Taxus baccata L. (Porsuk ağacı), ülkemizde populasyonu azalmakta olan ve yer yer korunmaya alınmış değerli bir ağaçtır. Genel olarak gölgeli ve korunaklı kuzey bakılarda serpili olarak görülür. Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde yamaç araziler ve dere içlerinde küçük popülasyonlara ve bireylere sahip olan T. baccata Bursa florası için önemli doğal ve tıbbi bitkilerdendir. Bu çalışmada araştırma yapılan ilçelerdeki porsuk ağacının doğal yayılış alanları, bulunan bireylerin boyutları, türün yöredeki yetişme ortamı özellikleri, yerel insanlar tarafından kullanımı ile ilgili etnobotanik bilgilerin derlenmesi amaçlanmıştır. Arazi çalışmalarında porsuk ağaçlarının bulundukları yerin bakısı, rakımı, koordinatları, çap-boy gelişimleri, arazinin mülkiyeti ve bireylerin görüntüleri kaydedilmiştir. Çalışma sonucunda Mustafakemalpaşa (133 adet) ve Karacabey (39 adet) ilçelerinde 172 adet porsuk ağacı tespit edilmiştir. Bireylerin en fazla kuzey (%54,7) bakıda yer aldığı ve (%95,4)’ ünün orman arazisinde olduğu belirlenmiştir. Tür en düşük 192 m ve en yüksek 1034 m yükseltide görülmektedir. Yayılış gösterdiği yerlerde, korunmasına yönelik silvikültürel bakım tedbirleri uygulanmalıdır. Doğal olarak bulunduğu yerlerde porsuk ağacının gençleşmesi ve çoğalmasında güçlükler bulunmaktadır. Diğer yandan hassas yetişme ortamlarında bulunan porsuk ağacı iklim değişikliğinden en fazla etkilenmesi beklenen türlerdendir. Bundan dolayı tür ile ilgili özel farkındalık ve koruma çalışmalarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Taxus baccata L. (Yew Tree), a valuable and sometimes conserved tree in our country, has been decreased in population. Generally, it is scattered in the shady areas and northern aspects of forest landscapes. T. baccata, a natural and medicinal plant for the flora of Bursa, has small populations in creeks and hillsides in Mustafakemalpaşa and Karacabey. In this study main objectives were the finding of natural distribution areas and the individuals at different altitudes in the districts surveyed, habitat characteristics of individuals, the collection of ethnobotanical information about the species from the local people. In the field trips, major characteristics of each tree and its site were recorded including diameter, height, land use, the views of the individuals, aspects, altitudes, and coordinates. After the result of field trips, 172 trees were recorded in Mustafakemalpaşa (133) and Karacabey (39). The largest part of the trees was forest land (%95,4) and north aspects (%54,7). The lowest and the highest elevation of the species in the region were 192 m and 1034 m, respectively. The silvicultural tending treatments should be applied for the conservation of yew tree populations and individuals. There are difficulties in the regeneration and reproduction of yew trees in the natural distribution sites. On the other hand, yew trees growing in sensitive sites are expected to be most affected by climate change. Therefore, there is a need for special public awareness and conservation studies for the species.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Conservation and Biodiversity |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2021 |
Submission Date | February 19, 2021 |
Acceptance Date | March 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 14 Issue: 1 |
❖ Web of Science'da Özetlenmiş-Dizinlenmiş
{Ek Web of Science Dizinleri: Dizinlenmiş Zooloji Kayıtları] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.
❖ Kütüphaneler
Aberystwyth Üniversitesi; Tüm kütüphaneler; Bath Üniversitesi; Birmingham Üniversitesi; Cardiff Üniversitesi; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh Üniversitesi; Essex Üniversitesi; Exeter Üniversitesi; Eskişehir Teknik Üniversitesi Kütüphanesi; EZB Elektronik Dergiler Kütüphanesi; Feng Chia Üniversitesi Kütüphanesi; GAZİ Gazi Üniversitesi Kütüphanesi; Glasgow Üniversitesi; HEC-Ulusal Dijital Kütüphane; Hull Üniversitesi; Imperial College London; Kaohsinug Tıp Üniversitesi Kütüphanesi; ANKOS; Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi; Lancaster Üniversitesi; Libros PDF; Liverpool Üniversitesi; London Metropolitan Üniversitesi; London School of Economics and Political Science; Manchester Üniversitesi; National Cheng Kung Üniversitesi Kütüphanesi; National ILAN Üniversitesi Kütüphanesi; Nottingham Üniversitesi; Açık Üniversite; Oxford Üniversitesi; Queen Mary, University of London; Robert Gordon Üniversitesi; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam Üniversitesi; Sheffield Üniversitesi; Shih Hsin Üniversitesi Kütüphanesi; Smithsonian Enstitüsü Kütüphaneleri; Southampton Üniversitesi; Stirling Üniversitesi; Strathclyde Üniversitesi; Sussex Üniversitesi; Ulusal Tarım Kütüphanesi (NAL); Ohio Kütüphane ve Bilgi Ağı; Trinity College Dublin; Washington Üniversitesi Kütüphaneleri; Vaughan Anıt Kütüphanesi; York Üniversitesi..
❖ Articles published in the journal “Biological Diversity and Conservation” are freely accessible. No article processing charge (APC) is charged.
❖ Web of Science {Ek Web of Science İndeksleri: Zooloji Kayıtları İndekslidir] Clavariate Analytic
❖ Bu dergi CrossRef;10.46309/biodicon. üyesidir.
❖ Makaleler ve dergi hakkında tüm ayrıntılar için lütfen ” http://www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/tr/yayin/biodicon" adresini ziyaret edin.
❖ Yazışma Adresi: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
❖ E-posta / E-posta: biodicon@gmail.com;
❖ Web Adresi: http://www.biodicon.com; Türkçe: https://dergipark.org.tr/tr/pub/biodicon
❖ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Baskı; ISSN 1308-8084 Çevrimiçi
❖ Yayım Başlangıç Tarihi 2008
❖ © Copyright by Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-www.biodicon.com/ adresinden çevrimiçi olarak erişime açıktır. Tüm hakları saklıdır
. ❖ Yayımcı : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ Bu dergi yılda üç sayı olarak yayımlanır. Eskişehir/Türkiye'de basılmaktadır.
❖ Bu dergide yayımlanan makalelerin her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
❖ Editör / Genel Yayın Yönetmeni : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578