This research was conducted to determine suitable oat genotypes for spring sowing in Karaman ecological conditions during 2015 growing season. Experimental design was completely randomized blocks design with four replications. Eight oat cultivars (Yeşilköy 1779, Checota, Faikbey, Seydişehir, Sebat, Yeniçeri, Kırklar ve Kahraman) and two local genotypes (Yerli 1 ve Yerli 2) were included as a research material. The panicle number of per square meter, plant height, panicle length, husk rate, thousand kernel weight and grain yield were analyzed within the study. According the results, mean values of the genotypes changed between 99.0-241.0 kg/da for grain yield; 430.0-532.5 for panicle number per square meter; 54.6-72.8 cm for plant height; 15.7-18.1 cm for panicle length; 25.3-46.9 g for thousand kernel weight and 7.3% - 34.5% for husk rate. According to the grain yield results Yeşilköy-1779 (241.4 kg/da), Seydişehir (206.7 kg/da) and Faikbey (201.8 kg/da) were the best genotypes for spring sowing in Karaman conditions. The lowest husk ratio (7.3%) was obtained from the Kahraman cultivar.
Bu araştırma Karaman ekolojik şartlarında yazlık ekime uygun yulaf çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla 2015 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışma tesadüf bloklar deneme deseninde dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada 8 adet yulaf çeşidi (Yeşilköy 1779, Checota, Faikbey, Seydişehir, Sebat, Yeniçeri, Kırklar ve Kahraman) ve 2 adet yerel genotip (Yerli 1 ve Yerli 2) materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada metrekarede salkım sayısı, bitki boyu, salkım boyu, kavuz oranı, bin tane ağırlığı ve tane verimi gibi özellikler incelenmiştir. Genotiplerin tane verimi 99.0-241.0 kg/da, bitki boyu 54.6-72.8 cm, m2 de salkım sayısı 430.0-532.5 adet, salkım boyu 15.7-18.1 cm, bin tane ağırlığı 25.3-46.9 g ve kavuz oranı %7.3-%34.5 aralıklarında değişmiştir. Tane verimi sonuçlarına göre Yeşilköy-1779 (241.4 kg/da), Seydişehir (206.7 kg/da) ve Faikbey (201.8 kg/da) çeşitleri Karaman’da yazlık ekim için en uygun bulunmuştur. Kahraman çeşidinden ise en düşük kavuz oranı (%7.3) elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1 |