BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Volume: 4 Number: 2 December 1, 2009
  • Yrd. Doç. Dr.Güler Günsoy
EN TR

BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Abstract

Dünya ekonomileri, küreselleşme hareketleri ve paralelinde ilerleyen teknolojik gelişmeler ile birlikte, bilgiye dayalı olarak ilerlemekte ve değişmektedirler. Bu bağlamda ekonomilerin büyüme ve kalkınmaları için eğitim ve beşeri sermaye birikimi ve toplumların ilerlemeleri gelişmeleri için de eğitim en önemli ihtiyaç olmaktadır. Eğitime verilen önem ekonomilerin, bireylerin verimliliğini artırmak, eğitimin niteliğini ve niceliğini artırmak, beşeri sermaye birikimini artırmak için eğitime ayırdıkları kaynaklar ve yaptıkları eğitim yatırımları ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumda Çocukların ve gençlerin eğitimi ve onlara yapılan yatırımların önemi ön plana çıkmaktadır. Son zamanlarda ise tıp, eğitim, ekonomi ve farklı bilim dallarında Erken Çocukluk Gelişimi ve yatırımları en çok tartışılan konular olmaktadır. Çünkü erken yaşlarda çocuklara yapılan yatırımların getirileri ve verimlilikleri, daha ileri yaşlarda yapılan yatırımlardan çok yüksek olmaktadır. Çalışmada İnsani Gelişme ve ekonomik büyüme için EÇE'nin önemi ortaya konulmakta ve ayrıca, EÇE kavramı, etkileri, gerekliliği, fayda ve maliyeti çeşitli açılardan incelenmektedir. Çalışmada ayrıca Avrupa Ülkelerinin ve Türkiye'nin EÇE sistemi ve politikaları bu konudaki göstergeler çerçevesinde incelenmektedir. Bu perspektifte, ortaya konulan sonuçlara göre, Türkiye, ekonomik büyüme için gerekli olan beşeri sermaye birikimi için, önemli bir unsur olan, Erken Çocukluk Eğitimi kendi gelir grubundaki ülkelerle bile kıyaslanamayacak oranda yetersiz bir düzeydedir.

Keywords

References

  1. AÇEV(1999), 7 Çok Geç, Erken Çocukluk Eğitiminin Önemi Üzerine Düşünceler ve Öneriler, İstanbul. www.acev.org/arastirmalarimiz.php (13.09.2009)
  2. AÇEV(2007), Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma İçin erken Çocukluk Eğitimi: Önemi, Yararları ve Yaygınlaştırma Önerileri, İstanbul. www.acev.org/arastirmalarimiz.php (13.09.2009)
  3. Bekman, S ve Gürlesel, F (2005), Doğru Başlangıç: Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim, TÜSİAD, Yayın No, TÜSİAD-T /2005-05/396, İstanbul.
  4. Berber, Metin (2006) İktisadi Büyüme ve Kalkınma, Derya Kitabevi, Trabzon.
  5. Corneiro, P ve Heckman, J (2003), Human Capital Policy, IZA Discussion Paper , No. 821
  6. http://ideas.repec.org/p/iza/izadps/dp821.html (17.02.2009)
  7. DPT (2001), Okul Öncesi Eğitim- İlköğretim- Özel Eğitim, Özel İhtisas Komisyon raporu, Ankara.
  8. Demirel, Özcan ve Diğerleri (2006)” Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sistemi”, On Yedinci Milli Eğitim Şurası, Hazırlık Dokümanı (Araştırma Raporları), MEB Yayınları, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Yrd. Doç. Dr.Güler Günsoy This is me

Publication Date

December 1, 2009

Submission Date

February 15, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Volume: 4 Number: 2

APA
Günsoy, Y. D. D. (2009). BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, 4(2), 23-43. https://izlik.org/JA43SR49TH
AMA
1.Günsoy YDD. BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. JKEM. 2009;4(2):23-43. https://izlik.org/JA43SR49TH
Chicago
Günsoy, Yrd. Doç. Dr.Güler. 2009. “BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ”. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi 4 (2): 23-43. https://izlik.org/JA43SR49TH.
EndNote
Günsoy YDD (December 1, 2009) BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 4 2 23–43.
IEEE
[1]Y. D. D. Günsoy, “BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ”, JKEM, vol. 4, no. 2, pp. 23–43, Dec. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA43SR49TH
ISNAD
Günsoy, Yrd. Doç. Dr.Güler. “BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 4/2 (December 1, 2009): 23-43. https://izlik.org/JA43SR49TH.
JAMA
1.Günsoy YDD. BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. JKEM. 2009;4:23–43.
MLA
Günsoy, Yrd. Doç. Dr.Güler. “BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ”. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, vol. 4, no. 2, Dec. 2009, pp. 23-43, https://izlik.org/JA43SR49TH.
Vancouver
1.Yrd. Doç. Dr.Güler Günsoy. BEŞERİ SERMAYE VE İNSANİ GELİŞME İÇİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. JKEM [Internet]. 2009 Dec. 1;4(2):23-4. Available from: https://izlik.org/JA43SR49TH