This study has been conducted to determine the virüs diseases and their ratio on potato plants. The survey has been made 10—15 days af ter bloom up to harvest. 3-5 villages form each of potato growing counties and 3-5 potato Cields from each village have been controlled. Even if only one symptom of virüs disease has been observed on one leaf that plant has been accepted as diseased plant. Symptomatological studies were carried out according to the symptoms on various indicator plants Potato virüs X, Potato virüs Y, Aucuba mosaic virüs, Potato leaf roll virüs and VVitch's broom virüs diseases have been determined. The results of these studies showed that the infestation ratîos are: 31.2 % in Gaziantep, 26.6 % in Hatay, 25,3 °/o in İçel, 22.8 % in Adana, 15.8 °/o in K. Maraş and 13.5 °/o in Antalya provinces. The average infestation ratio of the regiön is 21.9 %. It is recommended to use virüs -free potato seeds and to control insect vectors against these virüs diseases that cause considerable damage tö potato plants.
Bölgede bilhassa turfanda ziraatı yapılan ve önemli bir gıda kaynağımızı teşkil eden patatese arız olan virüs hastalıklarının ve bulaşma oranlarının simptomatolojik olarak saptanması için çalışma yapılmıştır. Sayımlar çiçeklenmeden 10—15 gün sonraki devre ile hasat öncesi arasında kalan zaman içerisinde, patates yetiştiren ilçelerin 3—5 köyünde ve her köyde 3 - 5 tarlada yapılmıştır. Her ocak bir bitki olarak kabul edilmiş ve bir bitkinin bir yaprağında hastalık simptomu müşahede edildiğinde o bitki hasta kabul edilmiştir. Simptomatolojik teşhisler ve indikatör bitkilerle indeksleme gözlemleri sonunda bölge patateslerinde; Adi mozayık virüsü (Patato virüs X) , Çizgi virüsü (Potato virüs Y), Oküba mozayık virüsü (Aucuba mosaic virüs), Yaprak kıvırcıklığı virüsü (Potato leaf roll virüs) ve Cadı süpürgesi virüsü (VVitch's broom virüs) saptanmıştır. Sayım sonuçlarına göre hastalıkların bulaşma oranları Gaziantep'te % 31.2, Hatay'da % 26.6, İçel'de % 25.3, Adana'da °/o 22.8, Kahramanmaraş'ta % 15.8 ve Antalya'da % 13.5'dir. Bölge ortalaması ise °/o21.9'dur. Patates ürününe küçümsenemiyecek ölçüde zarar veren bu hastalıklara karşı üreticinin virüsten ari patates tohumluğu kullanması, kültürel tedbirlere riayet etmesi ve yayılmalarına sebep olan faktörlerle mücadele yapmasının lüzumlu olduğu kanısına varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 3, 2008 |
Submission Date | December 3, 2008 |
Published in Issue | Year 1976 Volume: 16 Issue: 2 |