Dionysia odora ve Dionysia bornmuelleri Primulaceae türlerinin polen ve tohum morfolojileri

Volume: 9 Number: 1 April 15, 2016
  • Birol Başer
  • Mehmet Fırat
EN TR

Dionysia odora ve Dionysia bornmuelleri Primulaceae türlerinin polen ve tohum morfolojileri

Abstract

Primulaceae familyası, ağırlıklı olarak eski dünyanın Kuzey ılıman bölgelerde Kafkasya ve Avrupa'nın dağlarında yayılış göstermektedir. Ayrıca, çuha çiçeği ailesi olarak bilinmektedir. Aile, kuzey yarımkürenin ılıman ve dağlık bölgelerde ağırlıklı olarak dağılış gösteren 22 cins ve 1000 tür içermektedir. Çalışma materyali Nisan 2014 yılında yapılan floristik çalışmalarda, Türkiye Florasında kullanılan kareleme sistemine göre Dionysia odora fenzl. C9 karesinde bulunan Şırnak Cudi Dağı ve Dionysia bornmuelleri B9 Van Çatak yöresinden toplanmıştır. Toplanan örnekler arazide herbaryum kurallarına uygun olarak preslenmiş, lokalite bilgileri ve populasyon gözlemleri dikkatlice kayıt altına alınmış ve bitkilerin doğal halini en iyi şekilde yansıtabilecek makro ve genel fotoğraflar çekilmiştir. türlerin polen özellikleri, ışık mikroskobu IM çalışmaları için Wodehouse metoduna göre hazırlanan preparasyonlarda incelenmiştir. Polenlerin polar ve ekvatoral eksenleri, kolpus uzunluğu ve eni, ekzin ve intin kalınlıkları Gauss eğrisi elde edilinceye kadar ölçülmüştür. Scanning taramalı Elektron Mikroskobu SEM ve Işık Mikroskobuyla IM ilk kez polen ve tohum morfolojileri çalışılmıştır. SEM' de yapılan çalışmalar sonucunda polenin ornemantasyonu, tohumun da SEM ve Işık mikroskobu ile yapılan çalışmayla hem morfolojik hemde yüzey süsleri belirlenmiştir

Keywords

References

  1. Al Wadi, H., Richards, A. J. 1992. Palynological variation in Primula L. subgenus Sphondylia (Duby) Rupr., and its relationship with Dionysia Fenzl. - New Phytol. 121: 303-310.
  2. Anderberg, A. A. and El-Ghazaly, G. 2000. Polen morphology in Primula sect. Carolinella (Primulaceae) and its taxonomic implications, Nordic J. Of Botany. 20(1): 5-14.
  3. Beyazoğlu, O. 1982. Doğu Karadeniz Bölgesinin Primulaceae familyası üzerinde morfolojik ve anatomik bir çalışma. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  4. Boissier, E. 1879. Flora Orientalis 4. – Basel & Genève.
  5. Bunge, A. 1871. Die Arten der Gattung Dionysia Fenzl. – Bull. Acad. Imp. Sci. Saint- Pétersbourg 16: 547-563.
  6. Doğan, D. 2005. Türkiye’nin yabani Primula (Primulaceae) Türlerinin polen morfolojisi. Yüksek Lisans Tezi Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 1-61.
  7. Duby, J. 1844. Primulaceae. – Pp. 33-74 in: Candolle, A. P. de (ed.), Prodromus systematis naturalis regni vegetabilis 8. – Paris, etc.
  8. Erdtman G. 1966. Pollen Morphology and Taxonomy-Angiosperms. Reprint edit. 12. Stockholm.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Birol Başer This is me

Mehmet Fırat This is me

Publication Date

April 15, 2016

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 9 Number: 1

APA
Başer, B., & Fırat, M. (2016). Dionysia odora ve Dionysia bornmuelleri Primulaceae türlerinin polen ve tohum morfolojileri. Biological Diversity and Conservation, 9(1), 5-9. https://izlik.org/JA36MG54ZM
AMA
1.Başer B, Fırat M. Dionysia odora ve Dionysia bornmuelleri Primulaceae türlerinin polen ve tohum morfolojileri. BioDiCon. 2016;9(1):5-9. https://izlik.org/JA36MG54ZM
Chicago
Başer, Birol, and Mehmet Fırat. 2016. “Dionysia Odora Ve Dionysia Bornmuelleri Primulaceae Türlerinin Polen Ve Tohum Morfolojileri”. Biological Diversity and Conservation 9 (1): 5-9. https://izlik.org/JA36MG54ZM.
EndNote
Başer B, Fırat M (April 1, 2016) Dionysia odora ve Dionysia bornmuelleri Primulaceae türlerinin polen ve tohum morfolojileri. Biological Diversity and Conservation 9 1 5–9.
IEEE
[1]B. Başer and M. Fırat, “Dionysia odora ve Dionysia bornmuelleri Primulaceae türlerinin polen ve tohum morfolojileri”, BioDiCon, vol. 9, no. 1, pp. 5–9, Apr. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36MG54ZM
ISNAD
Başer, Birol - Fırat, Mehmet. “Dionysia Odora Ve Dionysia Bornmuelleri Primulaceae Türlerinin Polen Ve Tohum Morfolojileri”. Biological Diversity and Conservation 9/1 (April 1, 2016): 5-9. https://izlik.org/JA36MG54ZM.
JAMA
1.Başer B, Fırat M. Dionysia odora ve Dionysia bornmuelleri Primulaceae türlerinin polen ve tohum morfolojileri. BioDiCon. 2016;9:5–9.
MLA
Başer, Birol, and Mehmet Fırat. “Dionysia Odora Ve Dionysia Bornmuelleri Primulaceae Türlerinin Polen Ve Tohum Morfolojileri”. Biological Diversity and Conservation, vol. 9, no. 1, Apr. 2016, pp. 5-9, https://izlik.org/JA36MG54ZM.
Vancouver
1.Birol Başer, Mehmet Fırat. Dionysia odora ve Dionysia bornmuelleri Primulaceae türlerinin polen ve tohum morfolojileri. BioDiCon [Internet]. 2016 Apr. 1;9(1):5-9. Available from: https://izlik.org/JA36MG54ZM

❖  Indexes
Additional Web of Science Indexes: Zoological Record, TR Dizin, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.

❖  Libraries
Aberystwyth University; All libraries; Bath University; Birmingham University; Cardiff University; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh University; Essex University;Eskisehir Technical University Library, Exeter University; EZB Electronic Journals Library; Feng Chia University Library; GAZİ Gazi University Library; Glasgow University; HEC-National Digital Library; Hull University; Imperial College London; Kaohsiung Medical University Library; ANKOS; Anadolu University Library; Lancaster University; Libros PDF; Liverpool University; London Metropolitan University; London School of Economics and Political Science; Manchester University; National Cheng Kung University Library; National ILAN University Library; Nottingham University; Open University; Oxford University; Queen Mary, University of London; Robert Gordon University; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam University; Sheffield University; Shih Hsin University Library; Smithsonian Institution Libraries; Southampton University; Stirling University; Strathclyde University; Sussex University; The National Agricultural Library (NAL); The Ohio Library and Information NetWork; Trinity College Dublin; University of Washington Libraries; Vaughan Memorial Library; York University. 

❖ Articles published in the journal “Biological Diversity and Conservation” are freely accessible. No article processing charge (APC) is charged.

❖ Additional Web of Science Indexes: Zoological Record
❖ This journal is a member of CrossRef;10.46309/biodicon. 
❖ For published articles and full details about the journal, please visit http://www.biodicon.com; https://dergipark.org.tr/tr/yayin/biodicon. 


❖  Correspondence Address:: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye 
E-mail: biodicon@gmail.com; 
❖ Web Address: http://www.biodicon.com;  https://dergipark.org.tr/tr/pub/biodicon 
❖ Biological Diversity and Conservation 
❖ ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online 
Publication Start Date 2008 
© Copyright by Biological Diversity and Conservation/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma;  Available online at www.biodicon.com. All rights reserved.
. ❖ Publisher: ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr) 
❖ This Journal is published four times a year. It is printed in Eskişehir, Türkiye. 
❖ The authors are solely responsible for the articles published in this Journal . 
Editör-in Chief  : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578