TR
EN
“Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi” İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi
Abstract
Tevhidi Düşünce bir “Kâinat Ana Sistemi” olarak İslam medeniyetinin (Umran’ının) ana düşünce kaynağını oluşturur. “Tevhit”, “bir”lik, ya da Allah’ın “Ehadiyeti” üzerinde “bir”leme olarak bilinir. Bu bağlamda genelde kâinatta ve özelde dünya üzerindeki her şeyde “tevhit” niteliği bulunmaktadır. Buna göre de dünya üzerinde tüm ilimler, toplum sistemleri, bilgi üretme anlayışları gibi pek çok unsurun Tevhidi Düşünce yöntemine (metodolojisine) göre oluşmaktadır. Tevhidi Düşünce yöntem geleneğinden modern düşünce yöntem geleneğine geçen bir kültürel değişme sürecinde Tevhidi Düşünce geleneği, 19. Yüzyıla kadar Osmanlı’yı Cihan hâkimiyeti yapmıştır. Oysa19.yüzyıldan günümüze kadar aşama aşama yaşanan pozitivist temelli kültür değişmesi (batılılaşma/batılılaştırma) sonucu Türkiye dünya üzerinde; az gelişmiş, taklitçi bilgi üreten bir doğu toplumu şeklinde oryantalist tanımlamaya muhatap olmuştur. Bu noktada yaşanan mevcut durumu “Düşünce Yöntemi-Kültür Değişmesi” bağlamında ele alarak, bu iki unsurun etkileşimi neticesinde ortaya çıkan Türkiye’deki sosyolojik durumunu açıklamak, bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır.
Keywords
References
- Bilgiseven, Amiran Bilgiseven (1994). Sosyal İlimler Metodolojisi. İstanbul: Filiz Kitapevi.
- Bilgiseven, Amiran Bilgiseven (2003). İlm-i Ledün (Genel Teoloji). İstanbul: Filiz Kitapevi.
- Braudel, Fernand (2001). Uygarlıkların Grameri. Çev. M. A. Kılıçbay. Ankara: İmge Yay.
- Çiftci, Uğur (2008). Kant ve Gazzali’de Din-Akıl İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi.
- Erşahin, Seyfettin (2017). İslam Tarihini Anlama Klavuzu. Ankara: Otto Yay.
- Hilton, Matthew (2004). “The Legacy of Luxury Moralities of Consumption Since the 18thCentury (London, Thousand Oaks, CA and New Delhi)”. Journal of Consumer Culture 4 (1): 101-123, 1469-5405.
- Faruki, İsmail Raci (2017). Tevhid Düşünce ve Hayata Yansımaları. Çev. E. Okumuş. İstanbul: Mahya Yay.
- Güngör, Erol (1994). Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik. İstanbul: Ötüken Yay.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
July 20, 2020
Submission Date
April 3, 2018
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2020 Number: 94
APA
Şimşek, O. (2020). “Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi” İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi. Bilig, 94, 1-28. https://doi.org/10.12995/bilig.9401
AMA
1.Şimşek O. “Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi” İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi. Bilig. 2020;(94):1-28. doi:10.12995/bilig.9401
Chicago
Şimşek, Osman. 2020. “‘Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi’ İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi”. Bilig, nos. 94: 1-28. https://doi.org/10.12995/bilig.9401.
EndNote
Şimşek O (July 1, 2020) “Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi” İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi. Bilig 94 1–28.
IEEE
[1]O. Şimşek, “‘Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi’ İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi”, Bilig, no. 94, pp. 1–28, July 2020, doi: 10.12995/bilig.9401.
ISNAD
Şimşek, Osman. “‘Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi’ İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi”. Bilig. 94 (July 1, 2020): 1-28. https://doi.org/10.12995/bilig.9401.
JAMA
1.Şimşek O. “Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi” İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi. Bilig. 2020;:1–28.
MLA
Şimşek, Osman. “‘Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi’ İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi”. Bilig, no. 94, July 2020, pp. 1-28, doi:10.12995/bilig.9401.
Vancouver
1.Osman Şimşek. “Düşünce Yöntemi – Kültür Değişmesi” İlişkisinin Modern Türkiye’de Pozitivist Düşünceyi Etkinleştirmesinin Sosyolojisi. Bilig. 2020 Jul. 1;(94):1-28. doi:10.12995/bilig.9401
Cited By
Ankara Ahiliğindeki Sosyal / İctimai Yapının Kültür ve Zihniyet Dünyası
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi
https://doi.org/10.21076/vizyoner.1502409POZİTİVİST DÜŞÜNCENİN HANDİKABI: TÜRK MODERNLEŞMESİ BAĞLAMINDA BİR İNCELEME
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.15182/diclesosbed.1654580