda toksik madde içeren zeytın karasuyunun, koagülasyon ve ileri oksidasyon yöntemi ile renk, fenol ve lignin giderimi amaçlandı. Bu amaçla karasu içerisinde bulunan kolloidal tanecikleri çöktürmek için ön arıtım işlemi yapıldı. Koagülasyon deneylerinde koagülant madde olarak kireç ve şap’ın belirli oranlardaki karışımları kullanıldı. Daha sonra sodyum perborat ile ikinci defa çöktürme deneyleri gerçekleştirildi. Çalışmanın ikinci aşamasında ise sodyum perborat ile zeytin karasuyunda fotolitik arıtım deneyleri yürütüldü. Deneysel çalışmada, sıcaklık, pH, perborat konsantrasyonu, ozon ve zaman gibi parametrelerin etkisi incelendi. Çalışma sonucunda O3/UV/NaBO3.H2O.3H2O sistemi kullanarak yapılan deneylerde en iyi sonuçların elde edilebileceği görüldü. Ayrıca, oksidasyon reaksiyonlarında oluşan ürünlere ait GC-MS spektrumları incelenerek, en iyi sonuçlar pH.12’de ve bu pH’da karasuda yalnızca 6 bileşenin var olduğu tespit edildi
In this study, The purpose of the presented study is to removal of impurities in coagulation and high oxidation method of olive oil wastevater that contains toxic material and that is spread in the environment as a consequence of olive oil production. Preliminary treatment has been carried out in order to precipitate the colloidal particles in olive oil wastevater. A mixture of lime and alum (aluminum sulphate) composed in specific proportions has been used as the coagulant material in the experiments. Then a second preliminary treatment has been made with sodium perborate. In the second phase of the study, photolytic treatment experiments of olive oil wastevater were conducted with sodium perborate and the effect of temperature, pH, concentration of perborate, oxygen, ozone were investigated in experimental study. It was observed that O3/UV/NaBO3.H2O.3H2O system was the obtained best result. In
addition, the mass spectra of the products of oxidation was investigated by GC-MS and ,it was observed
that pH.12 was best results and 6 component were determined only in olive oil wastevater in this pH.
Other ID | JA22DC35YR |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2012 |
Submission Date | June 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 14 Issue: 1 |