Research Article

XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ)

Volume: 2 Number: 14 July 1, 2017
  • Hakan Altın

XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ)

Abstract

Kafkasya, yüzyıllar boyunca istilalara maruz kalmış olsa da tamamen fethedilemeyen, bunun yanında birbirinden farklı pek çok milletten, boydan ve topluluktan oluşan, kırktan fazla dilin konuşulduğu heterojen bir yapıyı ifade etmektedir. Kafkasya’nın yerli ve kadim bir halkı olan Çerkesler kendi bünyelerinde farklı boylardan oluşmaktadır. Tarih boyunca çeşitli devletler tarafından Kafkasya üzerinde hâkimiyet kurulmaya çalışılmış ancak başarılı olunamamış, Kafkas halkları özgür şekilde kendi gelenekleriyle ve adetleriyle yaşamlarına devam etmişlerdir. Rusya’nın hâkimiyet girişimleri sırasında Kafkas halkları tarafından yer yer direniş hareketleri görülmüştür. Kuzeydoğu Kafkasya’da yer alan Dağıstan’da Şeyh Mansur ile başlayan ve özellikle Şeyh Şamil döneminde önem kazanmasının ardından Çeçenistan’da da destek gören kısmen Kuzeybatı Kafkasya’ya yayılma eğilimi gösteren bu hareket “Müridizm Hareketi” olarak isimlendirilmektedir. Rus istilalarına karşı vatan savunması şeklinde olan ve dini bir karaktere bürünen Müridizm hareketi etkili olduğu süre zarfında Rus yayılmasına karşı önemli bir nitelik göstermiştir. Nitekim Şeyh Şamil’in 1859 yılında Ruslara esir düşmesi ile nihayete ermiş olan Müridizm hareketinin ardından Rusya doğudaki askeri birliklerini batıya kaydırarak Çerkeslerin yaşadığı Kuzeybatı Kafkasya’ya hâkim olmak istemiştir. 1860 ile 1864 tarihleri arasında 4 yıllık bir Çerkes direnişinin ardından Çerkesler savaşı kaybetmiş ve yurtlarından göç etmeye zorlanmışlardır. Savaş sırasında ve sonrasında gerçekleşen bu sürgün bir trajedidir. Sürgünün çok büyük bir kısmı Osmanlı topraklarına gerçekleşmiş ve yolda pek çok Çerkes yaşamını yitirmiştir. Göç ettirilen Çerkeslerin sayısı Rusya ve Osmanlı Devleti kaynaklarına göre farklılık arz etmektedir. Nihayetinde Çerkesler özgürlük savaşlarını kaybetmişler ve Ruslar tarafından zorunlu göçe (sürgün) tabi tutulmuşlardır. Sonuç olarak Osmanlı Devleti’ne gelen Çerkesler; Anadolu, Rumeli, Suriye, İsrail, Ürdün gibi yerlere devlet tarafından iskân edilmişlerdir.

Keywords

References

  1. ANONİM (2001), Çerkeslerin Sürgünü 21 Mayıs 1864, Ankara: Kafkas Derneği Yayınları.
  2. ASLAN Cahit (2006), “Bir Soykırımın Adı: 1864 Büyük Çerkes Sürgünü”, Ömer Engin Lütem, Uluslararası Suçlar ve Tarih, Ankara: Asam Yayınları, S. 1.
  3. BAĞ, Yaşar (2001), Çerkeslerin Dünü Bügünü, Ankara: Kafkas Derneği Yayınları.
  4. BAŞER, Alev Erkilet (2002), Ele Geçirilemeyen Toprak: Kuzey Kafkasya, Ankara: Fecr Yayınları.
  5. BERZEG, Nihat (1996), Çerkes Sürgünü, Gerçek Tarihi ve Politik Nedenleri, Ankara: Takav Matbaacılık.
  6. BETROZOV, Ruslan Çev. Orhan Uravelli (2009), Çerkeslerin Etnik Tarihi, Kafdav Bilimsel Araştırma Merkezi ve Yayıncılık İşletmesi, Ankara: Kalkan Matbaacılık.
  7. BEYDİLLİ, Kemal (2008), Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt. 35, Ankara.
  8. BİCE, Hayati (1991), Kafkasya’dan Anadolu’ya Göçler, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Hakan Altın This is me
Türkiye

Publication Date

July 1, 2017

Submission Date

June 12, 2017

Acceptance Date

June 20, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 2 Number: 14

APA
Altın, H. (2017). XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ). Belgi Dergisi, 2(14), 580-591. https://izlik.org/JA64JH94HY
AMA
1.Altın H. XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ). Belgi Dergisi. 2017;2(14):580-591. https://izlik.org/JA64JH94HY
Chicago
Altın, Hakan. 2017. “XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ)”. Belgi Dergisi 2 (14): 580-91. https://izlik.org/JA64JH94HY.
EndNote
Altın H (July 1, 2017) XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ). Belgi Dergisi 2 14 580–591.
IEEE
[1]H. Altın, “XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ)”, Belgi Dergisi, vol. 2, no. 14, pp. 580–591, July 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64JH94HY
ISNAD
Altın, Hakan. “XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ)”. Belgi Dergisi 2/14 (July 1, 2017): 580-591. https://izlik.org/JA64JH94HY.
JAMA
1.Altın H. XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ). Belgi Dergisi. 2017;2:580–591.
MLA
Altın, Hakan. “XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ)”. Belgi Dergisi, vol. 2, no. 14, July 2017, pp. 580-91, https://izlik.org/JA64JH94HY.
Vancouver
1.Hakan Altın. XIX. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ’NE YAPILAN ÇERKES GÖÇLERİ (ÇERKES SÜRGÜNÜ). Belgi Dergisi [Internet]. 2017 Jul. 1;2(14):580-91. Available from: https://izlik.org/JA64JH94HY

16361