Pseudomonas cichorii and Pseudomonas corrugata, the causal bacterial agents of tomato pith necrosis, may cause severe losses on tomato worldwide. In Turkey, P. cichorii and P. corrugata were observed on tomato in the Mediterranean Region. The typical disease symptoms of pathogens were characterized as wilting, dark blotches on tomato stems, browning and hollowing of pith in greenhouse tomato plants in Adana and Mersin provinces. In this study, traditional and ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay)-based methods were performed for identification of isolates obtained from symptoms showing plants. In total, 15 of P. cichorii isolates and 1 of P. corrugata isolate were identified according to the diagnostic tests. In addition to traditional diagnosis methods, Indirect-ELISA that was made with pure bacterial cultures was evaluated as capable and reliable diagnosis method of rapid resulting for both pathogenic bacteria
P. cichorii P. corrugata traditional indirect-ELISA diagnosis
Domates öz nekrozuna neden olan bakteriyel etmenler Pseudomonas cichorii and Pseudomonas corrugata dünyada domates üretiminin yapıldığı yerlerde önemli kayıplara sebep olabilmektedir. P. cichorii and P. corrugata Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılan domateslerde tespit edilmiştir. Mersin ve Adana illerindeki sera domateslerinde, patojenlerin neden olduğu hastalığın simptomları solgunluk, bitki gövdesi üzerinde koyu renkte lekeler ve bitki özünde koflaşma ile karakterize edilmiştir. Bu çalışmada, simptom gösteren bitkilerden elde edilen bakteriyel izolatların tanısı geleneksel ve ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay)’ya dayalı tanı yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Test sonuçlarına göre 15 adet izolat P. cichorii, 1 adet izolat P. corrugata olarak tanılanmıştır. Her iki patojenin teşhisinde, geleneksel tanı testlerinin yanı sıra, saf bakteri kültürü kullanılarak yapılan indirekt-ELISA metodu hızlı sonuç veren duyarlı, güvenilir metot olarak değerlendirilmiştir
Diğer ID | JA23BF38TE |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1 |