Research Article

PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT

Volume: 5 Number: 2 December 31, 2023
EN TR

PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT

Abstract

Her millet yaşadığı coğrafyanın şartları neticesinde kendilerine has bir kültür oluşturmuşlardır. Ormanlarda yaşayan kavimler avcılık ve toplayıcılık ile geçimlerini temin ederek asalak kültürü, tarıma elverişli coğrafyalarda yaşayanlar yerleşik kültürü, hayvancılığa elverişli coğrafyalarda yaşayanlar ise göçebe yaşamı benimsemişlerdir. Çin Seddi’nden, Tuna Nehri’ne kadar olan bozkır coğrafyasında yaşayan kavimler ise coğrafyanın şartlarından dolayı konar-göçebe bir yaşamı benimsemişlerdir. Bu konar-göçebe yaşam tarzı basit bir göçebelik olmayıp boy beyinin idaresinde sistemli bir göç hareketidir. Bozkır coğrafyasının genişliği ve burada yaşayan kavimlerin benimsemiş oldukları konar-göçebe yaşam tarzı göz önüne alındığında buradaki kavimlerin tarih ve kültürlerinin araştırılması zorlaşmaktadır. Söz konusu kavimlerin, tarih ve kültürlerinin araştırılmasında sözlü, yazılı ve arkeolojik kaynaklar kullanılmaktadır. Bozkır kavimlerinin yazılı kaynakları, daha çok ilişkide bulundukları kavimlerin kaynaklarından oluşmaktadır. Sözlü kaynaklar ise daha sonraki süreçte yazıya geçirilmiş ve yazıya geçirildiği dönemin izlerini taşımaktadır. Bozkır kavimleri ile ilgili yapılan araştırmalarda arkeolojik kaynaklar önemli bir yer tutmaktadır. Arkeolojik kaynaklar içerisinde kurganlar ayrı bir önem arz etmektedir. Kurgan, korugan yani koruyan anlamında olup yığma tepe mezarlardır. Bozkır insanının, öldüğü zaman defnedildiği kurganlardan bozkır coğrafyasında çok sayıda vardır. Bu kurganlardan birisi de Pazırık kurganlarıdır. Pazırık kurganları beş büyük kurgandan oluşmaktadır. Bu kurganlarda yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bozkır kavimlerinin sosyal hayatıyla ilgili, giyim-kuşam, yiyecek-içecek, halı, damga-en, müzik aletleri gibi birçok kültürel unsur hakkında veri elde edilmiştir.

Keywords

References

  1. ÇORUHLU, Yaşar, Eski Türklerin Kutsal Mezarları Kurganlar, Ötüken Neşriyat, İstanbul 2019.
  2. BELLİ, Oktay, “Eski Çağ ve Orta Çağ’da Türkler’de Kurgan Yapma Geleneği”, Türkler, III. Cilt.
  3. Herodotos, Herodotos Tarihi, (Çev. Müntekim Ökmen), Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul 2015.
  4. İbn Fadlan, İbn Fadlan Seyahatnamesi, (Çev. Ramazan Şeşen), Yeditepe Yayınları, İstanbul 2022.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Contemporary Asian History

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

December 30, 2023

Publication Date

December 31, 2023

Submission Date

December 15, 2023

Acceptance Date

December 27, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 5 Number: 2

APA
Narşap, M. (2023). PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT. BELLEK Uluslararası Tarih Ve Kültür Araştırmaları Dergisi, 5(2), 118-140. https://doi.org/10.52735/bellek.1405162
AMA
1.Narşap M. PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 2023;5(2):118-140. doi:10.52735/bellek.1405162
Chicago
Narşap, Mazhar. 2023. “PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT”. BELLEK Uluslararası Tarih Ve Kültür Araştırmaları Dergisi 5 (2): 118-40. https://doi.org/10.52735/bellek.1405162.
EndNote
Narşap M (December 1, 2023) PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi 5 2 118–140.
IEEE
[1]M. Narşap, “PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT”, BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi, vol. 5, no. 2, pp. 118–140, Dec. 2023, doi: 10.52735/bellek.1405162.
ISNAD
Narşap, Mazhar. “PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT”. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi 5/2 (December 1, 2023): 118-140. https://doi.org/10.52735/bellek.1405162.
JAMA
1.Narşap M. PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 2023;5:118–140.
MLA
Narşap, Mazhar. “PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT”. BELLEK Uluslararası Tarih Ve Kültür Araştırmaları Dergisi, vol. 5, no. 2, Dec. 2023, pp. 118-40, doi:10.52735/bellek.1405162.
Vancouver
1.Mazhar Narşap. PAZIRIK KURGANLARININ KALINTI VE BULUNTULARINA GÖRE BOZKIR KAVİMLERİNDE SOSYAL HAYAT. BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 2023 Dec. 1;5(2):118-40. doi:10.52735/bellek.1405162