TR
EN
Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği
Öz
Covid 19 virüsü Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan, hızlı bulaş özelliği ve küreleşmenin etkisiyle kısa sürede dünyanın her yerine yayılan, başlangıçta insan sağlığını ilerleyen süreçte ekonomik, kültürel, sosyal her alanı derinden etkileyerek, dünyanın dinamiklerini değişmesine ve küresel bir krize sebep olan pandemiyi ifade etmektedir. Covid 19 dünyadaki tüm ülkelerin tedbir ve kısıtlama kararları alarak, karantina ve kapanma sürecine girmesinden dolayı ülke ekonomisinin ve işletmelerin çalışma şeklinin değiştiği bir sürecin başlatıcısı olmuştur. İşletmelerin çalışmaları şekilleri ve piyasadaki arz ve talebin değişikliği istihdamı doğrudan etkilemiştir. Her sektörde aynı etkiye sahip olmamakla birlikte istihdam oranlarında dünya genelinde Pandemi sürecinde süreci dijitalleşme olgusunu olumlu yönde etkilemiş ve dijitalleşme hızı tüm dünyada artmıştır.
Bu çalışmanın esas amacı Covid 19 pandemi sürecinin Konya ilindeki ana faaliyet alanı imalat/üretim, hizmet veya ticaret/perakende olan firmaları istihdam ve dijitalleşme açısından nasıl etkilediğinin değerlendirilmesidir. Değerlendirilen çalışma verileri; Konya ilinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren 503 firmanın katılımı ile elde edilmiş, bu verilerin analizi için SPSS IBM (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Elde edilen analiz verileri sonucunda; Covid-19 pandemi sürecinin istihdamı olumsuz açıdan etkilemediği aksine firmaların %25’inin istihdamının arttığı ve dijitalleşmeye olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca istihdam ve dijitalleşmeye yönelik farklı açılardan değerlendirmeler yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akkuş, A. (2020). Covid-19 pandemi sürecinde kriz yönetmi ve stratejik planlama. E. Şen, D. Hıdıroğlu ve O. Yılmaz içinde, Covid-19 Pandemisinde Yönetim ve Ekonomi (s. 103-130). Gazi Kitabevi.
- Amankwah, J., Khan, Z., Wood, G., & Knight, G. (2021). COVID-19 and digitalization: The great acceleration. Journal of Business Research, 136, 602-611.
- Aslan, R. (2020). Tarihten günümüze epidemiler, pandemiler ve Covid-19. Ayrıntı Dergisi, 8(85), 35-41.
- Aydın, S. (2011). Atatürk Kitaplığı süreli yayınları sayısallaştırma çalışmalarının teknik ve yönetsel analizi. Türk Kütüphaneciliği Dergisi, 4(8), 1-15.
- Balcı, Y. ve Çetin, G. (2020). Covid-19 pandemi sürecinin Türkiye'de istihdama etkileri ve kamu açısından alınması gereken tedbirler. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(37), 40-58.
- Bulut, R. ve Pınar, C. (2020). Covid-19 döneminde Türkiye'de istihdam ve işsizlik. Oğuzhan Sosyal Bilimler Dergisi, 217-225.
- Çetin Gürkan, G. (2019). Dijital dönüşüm ve gelişimi. I. Mendeş Pekdemir içinde, Dijital Dönüşüm (s. 5-25). Beta Yayıncılık.
- Dinler, Z. (2005). İktisada giriş. Ekin Kitabevi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ekonomi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
23 Kasım 2022
Kabul Tarihi
31 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2
APA
Ünal, Ş. G., & Afşar, B. (2022). Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği. Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 101-122. https://izlik.org/JA85EL98GG
AMA
1.Ünal ŞG, Afşar B. Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği. BAUNİİBFD - BUFEASJ. 2022;3(2):101-122. https://izlik.org/JA85EL98GG
Chicago
Ünal, Şeyda Gizem, ve Bilge Afşar. 2022. “Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği”. Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3 (2): 101-22. https://izlik.org/JA85EL98GG.
EndNote
Ünal ŞG, Afşar B (01 Aralık 2022) Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği. Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3 2 101–122.
IEEE
[1]Ş. G. Ünal ve B. Afşar, “Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği”, BAUNİİBFD - BUFEASJ, c. 3, sy 2, ss. 101–122, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85EL98GG
ISNAD
Ünal, Şeyda Gizem - Afşar, Bilge. “Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği”. Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3/2 (01 Aralık 2022): 101-122. https://izlik.org/JA85EL98GG.
JAMA
1.Ünal ŞG, Afşar B. Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği. BAUNİİBFD - BUFEASJ. 2022;3:101–122.
MLA
Ünal, Şeyda Gizem, ve Bilge Afşar. “Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği”. Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 2, Aralık 2022, ss. 101-22, https://izlik.org/JA85EL98GG.
Vancouver
1.Şeyda Gizem Ünal, Bilge Afşar. Covid 19 Pandemi Sürecinin İstihdam ve Dijitalleşme Üzerine Etkisi: Konya İli Örneği. BAUNİİBFD - BUFEASJ [Internet]. 01 Aralık 2022;3(2):101-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85EL98GG
