Research Article
BibTex RIS Cite

Investigations on the factors that effect damage rate and control methods of fungi (<i>Pythium</i> spp., <i>Rhizoctonia</i> sp., <i>Fusarium</i> spp.) which cause root rot and wilt diseases on melons in Central Anatolia.

Year 1981, Volume: 21 Issue: 3, 117 - 139, 28.11.2008

Abstract

ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Year 1981, Volume: 21 Issue: 3, 117 - 139, 28.11.2008

Abstract

Çalışmalar ile ilgili denemeler Ankara Merkez Toprak-Su Araştırma Enstitüsü ve Konya Toprak-Su Araştırma Enstitüsüne ait deneme tarlalarında yapılmıştır. Yalnız 1979 yılındaki çalışmalar
Konya Toprak-Su Araştırma Enstitüsü ve Çankırı Irmak Bucağı Saraycık köyünde uygulanmıştır. Denemelerde, Kırkağaç, Elazığ Kermesi i, Yuva, Elazığ Dilimli, Cantalope ve Mihalıççık kavun çeşitleri yetiştirilmiştir. Tohumlar, kuru civalı ilaçlarla nemlendirme şeklinde ilaçlanmış tır . Köken ilaçlamalarının yapıldığı 1978 ve 1979 yıllarında, Benlate % 0.1, Pomarsol forte % 0.2 + Dithane M-22 % 0.1, Antracol % 0.3 dozlarında her kökene 600 ml dip yıkama şeklinde verilmiştir. İlaçlamalara, kavunlar kol atmağa başladığı ve ilk oluşan meyvelerin portakal iriliğine eriştiği devrede başlanılmış ve 15 gün ara ile 3 tekrarlı olarak uygulanmıştır. Deneme sonuçlarının değerlendirilmesinde, kavun çeşitlerinin, sulu ve kuru şartlardaki üretimin, gübre ve ilaçların hastalıkla olan ilişkilerinin ürün artışına olan etkileri incelenmiştir. Araştırmalardan elde edilen sonuca göre, bu hastalığa kafesi yapılacak mücadelede aşağıdaki önerilerin uygulamaya verilmesi kanısına varılmıştır. 

1- Tohum, ekimi esnasında % 0.5 dozda % 1.5 kuru cıvalı i1açlardan birisi ile .nemlendirme şeklinde ilaçlanmalıdır.

2- Ekim zamanında, her bir kavun ocağına takriben 1 kg bol
sapsaman ihtiva eden çiftlik gübresi veya dekara % 21 lik Amonyum
sulfat'tan 16 kg., % 42 lik Tripple süper fosfat'tan 6 kg., % 50
lik Potasyum sülfatT tan 5 kg oranında karıştırılarak verilmelidir.
3- Kavun bitkilerinin kol atma devresine girdiği ve ilk teşekkül eden meyvelerin takriben portakal iriliğini aldıkları Jdsrvrede başlanılmak üzere, öncelikle % 0.1 dozda Benlate veya % 0.2
dozda Thiuramlı (T.M.T.D), % 0.1, dozda Maneb li, karışımdan her
kökene dip yıkama şeklinde 600 ml isabet edecek şekilde ilaçlama
yapılmalıdır, ilaçlama en az 2 üe en fazla 3 defa tekrarlanmalıdır.
Özellikle zayıf ve süzek topraklarda kompost çiftlik gübresi tercih edilmelidir.
4- Sulama esnasında, bitkilerin köken diplerine suyun akması ve birikmesi kesinlikle [önlenmelidir. Su ark içerisinden bitki köklerine sızma şeklinde ulaşmalıdır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

O. Kahraman This is me

M. Barış This is me

S. Maden This is me

S. Kocabıyık This is me

H. Topçu This is me

Ç. Ayla This is me

Publication Date November 28, 2008
Submission Date November 28, 2008
Published in Issue Year 1981 Volume: 21 Issue: 3

Cite

APA Kahraman, O., Barış, M., Maden, S., Kocabıyık, S., et al. (2008). ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Plant Protection Bulletin, 21(3), 117-139.
AMA Kahraman O, Barış M, Maden S, Kocabıyık S, Topçu H, Ayla Ç. ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Plant Protection Bulletin. November 2008;21(3):117-139.
Chicago Kahraman, O., M. Barış, S. Maden, S. Kocabıyık, H. Topçu, and Ç. Ayla. “ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Plant Protection Bulletin 21, no. 3 (November 2008): 117-39.
EndNote Kahraman O, Barış M, Maden S, Kocabıyık S, Topçu H, Ayla Ç (November 1, 2008) ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Plant Protection Bulletin 21 3 117–139.
IEEE O. Kahraman, M. Barış, S. Maden, S. Kocabıyık, H. Topçu, and Ç. Ayla, “ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”, Plant Protection Bulletin, vol. 21, no. 3, pp. 117–139, 2008.
ISNAD Kahraman, O. et al. “ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Plant Protection Bulletin 21/3 (November 2008), 117-139.
JAMA Kahraman O, Barış M, Maden S, Kocabıyık S, Topçu H, Ayla Ç. ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Plant Protection Bulletin. 2008;21:117–139.
MLA Kahraman, O. et al. “ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Plant Protection Bulletin, vol. 21, no. 3, 2008, pp. 117-39.
Vancouver Kahraman O, Barış M, Maden S, Kocabıyık S, Topçu H, Ayla Ç. ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞINA NEDEN OLAN FUNGUSLARIN (PYTHIUM SPP., RHIZOCTONIA SP., FUSARIUM SPP,) ZARAR DERECELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE MÜCADELE METODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Plant Protection Bulletin. 2008;21(3):117-39.

136481365013649