Translation

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó ve Diğerleri v. Macaristan Kararı

Volume: 2 Number: 2 December 30, 2025
TR EN

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó ve Diğerleri v. Macaristan Kararı

Abstract

Başvurucular, zihinsel engele sahiptir ve vesayet altına alınmaları sonucu anayasal bir hüküm dolayısıyla oy hakkından otomatik olarak yoksun bırakılmışlardır. Taraf Devlet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Alajos Kiss v. Macaristan kararına atıfla gerekli yasal düzenlemeleri yaptığını, yapılan değişiklikle her vesayet davasında oy hakkı için ayrı bir bireysel değerlendirme yapılacağını ve engelli bireylerin oy hakkından otomatik olarak yoksun bırakılmayacağını, bu nedenle de Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin ihlal edilmediğini öne sürmüştür. Ancak Engelli Hakları Komitesi, Sözleşme'nin oy hakkı bakımından hiçbir istisna getirmediğini, bireysel değerlendirmeye dayansa da zihinsel ve psikososyal engel nedeniyle oy hakkından mahrum bırakmanın Sözleşme'nin oy hakkını güvenceye alan 29'uncu maddesini tek başına ve Sözleşme’nin kanun önünde kişi olarak tanınma hakkını düzenleyen 12’nci maddesiyle birlikte ihlal ettiğine karar vermiştir. Bu gayri resmi çeviri, insan hakları alanındaki Türkçe yazına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Law in Context (Other)

Journal Section

Translation

Publication Date

December 30, 2025

Submission Date

June 16, 2025

Acceptance Date

December 3, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 2 Number: 2

APA
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó ve Diğerleri v. Macaristan Kararı (M. Sisli, Trans.). (2025). Balıkesir Üniversitesi Hukuk Dergisi, 2(2), 300-321. https://izlik.org/JA28MD23FL
AMA
1.Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó ve Diğerleri v. Macaristan Kararı. BAUNLR. 2025;2(2):300-321. https://izlik.org/JA28MD23FL
Chicago
Merve Sisli. 2025. “Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó Ve Diğerleri V. Macaristan Kararı”. Balıkesir Üniversitesi Hukuk Dergisi 2 (2): 300-321. https://izlik.org/JA28MD23FL.
EndNote
(December 1, 2025) Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó ve Diğerleri v. Macaristan Kararı. Balıkesir Üniversitesi Hukuk Dergisi 2 2 300–321.
IEEE
[1]M. Sisli, Trans., “Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó ve Diğerleri v. Macaristan Kararı”, BAUNLR, vol. 2, no. 2, pp. 300–321, Dec. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA28MD23FL
ISNAD
Sisli, Merve, trans. “Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó Ve Diğerleri V. Macaristan Kararı”. Balıkesir Üniversitesi Hukuk Dergisi 2/2 (December 1, 2025): 300-321. https://izlik.org/JA28MD23FL.
JAMA
1.Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó ve Diğerleri v. Macaristan Kararı. BAUNLR. 2025;2:300–321.
MLA
Sisli, Merve, translator. “Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó Ve Diğerleri V. Macaristan Kararı”. Balıkesir Üniversitesi Hukuk Dergisi, vol. 2, no. 2, Dec. 2025, pp. 300-21, https://izlik.org/JA28MD23FL.
Vancouver
1.Merve Sisli. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Bujdosó ve Diğerleri v. Macaristan Kararı. BAUNLR [Internet]. 2025 Dec. 1;2(2):300-21. Available from: https://izlik.org/JA28MD23FL