İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER

Volume: 14 Number: 25 June 1, 2011
  • Fatih Yavuz
TR EN

İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER

Abstract

Problem: İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler dinleme becerileri derslerinde çeşitli strateji ve taktikler kullanarak dinledikleri metinleri anlamaya çalışmaktadırlar. Araştırmanın Amacı: Bu araştırmanın amacı anket ve görüşmeler kullanarak öğrencilerin dinleme becerileri dersinde kullandıkları strateji ve taktikleri belirlemek ve başarılı-başarısız öğrencilerin strateji kullanıp kullanmadığını ya da eğer kullanıyorlarsa hangi stratejileri kullandıklarını belirlemektir. Yöntem: Araştırmanın evreni Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim dalı hazırlık sınıflarıdır. Örneklem ise anabilim dalındaki 107 öğrenciden oluşmaktadır. Anket yoluyla elde edilen veriler, SPSS For Windows 17.0 paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, frekans analizi ve yüzde alma tekniği kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerle yapılan görüşmeler de bulgulara temel oluşturmuştur. Bulgular ve Sonuçlar: Araştırmadan elde edilen bulgularda, öğrencilerin kullandıkları strateji ve taktikler bilişsel ve biliş ötesi olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca öğrencilere strateji kullanımı eğitimi verilebileceği de ortaya çıkmıştır. Öneriler: Dinleme becerilerinde istenen seviyeye ulaşılması için üniversitelerin eğitim fakültelerinde eğitim vermekte olan metodologlar Özel Öğretim Yöntemleri derslerinde dinleme becerileri öğretimine daha fazla ağırlık vermelidirler. Dil öğrenimi dil hakkında her şeyi bilen öğrencileri yetiştirmekten vazgeçip dili kullanabilen özellikle araştırma konumuzun merkezindeki dinlediklerini anlayabilen kişiler haline getirebilmek olmalıdır. Okul müfredatlarında dinleme becerileri dersleri mekanik dinlemeyi hedef almaktan öteye bilişselliği önemseyen aktiviteler yer almalıdır.

Keywords

References

  1. Amy, B, M, TSUI and Fullilove, John. (1988). Bottom-up or Top-down Processing as a Discriminator of L2 Listening Performance. Applied Linguistics 19/4: 432-451, Oxford University Press.
  2. Barrett-Scott Fiona. (2000). First Certificate Listening and Speaking; Longman Exam Skills, Pearson Education Limited.
  3. Brett, P. (1995). Multimedia for Listening Comprehension: The Design of a Multimedia- Based Resource for Developing Listening Skills, Pergamon, System. Vol.23. No.1. pp.77-85 Elsevier Science Ltd. Great Britain.
  4. Brown, Douglas.( 1987). Principles of Language Learning and Teaching. Prentice Hall.
  5. Brown, j. Marvin, Palmer S. Adrian. (1995). The Listening Approach. Longman inc.
  6. Catherine E. Snow, M. Susan Burns, and Peg Griffin. (1999). Editors Committee on the Prevention of Reading Difficulties in Young Children. National Research Council. National Academy Press.
  7. Christine C.M. Goh. (1999). A Cognitive Perspective on Language Learners’ Listening Comprehension Problems. Pergamon. Elsevier Science Ltd.
  8. Crystal, David.( 1987). The Cambridge Encyclopedia of Language. Cambridge Univer- sity Press.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Fatih Yavuz This is me

Publication Date

June 1, 2011

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 14 Number: 25

APA
Yavuz, F. (2011). İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(25), 288-299. https://izlik.org/JA24UT85GJ
AMA
1.Yavuz F. İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER. BAUNSOBED. 2011;14(25):288-299. https://izlik.org/JA24UT85GJ
Chicago
Yavuz, Fatih. 2011. “İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14 (25): 288-99. https://izlik.org/JA24UT85GJ.
EndNote
Yavuz F (June 1, 2011) İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14 25 288–299.
IEEE
[1]F. Yavuz, “İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER”, BAUNSOBED, vol. 14, no. 25, pp. 288–299, June 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24UT85GJ
ISNAD
Yavuz, Fatih. “İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14/25 (June 1, 2011): 288-299. https://izlik.org/JA24UT85GJ.
JAMA
1.Yavuz F. İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER. BAUNSOBED. 2011;14:288–299.
MLA
Yavuz, Fatih. “İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 14, no. 25, June 2011, pp. 288-99, https://izlik.org/JA24UT85GJ.
Vancouver
1.Fatih Yavuz. İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN DİNLEME BECERİLERİNDE KULLANDIKLARI STRATEJİ VE TAKTİKLER. BAUNSOBED [Internet]. 2011 Jun. 1;14(25):288-99. Available from: https://izlik.org/JA24UT85GJ

Baun SOBED