Research Article

Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar

Number: 48 October 31, 2022
AR EN TR

Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar

Abstract

Yaşlılık döneminde manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri eğitim politikası, yeterlilik ölçütleri, sınırları ve kapsamı henüz tam olarak belirlenmemiş bir alandır. Yaşlılığını huzurevlerinde geçiren bireyler için manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin uygulanmasında istendik sonuçlar elde edilebilmesi için, konunun farklı yönlerini ele alan araştırmalar yapılması gerekmektedir. Huzurevleri, ülkemizde yaşayan 60 yaş üstü bireylere bakım ve rehabilitasyon hizmetleri veren kuruluşlardır. Burada kalan yaşlılar hayatlarının son deminde olmalarının psikolojisi ile zaman zaman manevi ve psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Buna yol açan nedenlerden bazıları şunlardır: Ölüm korkusu, yıpranma, güç kaybı, çeşitli hastalıkların çoğalması, terk edilmişlik duygusu, sevgi-saygı gereksinimlerinin doyurulmaması, ilgisizlik, toplumdan soyutlanma, ekonomik düşüş ve geleceğe dair ümitsizlik. Hem yaşlılık döneminin hassas bir dönem olması hem de fiziksel ve ruhsal anlamda çöküş yaşayan bu kimselere yapıcı ve verimli bir destek sağlanabilmesi için, huzurevlerinde kalan bireylere bu hizmeti sunacak olan görevlilerin bir takım niteliklerle donatılması gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, huzurevlerinde manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti verecek olan Diyanet İşleri Başkanlığı personelinde bulunması gereken vasıfların incelenmesidir. Söz konusu amaca binaen çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar ve elde edilen bilgiler neticesinde huzurevlerinde manevi danışmanlık yapacak olan personelin görevlerini daha doğru, tutarlı ve nitelikli bir şekilde yürütebilmesi için şu vasıflara sahip olması gerektiği tespit edilmiştir: İlahiyat bilimlerine hakim olma, manevi danışmanlık ve rehberlik faaliyetlerini yürütebilecek bilgi ve donanıma sahip olma, yaşlılık döneminin özelliklerini ve sorunlarını bilme ve son olarak, insani ilişkilerini sevgi ve empati üzerine kurma.

Keywords

References

  1. Akgül, Mehmet. “Yaşlılık ve Dindarlık: Dindarlık, Hayattan Zevk Alma ve Mutluluk ilişkisi - Konya Huzurevi Örneği-.” Dini Araştırmalar 7/19 (2004): 19-20.
  2. Ardahan, Melek. “Yaşlılık ve Huzurevi.” Aile ve Toplum Eğitim Kültür ve Araştırma Dergisi 5/20 (2010): 26.
  3. Aybey, Salih, “Aile İçi İletişim Problemlerinde Dini Danışmanlığın Önemi (Diyanet İşleri Başkanlığı Örneği).” Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4/1 (2017): 21.
  4. Aydın, Ali Rıza. “Öğretmen-Öğrenci İlişkilerinde Empati ve Öğretmenlerin Rol Modelliği Üzerine.” Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi IX/4 (2009): 76.
  5. Baran, Aylin Görgün vd., Yaşlı ve Aile İlişkileri Ankara Örneği. Ankara: Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Yayınları, 2005.
  6. Bayraktar, Mehmet Faruk. “Din Adamı Sevgi İnsanı Olmalıdır.” İslam’da Sevgi Temelinde Beşerî Münasebetler-Tartışmalı İlmî Toplantı-16/17 Ekim 2009- İstanbul: 2010, 256.
  7. Bayraktar, Mehmet Faruk. “Kültürümüzde Yaşlılık ve Huzurevi Olgusu Üzerine.” Kuram ve Eylem Yönüyle Din Eğitiminin Teolojik ve Felsefi Temelleri-Sempozyum-8/9 Mayıs 2009 Konya: Konya İlahiyat Derneği Yayınları, 2009, 232.
  8. Beki, Abdulhakim. Yaşlı Hizmetlerinde Manevi Destek. İstanbul: 2020, 26.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 31, 2022

Submission Date

May 19, 2022

Acceptance Date

September 28, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 48

APA
Göküş, Ş., & Yılmaz, Z. (2022). Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar. Bilimname, 48, 567-600. https://doi.org/10.28949/bilimname.1118798
AMA
1.Göküş Ş, Yılmaz Z. Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar. Bilimname. 2022;(48):567-600. doi:10.28949/bilimname.1118798
Chicago
Göküş, Şeref, and Zahide Yılmaz. 2022. “Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar”. Bilimname, nos. 48: 567-600. https://doi.org/10.28949/bilimname.1118798.
EndNote
Göküş Ş, Yılmaz Z (October 1, 2022) Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar. Bilimname 48 567–600.
IEEE
[1]Ş. Göküş and Z. Yılmaz, “Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar”, Bilimname, no. 48, pp. 567–600, Oct. 2022, doi: 10.28949/bilimname.1118798.
ISNAD
Göküş, Şeref - Yılmaz, Zahide. “Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar”. Bilimname. 48 (October 1, 2022): 567-600. https://doi.org/10.28949/bilimname.1118798.
JAMA
1.Göküş Ş, Yılmaz Z. Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar. Bilimname. 2022;:567–600.
MLA
Göküş, Şeref, and Zahide Yılmaz. “Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar”. Bilimname, no. 48, Oct. 2022, pp. 567-00, doi:10.28949/bilimname.1118798.
Vancouver
1.Şeref Göküş, Zahide Yılmaz. Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar. Bilimname. 2022 Oct. 1;(48):567-600. doi:10.28949/bilimname.1118798

Cited By