Türkiye, kalkınma sürecinde önemli bir yol katetmiş ve ekonomik faaliyetin mekan içinde dağılım ve yoğunlaşması açısından, bölgesel ve yerel farklılaşmanın daha çok ön plana çıktığı bir aşamaya ulaşmıştır. Yerel kalkınma ekonomik olduğu kadar, sosyal, politik ve kültürel unsurları da içermektedir. Beş Yıllık Kalkınma Planlarının ilk ikisinde, az gelişmiş bölgelere öncelik verilmesi şeklinde benimsenen yaklaşım 1968'de belirlenen bazı İllere teşvikler verilmesi şekline dönüşmüştür. Kalkınmada öncelikli yöreler yaklaşımına III. Planda yer verilmiştir. Türkiye'de yerel ekonomik potansiyelleri harekete geçirecek bilinçli bir yerel kalkınma politikası uygulanabilir. Uygulamaya konulabilecek potansiyellerden birisi turistik değerlerdir. Turizm döviz ve istihdam yaratan özelliği ile ekonomik, insanların dinlenme ihtiyacını karşılayan ve farklı kültürleri biraraya getiren özelliği ile sosyo-kültürel, yarattığı kaynak kullanımı talepleri ile de çevreyi etkileyen bir faaliyettir. Turizm, ülkenin kalkınması, refahı, uluslararası rekabette üstünlük, ülke kaynaklarının etkin kullanılması doğrultusunda başvurulan bir strateji olarak değerlendirilebilir. Türkiye, üç kıtayı birbirine bağlayan coğrafi konumuna bağlı olarak, yüzyıllardır çok değişik kültürlerin buluştuğu yer olmuştur. Dolayısıyla ülkemizin her yöresinde Dünya'nın diğer yörelerine benzemeyen bir tarih ve kültür zenginliği bulunmaktadır. Safranbolu'da eşine az rastlanır sahip olduğumuz müze kentlerden birisidir. Çalışmanın temel amacı, yerel kalkınma sürecinde turizm faaliyetlerine etkin bir biçimde yer verilmesi suretiyle, yerleşim biriminin ekonomik, sosyokültürel ve mimari kalkınması hususunda faydalı olacağını, yaklaşık 25 yıllık turizm tecrübesine sahip olan Safranbolu örneği ile vurgulamaktır.
Turkey has come a long way in the development process and reached a degree in which regional and local changes became more visible concerning the distribution and density of economic activity in the place.
Local development implicates social, political and cultural elements as well as economic ones. The approach accepted in the first two of Five-Year Development Plan as the priority to the less developed regions changed into the shape of giving incitement to some cities determined in 1968. The approach about local government's that have the priority in development was taken in hand in the 3rd Plan. In Turkey a concious local development policy able to set the economic activities in motion may be put in practice is touristic values. Tourism is a kind of activity which is economic considering the foreign currency and employment and socio-cultural considering its ability to meet people's needs and to bring different cultures together. It is ability to create the demand for the best use of resources. Tourism can be evaluated as a kind of strategy appealed for the effective use of the country resources, for the country's development, wealth and superiority in the international area. Turkey has been a place in which many cultures have came together for centuries as a result of its location connecting three different continents. So, in every part of our country there is the historical and in the other parts of the world. Safranbolu is one of the rarely found museumcities that we have. The purpose of this study is to emphasize the role of tourism activities in the economic, socio-cultural and architectural development of a place by means of Safranbolu model which has a twenty-five-year background.
Other ID | JA79JT87GD |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Issue: 24 |
Ahmet Yesevi University Board of Trustees