İSLAM HUKUKUNDA ZİLYEDLİĞİN HUKUKİ FONKSİYONU

Cilt: 1 Sayı: 1 15 Eylül 2014
PDF İndir
EN TR

İSLAM HUKUKUNDA ZİLYEDLİĞİN HUKUKİ FONKSİYONU

Öz

Sahibi olsun olmasın, insanın elinde (tasarrufu altında) birtakım eşyaları bulundurması ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunması, hukukta zilyedlik olarak isimlendirilmiştir. İnsan zilyedliğinde bulundurduğu bir eşyanın ya sahibidir ya değildir. Çünkü her zilyedlik hukukta mülkiyet anlamına da gelmemektedir. Ancak; ya bu iki hukuki kavram arasındaki farklılıklara dikkat edilmediğinden, ya da başka sebeplerden dolayı olsa gerek, insanlar arasında, eşya ile ilgili birçok anlaşmazlıklar dava konusu olmaktadır. İşte bu tür davaların çözümünde “zilyedlik” kavramı önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmamızda zilyedliğin, ilgili davalardan çözüme kavuşturulmasında, nasıl bir hukuki fonksiyona sahip olduğunu ortaya koymaya çalıştık. Giriş bölümünde, öncelikle konunun daha iyi anlaşılması, hukuki bir kavram olarak algılanabilmesi için, genel hatlarıyla zilyedlik hakkında bilgi verildi. Zilyedliğin tanımı ve unsurları üzerinde duruldu. Zilyedliğin konusu, zilyedlik kapsamına giren ve girmeyen malların kısaca ele alındı ve zilyedliğin şartları hakkında kısaca bilgi verildi. Birinci bölümde ise, zilyedliğin hukuki fonksiyonları, muhtelif konu başlıklarıyla ele alındı. İkinci bölümde ise zilyedlik davaları üzerinde duruldu. Zilyedlikle ilgili dava çeşitleri, zilyedlik davalarında tarafl arın tespiti, tarafl arın beyan ettiği deliller ve bu delillerin tercihi, zilyedliğin hak karinesi oluşu ve zamanaşımı karşısında zilyedliğin konumu ele alındı. Ayrıca, zilyedliğin kabz yerine geçtiği durumlarda ise, zilyedliğin bazı akit türleri için tamamlayıcı bir fonksiyona sahip olduğu vurgulandı.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adevî, Ali es-Saîdî el-Mâlikî (ö.1189/1775), Hâşiyetü’l-Adevî alâ Şerhi Kifâyeti’t-Tâlibi’r Rabbânî, Beyrut, 14
  2. Ahmed b. Hanbel (ö.241/855), el-Müsned, Çağrı Yayınları, İstanbul, 1992.
  3. Ali Haydar (ö.1355/1936), Dürerü’l-Hukkâm Şerhu Mecelleti’l-Ahkâm, Dersaâdet İstanbul, 1330.
  4. Bilmen, Ömer Nasuhi (ö.1971), Hukûk-i İslâmiyye ve Istılâhât-ı F ıkhiyye Kâmûsu, İstanbul, 1985.
  5. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl (ö.256/870), el-Câmiu’s-Sahîh, Çağrı Yayınları, İstanbul, 1992. Cebûrî, Hüseyin Halef, Avârizu’l-Ehliyye ınde’l-Usûliyyîn, Mekke, 1988.
  6. Damat, Abdurrahman Şeyhzâde (ö.1078/1667), Mecmau’l-Enhur fi Şerhi Mülteka’l-Ebhur, Beyrut, 1998. Derdîr, Ebu’l-Berekât Seydî Ahmed (ö.1201/1786), eş-Şerhu’l-Kebîr, Dâru İhyâi’l-Kütübi’l- Arabiyye, bs.y., ts.
  7. Düsükî, Şemsüddîn Muhammed (ö.1230/1815), Hâşiyetü’d-Düsûkî ale’ş- Şerhi’l-Kebîr, Dâru İhyâi’lKütübi’l-Arabiyye, bs.y. , ts.
  8. Ebû Dâvûd, Süleymân b. Eş’as, (ö.275/888), es-Sünen, Çağrı Yayınları, İstanbul 1992.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

15 Eylül 2014

Gönderilme Tarihi

15 Eylül 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD
Yaka, Zeki. “İSLAM HUKUKUNDA ZİLYEDLİĞİN HUKUKİ FONKSİYONU”. BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 1/1 (01 Eylül 2014): 61-80. https://izlik.org/JA43BX56ZY.


BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC ND) ile lisanslanmıştır


by-nc-nd.png