BibTex RIS Cite

Wild plants using as food of Kurucuova Town Beyşehir, Konya/Turkey

Year 2012, Volume: 5 Issue: 3, 140 - 145, 15.12.2012

Abstract

This research has been made to determine the useful food plants of Kurucuova Town Beyşehir / Konya . The research area is in the C3 square according to the Grid system. During the field work in March-August 2008 and 2009, information was gathered from 11 informants; a total 38 plants specimens were collected, and using recipes were documented. As a result of the examination of plants specimens which were collected from the research area 38 taxa that belong to 17 families and 37 genera have been determined as food plants

References

  • Akçiçek, E., Vural, M. 2003. Kumalar Dağı (Afyon) ve Çevresindeki Bazı Bitkilerin Yöresel Adları. OT Sistematik Botanik Dergisi. 10/2: 151-162.
  • Anonim. 2012. T.C. Beyşehir Kaymakamlığı. http://www.Kurucuova.net. 12.12.2012.
  • Baytop, T. 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
  • Cansaran, A., Kaya, Ö.F. 2010. Contributions of the ethnobotanical ınvestigation carried out ın Amasya dıstrıct of Turkey (Amasya-Center, Bağlarüstü, Boğaköy and Vermiş villages; Yassıçal and Ziyaret towns). Biological Diversity and Conservation (BioDiCon). 3/2: 97-116.
  • Davis, PH. 1965-1985. Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Vol. 1-9. Edinburg Üniv. Pres, Edinburg.
  • Davis, PH., Mill, RR., Tan, K. 1988. Flora of Turkey and The East Aegean Islands (supplement). Vol. 10. Edinburg Üniv. Pres, Edinburg.
  • Doğan, Y., Başlar, S., Ay, G., Mert, H.H. 2004. The Use of Wild Edible in Western and Central Anatolia (Turkey). Economic Botany. 58/4: 684-690.
  • Duran, A. 1998. Akseki (Antalya) İlçesindeki Bazı Bitkilerin Yerel Adları ve Etnobotanik Özellikleri. OT Sistematik Botanik Dergisi. 5/1: 77-92.
  • Duran, A., Satıl, F., Tümen, G. 2001. Balıkesir Yöresinde Yenen Yabani Meyveler ve Etnobotanik Özellikleri. OT Sistematik Botanik Dergisi. 8/1. 87-94.
  • Ertuğ, F. 2000. An Ethnobotanical Study in Central Anatolia (Turkey). Economic Botany. 54/2. 155-181.
  • Ertuğ, F. 2004. Wild Edible Plants of the Bodrum Area (Muğla, Turkey). Turkish Journal of Botany. 28/1&2: 161-174.
  • Güner, A., Özhatay, N., Ekim, T., Başer KHC. 2000. Flora of Turkey and The East Aegean Islands. (supplement) Vol. 11. Edinburg Üniv. Pres, Edinburg.
  • İlçim, A., Varol, Ö. 1996. Hatay ve K.Maraş (Türkiye) İlindeki Bazı Bitkilerin Etnobotanik Özellikleri. OT Sistematik Botanik Dergisi. 3/1: 69-74.
  • Ozantürk, H. 2007. Tarihten Bugüne Bütün Yönleriyle Kurucuova. Selçuk Üniversitesi Basımevi. Konya.
  • Şimşek, I., Aytekin, F., Yeşilada, E., Yıldırımlı, Ş. 2001. Ankara, Gölbaşı’nda Yabani Bitkilerin Kullanılış Amaçları ve Şekilleri Üzerine Bir Araştırma. OT Sistematik Botanik Dergisi. 8/2: 105-120.
  • Tugay, O., Koçer, E. 2009. Yazır Köyü’nde (Selçuklu / Konya) Gıda ve İçecek Olarak Kullanılan Doğal Bitkiler. Selçuk Üniversitesi. Fen Fakültesi Fen Dergisi. 33: 87-92.
  • Tugay, O., Ertuğrul, K., Yıldıztugay, E. 2011. Başarakavak Kasabası (Konya) Etnobotanik Envanter Çalışması. TÜBA- KED. 9: 107-125.
  • Vural, M., Karavelioğulları, A. 1997. Çiçekdağı (Kırşehir) ve Çevresinin Etnobotanik Özellikleri. OT Sistematik Botanik Dergisi. 4/1: 117-124.
  • Yücel, E., Güney, F., Şengün, İ.Y. 2010. The wild plants consumed as a food in Mihalıççık district (Eskişehir/Turkey) and consumption forms of these plants. Biological Diversity and Conservation (BioDiCon). 3/3: 158-175.

Kurucuova Beyşehir, Konya/Türkiye Kasabası’nda gıda olarak kullanılan doğal bitkiler

Year 2012, Volume: 5 Issue: 3, 140 - 145, 15.12.2012

Abstract

Bu çalışma Kurucuova Kasabası’nın Beyşehir / Konya gıda olarak kullanılan bitkilerini belirlemek için yapılmıştır. Çalışma alanı Grid Sisteme göre C3 karesi içerisinde yer alır. 2008 ve 2009 yılları Mart-Ağustos aylarında gerçekleştirilen alan araştırmasında 11 kaynak kişi ile konuşularak toplam 38 bitki örneği toplanmış ve kullanımına ilişkin reçeteler derlenmiştir. Alandan toplanan bitki örneklerinin değerlendirilmesi sonucunda 17 familya ve 37 cinse ait toplam 38 doğal bitkinin gıda olarak kullanıldığı belirlenmiştir

References

  • Akçiçek, E., Vural, M. 2003. Kumalar Dağı (Afyon) ve Çevresindeki Bazı Bitkilerin Yöresel Adları. OT Sistematik Botanik Dergisi. 10/2: 151-162.
  • Anonim. 2012. T.C. Beyşehir Kaymakamlığı. http://www.Kurucuova.net. 12.12.2012.
  • Baytop, T. 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
  • Cansaran, A., Kaya, Ö.F. 2010. Contributions of the ethnobotanical ınvestigation carried out ın Amasya dıstrıct of Turkey (Amasya-Center, Bağlarüstü, Boğaköy and Vermiş villages; Yassıçal and Ziyaret towns). Biological Diversity and Conservation (BioDiCon). 3/2: 97-116.
  • Davis, PH. 1965-1985. Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Vol. 1-9. Edinburg Üniv. Pres, Edinburg.
  • Davis, PH., Mill, RR., Tan, K. 1988. Flora of Turkey and The East Aegean Islands (supplement). Vol. 10. Edinburg Üniv. Pres, Edinburg.
  • Doğan, Y., Başlar, S., Ay, G., Mert, H.H. 2004. The Use of Wild Edible in Western and Central Anatolia (Turkey). Economic Botany. 58/4: 684-690.
  • Duran, A. 1998. Akseki (Antalya) İlçesindeki Bazı Bitkilerin Yerel Adları ve Etnobotanik Özellikleri. OT Sistematik Botanik Dergisi. 5/1: 77-92.
  • Duran, A., Satıl, F., Tümen, G. 2001. Balıkesir Yöresinde Yenen Yabani Meyveler ve Etnobotanik Özellikleri. OT Sistematik Botanik Dergisi. 8/1. 87-94.
  • Ertuğ, F. 2000. An Ethnobotanical Study in Central Anatolia (Turkey). Economic Botany. 54/2. 155-181.
  • Ertuğ, F. 2004. Wild Edible Plants of the Bodrum Area (Muğla, Turkey). Turkish Journal of Botany. 28/1&2: 161-174.
  • Güner, A., Özhatay, N., Ekim, T., Başer KHC. 2000. Flora of Turkey and The East Aegean Islands. (supplement) Vol. 11. Edinburg Üniv. Pres, Edinburg.
  • İlçim, A., Varol, Ö. 1996. Hatay ve K.Maraş (Türkiye) İlindeki Bazı Bitkilerin Etnobotanik Özellikleri. OT Sistematik Botanik Dergisi. 3/1: 69-74.
  • Ozantürk, H. 2007. Tarihten Bugüne Bütün Yönleriyle Kurucuova. Selçuk Üniversitesi Basımevi. Konya.
  • Şimşek, I., Aytekin, F., Yeşilada, E., Yıldırımlı, Ş. 2001. Ankara, Gölbaşı’nda Yabani Bitkilerin Kullanılış Amaçları ve Şekilleri Üzerine Bir Araştırma. OT Sistematik Botanik Dergisi. 8/2: 105-120.
  • Tugay, O., Koçer, E. 2009. Yazır Köyü’nde (Selçuklu / Konya) Gıda ve İçecek Olarak Kullanılan Doğal Bitkiler. Selçuk Üniversitesi. Fen Fakültesi Fen Dergisi. 33: 87-92.
  • Tugay, O., Ertuğrul, K., Yıldıztugay, E. 2011. Başarakavak Kasabası (Konya) Etnobotanik Envanter Çalışması. TÜBA- KED. 9: 107-125.
  • Vural, M., Karavelioğulları, A. 1997. Çiçekdağı (Kırşehir) ve Çevresinin Etnobotanik Özellikleri. OT Sistematik Botanik Dergisi. 4/1: 117-124.
  • Yücel, E., Güney, F., Şengün, İ.Y. 2010. The wild plants consumed as a food in Mihalıççık district (Eskişehir/Turkey) and consumption forms of these plants. Biological Diversity and Conservation (BioDiCon). 3/3: 158-175.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Osman Tugay This is me

İbrahim Bağcı This is me

Deniz Ulukuş This is me

Erol Özer This is me

M Ali Canbulat This is me

Publication Date December 15, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Tugay, O., Bağcı, İ., Ulukuş, D., Özer, E., et al. (2012). Kurucuova Beyşehir, Konya/Türkiye Kasabası’nda gıda olarak kullanılan doğal bitkiler. Biological Diversity and Conservation, 5(3), 140-145.

❖  Abstracted-Indexed in
Web of Science {Zoological Records Indexed] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.

❖ Libraries
Aberystwyth University; All libraries; Bath University; Birmingham University; Cardiff University; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh University; Essex University; Exeter University; Eskişehir Technical University Library; EZB Electronic Journals Library; Feng Chia University Library; GAZİ Gazi University Library; Glasgow University; HEC-National Digital Library; Hull University; Imperial College London; Kaohsinug Medical University Library; ANKOS; Anadolu University Library; Lancaster University; Libros PDF; Liverpool University; London Metropolitan University; London School of Economics and Political Science; Manchester University; National Cheng Kung University Library; National ILAN University Library; Nottingham University; Open University; Oxford University; Queen Mary,University of London;Robert Gordon University; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam University; Sheffield University; Shih Hsin University Library; Smithsonian Institution Libraries; Southampton University; Stirling University; Strathclyde University; Sussex University; The National Agricultural Library (NAL); The Ohio Library and Information NetWork; Trinity College Dublin; University of Washington Libraries; Vaughan Memorial Library; York University..

❖ The article processing is free.

❖ Web of Science-Clarivate Analytics, Zoological Record
❖ This journal is a CrossRef;10.46309/biodicon. member

❖ Please visit ” http:// www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/en/pub/biodicon"   for instructions about articles and all of the details about journal


❖  Correspondance Adres: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
E-posta / E-mail: biodicon@gmail.com;
Web Address: http://www.biodicon.com;   https://dergipark.org.tr/en/pub/biodicon
❖ Biological Diversity and Conservation/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online
❖ Start Date Published 2008
© Copyright by Biological Diversity and Conservation/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-Available online at www.biodicon.com/All rights reserved
Publisher : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ This journal is published three numbers in a year. Printed in Eskişehir/Türkiye.
❖ All sorts of responsibilities of the articles published in this journal are belonging to the authors
Editör / Editor-In-Chief : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578