Beyaz peynir, peynir altı suyu tozu, süt tozu, labne, kaşar peyniri ve sütün
doğal ve yapay radyoaktivite konsantrasyonları gama
spektrometrik metot ile belirlendi. Bu amaçla, p-tipi %110 rölatif verimli eş
eksenli HPGe dedektör kullanıldı. Beyaz peynir, peynir altı suyu tozu, süt
tozu, labne, kaşar peyniri ve sütün 40K ortalama radyoaktivite konsantrasyonları sırasıyla
63.1 ± 7.1, 392.6 ± 40.2, 482.1 ±38.6, 152.0 ±12.1, 48.7 ± 5.8 ve 52.2 ±
4.2 Bq/kg dir. 137Cs
radyoaktivite konsantrasyonları MDA altında bulunmuştur. Süt tozu dışında 232Th
radyoaktivite konsantrasyonları MDA
altında bulunmuştur. Süt tozu 232Th radyoaktivite konsantrasyonu 3.2 ± 0.3 - 9.8 ± 0.8 Bq/kg
aralığında bulunmuştur. 226Ra
radyoaktivite konsantrasyonları peynir
altı suyu tozu için 5.9 ± 0.5 - 8.3 ± 0.7 Bq/kg, süt için 5.1 ± 0.5 – 9.8 ±
0.8 Bq/kg, beyaz peynir için 4.6 ± 0.5 -
9.9 ± 1.9 Bq/kg, süttozu için 3.5 ± 0.3 - 16.0 ± 1.5 Bq/kg, labne için 4.2 ± 0.3 - 11.1 ± 1.0 Bq/kg
aralığında bulunmuştur.
Gama spectrometri radyoaktivite konsantrasyonu süt süt ürünleri
Natural and artificial radioactivity concentrations of the white cheese,
whey powder, milk powder, labaneh, kaskhaval cheese and milk were determined
via gamma spectrometric method. For this purpose, p-type 110% relative
efficiency coaxial HPGe detector was used. Average 40K radioactivity
concentrations of the white cheese, whey powder, milk powder, labaneh,
kaskhaval cheese and milk were found to be 63.1 ± 7.1, 392.6 ± 40.2, 482.1 ±38.6,
152.0 ±12.1, 48.7 ± 5.8 and 52.2 ± 4.2 Bq/kg respectively. 137Cs
radioactivity concentrations were found to be below MDA. Except the milk powder
232Th radioactivity
concentrations were found to be below MDA. 232Th radioactivity concentrations of the milk
powder samples were found to be ranged
from 3.2 ± 0.3 - 9.8 ± 0.8 Bq/kg. 226Ra radioactivity concentrations were ranged from
5.9 ± 0.5 - 8.3 ± 0.7 Bq/kg for whey powder, 5.1 ± 0.5 – 9.8 ± 0.8 Bq/kg for milk, 4.6 ± 0.5 - 9.9 ± 1.9 Bq/kg for white cheese, 3.5 ± 0.3 -
16.0 ± 1.5 Bq/kg for milk powder, 4.2 ±
0.3 - 11.1 ± 1.0 Bq/kg for labaneh.
Gamma spectrometry radioactivity concentration milk dairy products
Bölüm | Makale |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 29 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 19 Sayı: 2 |