Beyaz yağın turunçgil unlubiti parazitoiti Leptomastix dactylopii Howard (Hymenoptera: Encyrtidae)’nin davranışı üzerine etkileri
Öz
ÖZET
Yapılan bu çalışmada; laboratuvar koşullarında (28±1°C sıcaklık, 16 saat aydınlık :8 saat karanlık ışıklanma rejimi ve %65±10 orantılı nem) turunçgil bahçelerinde yoğun olarak kullanılan beyaz yağın Turunçgil unlubiti parazitoiti Leptomastix dactylopii Howard (Hymenoptera: Encyrtidae)’nin konukçu bulma ve parazitleme davranışına etkileri araştırılmıştır. Konukçu bulma davranışı çalışmalarında hava akışlı Y tüp olfaktometre kullanılmıştır. 18 gün yaşlı unlubitlerden çıkış yapan 2-3 günlük ve çiftleşmiş dişi parazitoitlerin temiz hava, beyaz yağ, beyaz yağ uygulanmış konukçu ve beyaz yağ uygulanmamış konukçu arasındaki tercihi belirlenmiştir. Parazitoitlerin beyaz yağa oranla daha çok temiz havayı tercih ettiği ancak konukçu kokusunun beyaz yağ kokusuna göre daha baskın olduğu bulunmuştur. Parazitleme davranışının belirlenmesi denemelerinde L. dactylopii’nin 12 ve 18 gün yaşlı unlubitleri parazitleme davranışı incelenmiştir. Uygulama dozundaki beyaz yağ konukçulara uygulanmış, 0, 6, 12, 18 ve 24 saat aralıklarla da denemeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda L. dactylopii’nin parazitlediği konukçu sayısı her iki konukçu yaşında da uygulama zamanı ile doğru orantılı olarak arttığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Abbott, W. S. 1925. A method of computing the effectiveness of an insecticide. J Econ Entomol 18: 265–267.
- Akol, A. M., Njagi, P.G.N., Sithanantham, S. and Mueke, J. M. 2003. Effects of two neem insecticide formulations on the attractiveness acceptability and suitability of diamondback moth larvae on the parasitoid, Diadegma mollipla (Holmgren) ( Hym: Ichneumonidae). J. App.Ent. 127, 325-331.
- Anonim, 2016. http://www.tuik.gov.tr Erişim tarihi:12.01.2018, 14:00.
- Anonim, 2017. Turunçgil Entegre Mücadele Teknik Talimatları, http://www.tarim.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/Turun%C3%A7gil%20Entegre-12.10.2017.pdf 154 sayfa, Erişim tarihi:10.01.2018, 16:06.
- Anonymous, 2016. http://www.fao.org/faostat Erişim tarihi:12.01.2018, 14:05.
- Baaren, J. and Nénon, J. P. 1996. Host location and discrimination mediated through olfactory stimuli in two species of Encyrtidae. Entomologia Experimentalis et Applicata. Volume 81, Number 1, 61-69.
- Ben-Dov, Y. 1994. A systematic catalogue of the mealybugs of the world (Insecta: Hemiptera: Coccoidea: Pseudococcidae and Putoidae) with data on geographical distributioni host plants, biology and economic importance. Intercept Limited, andover, UK. 686 pp.
- Blumberg, D., Klein, M. and Mendel, Z. 1995. Response by encapsulation of four mealybug species (Homoptera: Pseudococcidae) to parasitization by Anagyrus pseudococci. Phytoparasitica 23, 157–163.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Zühal Saçtı
*
Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara, Türkiye
Türkiye
Neşet Kılınçer
This is me
Türkiye
Publication Date
December 29, 2018
Submission Date
January 26, 2018
Acceptance Date
August 29, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 58 Number: 4
