Research Article

Anadolu Selçuklu Devleti'nde Fütüvvet ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine

Number: 46 December 31, 2021
EN TR

Anadolu Selçuklu Devleti'nde Fütüvvet ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine

Abstract

Ahilik, Abbasi halifesi Nâsır-Lidînillâh’ın resmî bir kurum haline getirerek devletinin sarsılan siyasî ve manevî otoritesini yeniden tesis etmekte kullandığı fütüvvet anlayışını Evhadüddîn-i Kirmânî’nin XIII. asrın başında göçebe Türkmenlerin hayat ve İslam anlayışına uygun bir tarzda yeniden yorumlayarak fikrî alt yapısını oluşturduğu, Ahî Evran’ın da Anadolu’ya özgü bir renk katarak kurumsallaştırdığı bir teşkilattır. I. Alâeddin Keykubad’ın yardım ve desteğiyle kısa sürede teşkilatlanarak köylere kadar yayılan Ahilik, Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasî, iktisadî, içtimaî ve tasavvufî hayatını şekillendiren en dinamik unsur olarak büyük bir güç ve etki kazanmıştır. Ahiliğin merkezî idareye destek veren ve merkezi idareden destek alan bir kurum olarak elde ettiği bu güç ve etki, Kösedağ bozgununun akabinde sıfırlanma noktasına gelmiştir. Ahilerin bozgunun ardından Kayseri’ye kadar ilerleyen düşmana karşı sergiledikleri aktif direniş sebebiyle Moğolların, Moğol vesayeti altına giren yönetimin ve çekişme yaşadıkları Moğol yanlısı Mevlevilerin hedef tahtası haline gelmesiyle Ahilik hem insan kaynağını hem de önceki kazanımlarını kaybederek var olma savaşı vermiştir. Geniş yelpazeli bu çalışma da fütüvvet düşüncesinin Anadolu’ya intikalini, Anadolu’da yayılmasına etki eden unsurları, Kirmânî ve Ahî Evran tarafından göçebe Türkmenlerin hayat anlayışına uygun tarzda yeniden yorumlanmasını, Ahi-Mevlevî çekişmesini ve bu çekişmenin siyasî ve sosyal olaylara yansımasını konu edinmiştir. Konunun dönem kaynakları ve günümüz literatüründen elde edilen harmanlanmış bilgilerle analiz edildiği çalışma, XIII. yüzyıl Anadolu tarihine damga vuran bu çok yönlü teşkilatın bir asırlık serüvenine ve I. Alâeddin Keykubad’dan sonra taht kavgalarıyla siyasal bütünlüğü sarsılan, Moğol istilasıyla da sosyal ve iktisadî düzeni altüst olan Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi, iktisadî, içtimaî, idarî ve tasavvufî hayatının Ahilikle ilgili kesitine ışık tutmayı hedeflemiştir.

Keywords

References

  1. Ahmet Eflâkî. Âriflerin Menkıbeleri. çev. Tahsin Yazıcı. İstanbul: Hürriyet yayınları.
  2. Azamat, Nihat. “Evhadüddîn-i Kirmânî”. TDV İslam Ansiklopedisi. 11/518-520. İstanbul: TDV Yayınları, 1995.
  3. Babinger, Franz - Köprülü, Fuad. Anadolu’da İslâmiyet. çev. Ragıp Hulusi. haz. Mehmet Kanar. İstanbul: İnsan Yayınları.
  4. Bayram, Mikâil. Ahi Evren Hâce Nasirü’d-Din Mahmud ve Ahi Teşkilâtının Kuruluşu. Konya: Çizgi Kitabevi, 2018.
  5. Bayram, Mikâil. Sosyal ve Siyâsî Boyutlarıyla Ahi Evren-Mevlânâ Mücadelesi. Konya: Çizgi Kitabevi, 2. bsk., 2021.
  6. Bayram, Mikâil. Şeyh Evhadü’d-din Hâmid El-Kirmânî ve Evhadiyye Tarikatı. Konya: Çizgi Kitabevi, 2019.
  7. Bayram, Mikail. Tasavvufî Düşüncenin Esasları (Ahi Evren). Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 1995, 165.
  8. Bedîüzzamân Fürûzanfer. Menâkıb-ı Evhadüddîn Hâmid b. Ebi’l-Fahr Kirmânî. Tahran, 1969.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

December 7, 2021

Acceptance Date

December 25, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 46

APA
Demirtaş, F. (2021). Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine. Bilimname, 46, 41-68. https://doi.org/10.28949/bilimname.1033663
AMA
1.Demirtaş F. Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine. Bilimname. 2021;(46):41-68. doi:10.28949/bilimname.1033663
Chicago
Demirtaş, Funda. 2021. “Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet Ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine”. Bilimname, nos. 46: 41-68. https://doi.org/10.28949/bilimname.1033663.
EndNote
Demirtaş F (December 1, 2021) Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine. Bilimname 46 41–68.
IEEE
[1]F. Demirtaş, “Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine”, Bilimname, no. 46, pp. 41–68, Dec. 2021, doi: 10.28949/bilimname.1033663.
ISNAD
Demirtaş, Funda. “Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet Ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine”. Bilimname. 46 (December 1, 2021): 41-68. https://doi.org/10.28949/bilimname.1033663.
JAMA
1.Demirtaş F. Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine. Bilimname. 2021;:41–68.
MLA
Demirtaş, Funda. “Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet Ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine”. Bilimname, no. 46, Dec. 2021, pp. 41-68, doi:10.28949/bilimname.1033663.
Vancouver
1.Funda Demirtaş. Anadolu Selçuklu Devleti’nde Fütüvvet ve Ahilik: Siyasetin Kurumundan Kurumun Siyasetine. Bilimname. 2021 Dec. 1;(46):41-68. doi:10.28949/bilimname.1033663

Cited By