TÜRKİYE’DE ENFLASYON VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ: 1994-2014 YIILARI ARASI BİR İNCELEME
Öz
Döviz kurlarında meydana gelecek değişim, ülkeler arasında mal, hizmet ve sermaye akımları yanında, büyüme ve enflasyon gibi değişkenler üzerinde de etkiler yaratmaktadır. Günümüzde dış ticaret üzerindeki kısıtlamaların giderek ortadan kalkması, izlenecek döviz kuru sistem ve politikalarını iç ve dış dengenin sağlanmasının yanında, dış rekabet gücünün korunması açısından stratejik bir ekonomi politikası aracı haline getirmektedir.
Bu çalışmada, döviz kuru ile enflasyon arasındaki ilişki, 1994–2014 yılları arası dönem için VAR (Vektör Otoregresif) yöntemi ile test edilmiştir. Sonuç olarak, nominal döviz kurundaki artışlardan enflasyonun etkilendiği belirlenmiştir. Ayrıca enflasyon değişkenindeki şokların nominal kura olan etkisinin neredeyse bulunmadığı çalışmadan çıkan bir diğer önemli sonuçtur. Buna göre, Türkiye’de enflasyonun önlenmesinde, döviz arzını arttırıcı politikaların desteklenmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler
References
- Acar, F. (2013). “Türkiye Ekonomisine Genel Bakış (2001 - 2013)”. ÇSGB Çalışma Dünyası Dergisi, 1(2): 15-32.
- Alacahan, N. D. (2011). Enflasyon hedeflemesi uygulayan ülkelerde enflasyon döviz kuru ilişkisi ve Türkiye uygulaması. Doktora tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Arat, K (2003). Türkiye’de Optimum Döviz Kuru Rejimi Seçimi ve Döviz Kurlarından Fiyatlara Geçiş Etkisinin İncelenmesi, Uzmanlık Yeterlik Tezi, TCMB Yayınları: Ankara.
- Ay, A. (2007). Türkiye’de Dış Ticaret ve Kur Politikaları Uygulamaları (1. Baskı), Çizgi Kitabevi: Konya.
- Ayvaz, Güven, H.T. ve Uysal, D. (2013). “Türkiye’de Döviz Kurlarındaki Değişme İle Enflasyon Arasındaki İlişki (1983-2012)”, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, Yıl: 5 - Sayı 9.
- Bal, O. (2012). “Döviz Kuru, Mevduat Faiz Oranı, Enflasyon ve Devlet İç Borçlanma Senetleri İlişkisi (1994–2008)”, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 31.
- Çınar, G., Hushmat, A. ve Uzmay, A. (2015). “Does speculation matters for wheat price shocks?”. Theoretical Economics Letters. 5 (04), 522.
- Ermişoğlu, E. (2011). Enflasyon hedeflemesi rejiminin Türkiye’deki başarısının değerlendirilmesi, Uzmanlık yeterlilik tezi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü: Ankara.
- Gül E. ve Ekinci, A. (2006). “Türkiye’de Döviz Kuru ve Enflasyon Arasındaki Nedensellik İlişkisi: 1984-2003”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16.
- İnandım, Ş. (2005). Kısa vadeli sermaye hareketleriyle reel döviz kuru etkileşimi: Türkiye örneği. Uzmanlık Tezi, TCMB: Ankara.