Research Article

Edebiyatta Tersinme/Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili ve Edebiyatında Bazı Örnekleri

Volume: 2016 Number: 1 March 24, 2016

Edebiyatta Tersinme/Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili ve Edebiyatında Bazı Örnekleri

Abstract

Yunanca kandır- fiilinden türeyen εἰρωνεία (eirōneía) ironi/Tersinme, kelime olarak “söylenilenin tersini kasdetmek” ya da “bilip de bilmezlikten gelmek”tir. İroni için bir şeyi söyleyip tam tersini kastetmek olarak çok genel bir tanım yapmak mümkündür. En geniş anlamıyla ironi bir belagat üslubu, edebi bir tekniktir. Yüzeyde belli bir anlam ifade eden ama hakikatte tam tersi bir anlamı kasteden bir anlatımdır. İroni, sözel, dramatik ve durumsal gibi kategorilere ayrılabilir. Sözel, dramatik ve durumsal ironi genellikle asıl kastedileni vurgulamak için kullanılır. 

İroninin sözlü ironi, durum ironisi, dramatik ironi, kritik ironi, komik ironi, trajik ironi, nihilist ironi, paradoksal ironi, nazik ironi, kişisel olmayan ironi ve kozmik ironi birçok türü vardır. Biz bu makalede Kur’an’da ve Arap şiirinde bulunan bazı sözlü ironi/tersinme türlerini inceleyeceğiz. Bu makale Kur’an’da ve Arap şiirinde bulunan bazı sözlü ironilerin semantik ve pragmatik imalarını açıklamayı amaçlamaktadır. 

Bu makale semantik ve pragmatik perspektiflerden bakarak bazı ironik ifadeli ayetlerin ve şiirlerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla incelenmek üzere birkaç Kur’an ayeti ve bazı Arap şiiri parçaları seçilmiştir. Makalede Kur’an’dan ve Arap şiirinden bazı sözlü ironi ifadeleri çağdaş semantik ve pragmatik sahalarının uzmanları tarafından ortaya konan temel sözlü ironi modelleri açısından incelenerek açıklanmaya çalışılmıştır. 

Keywords

References

  1. ABAY, Ahmet, Kur’an’da İronik Anlatımın Bir Örneği: Tebbet Suresi, KSÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, Konya, 2012.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 24, 2016

Submission Date

January 1, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 2016 Number: 1

APA
Kınar, K. (2016). Edebiyatta Tersinme/Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili ve Edebiyatında Bazı Örnekleri. Bilimname, 2016(1), 9-26. https://izlik.org/JA96KK23GP
AMA
1.Kınar K. Edebiyatta Tersinme/Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili ve Edebiyatında Bazı Örnekleri. Bilimname. 2016;2016(1):9-26. https://izlik.org/JA96KK23GP
Chicago
Kınar, Kadir. 2016. “Edebiyatta Tersinme Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili Ve Edebiyatında Bazı Örnekleri”. Bilimname 2016 (1): 9-26. https://izlik.org/JA96KK23GP.
EndNote
Kınar K (March 1, 2016) Edebiyatta Tersinme/Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili ve Edebiyatında Bazı Örnekleri. Bilimname 2016 1 9–26.
IEEE
[1]K. Kınar, “Edebiyatta Tersinme/Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili ve Edebiyatında Bazı Örnekleri”, Bilimname, vol. 2016, no. 1, pp. 9–26, Mar. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96KK23GP
ISNAD
Kınar, Kadir. “Edebiyatta Tersinme Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili Ve Edebiyatında Bazı Örnekleri”. Bilimname 2016/1 (March 1, 2016): 9-26. https://izlik.org/JA96KK23GP.
JAMA
1.Kınar K. Edebiyatta Tersinme/Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili ve Edebiyatında Bazı Örnekleri. Bilimname. 2016;2016:9–26.
MLA
Kınar, Kadir. “Edebiyatta Tersinme Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili Ve Edebiyatında Bazı Örnekleri”. Bilimname, vol. 2016, no. 1, Mar. 2016, pp. 9-26, https://izlik.org/JA96KK23GP.
Vancouver
1.Kadir Kınar. Edebiyatta Tersinme/Üslûbu’t-Tehekküm Sanatının Arap Dili ve Edebiyatında Bazı Örnekleri. Bilimname [Internet]. 2016 Mar. 1;2016(1):9-26. Available from: https://izlik.org/JA96KK23GP