BibTex RIS Cite
Year 2003, Issue: 2, 65 - 77, 01.12.2003

Abstract

Local government that constitutes one of the most important aspects of public administration and democratic governance has historically evolved to serve the common needs of people who live in a particular location of a country. Local government institutions provide people with the opportunity of participating in the decision-making process. Within this context, this paper examines the principle of subsidiary according to which a service should be provided by the nearest unit to people. This paper analyses the principle of subsidiary from the perspective of individual.

Yerel Yönetimler ve Hizmette Yerellik: Subsidiarite İlkesi

Year 2003, Issue: 2, 65 - 77, 01.12.2003

Abstract

VI.1.1 Bütün ülkelerde kamu yönetiminin (ve demokratik yönetimin) önemli ve vazgeçilmez unsuru olan Yerel Yönetimler, tarihi oluşum içerisinde, belli ihtiyaçları karşılamak ve belirli bir coğrafya alanında, ülke kesiminde yaşayan halkın ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuşlardır. Söz konusu yerel kuruluşlar, büyüklüğü ne olursa olsun toplumsal katılım için fırsat oluştururken, aynı zamanda yerelleşme (subsidiarite) çabalarına hizmet etmektedirler. Özü itibariyle “bir hizmeti en yakın birim yürütsün” anlayışına dayanan hizmette yerellik (subsidiarite) ilkesi, bireyi toplumun odak noktasına yerleştirir. Bu kavram yerel yönetimlerin üst yönetimlerle ilişkilerinin düzenlenmesi ve onların özgürlüklerinin korunabilmesi açısından önem taşımaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA49PZ48TC
Journal Section Articles
Authors

Hakan Demir This is me

Mehmet Karakütük This is me

Publication Date December 1, 2003
Submission Date December 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Issue: 2

Cite

APA Demir, H., & Karakütük, M. (2003). Yerel Yönetimler ve Hizmette Yerellik: Subsidiarite İlkesi. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi(2), 65-77.

Twitter        Google Scholar                Academia.edu

21474                   21475                            22079

@DergisiBilgi          Bilgi Google Scholar Account                    Bilgi Dergisi Academia.edu Hesabı                        

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.