Research Article
BibTex RIS Cite

The Research on determining the pests and beneficial species and their population densities on the tomato, cucumber, pepper and lettuce glasshouses in İzmir

Year 1997, Volume: 37 Issue: 1, 79 - 89, 13.12.1997

Abstract

The pests and their beneficial insects and  their population densities were determined in the tomato glasshouses in 1991 and 1992 in İzmir (Balçova, Narlıdere, Seferihisar and Menderes).The glasshouses were in 500-1000 m2 and in each glasshouses 30 plants were chosen randomly, one of the lower middle and upper leaves were taken from each plant and totally 90 leaves were sampled .The premature stages of the insects, the adult and premature stages of the  spider mites and aphids were counted on each leaf. The counts were made weekly. In the tomato glasshouses Trialeurodes vaporariorum (Wetsw.) and  Liriomyza trifolii (Burgess), L.bryoniae (Kaltenbach); in the cucumber glasshouses Tetranychus cinnabarinus (Boisd.), Thrips tabaci Lindeman, Aphis gossypii Glover and T.vaporariorum; in the pepper glasshouses, A.gossypii, Myzus persicae  Sulzer and T.urticae  Koch.; in the lettuce glasshouses, Phytomyzae horticola Goureal and Uroleucon cichorii (Coch.)were found as a major pests. The beneficial insects of these pests were determined as; Scolothrips longicornis Priesner (Thys.:Thripidae), Anisochrysa spp. (Neur.:Chrysopidae), Episyrphus balteatus (De Geer), Metasyrphus corollae (Fabricius), Chrysotoxum intermedium (Meigen) (Dip.:Syrphidae); Coccinella septempunctata L., Adonia variegata (Goeze), Scymnus marginalis Rossi, S.interruptus (Goeze), S.(=Pullus) subvillosus (Goeze), S.rubromaculatus (Goeze), S.pallipediformis  Günter, S.apetzi (Mulsant), Propylaea quatuordecimpunctata L. (Col.:Coccinellidae), Diglyphus isaea (Walker), Hemiptarsenus zilahisebessi Erdös (Hym.:Eulophidae), Aphidius matricariae Haliday, Lysiphlebus fabarum Marshall (Hym.:Aphidiidae), Encarsia formosa Gahan (Hym.:Aphelinidae), Macrolophus caliginosus Wgn. (Het.:Miridae); Pronematus ubiquitus  (McG.)(Acarina:Tydeidae).

İzmir'de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar

Year 1997, Volume: 37 Issue: 1, 79 - 89, 13.12.1997

Abstract

İzmir'de plastik ve cam seralarda yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda zararlılar ve bunların doğal düşmanları ile yoğunlukları üzerinde 1992 yılında İzmir'de Balçova, Seferihisar ve Menderes ilçelerinde çalışılmıştır. Çalışmalar 500-100 m2  alanındaki seralarda yapılmıştır. Her serada 30 bitki tesadüf olarak seçilmiştir. Her bitkinin alt, orta ve üst yapraklarından olmak üzere toplam 90 yaprakta, trips, kırmızıörümcek ve yaprakbitinin ergin ve nimfleri, Yaprak galerisineği, Sera beyazsineği ve yararlı böceklerin  larvaları sayılmıştır. Domates seralarında Sera beyazsineği [Trialeurodes vaporariorum (Westw.)] ve Yaprak galerisineği [Liriomyza trifolii (Burgess), L.bryoniae (Kaltenbach)];  hıyar seralarında Pamuk kırmızıörümceği [Tetranychus cinnabarinus (Boisd.)], Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii Glover) ve Sera beyazsineği; biber seralarında Pamuk yaprakbiti ve Şeftali yaprakbiti (Myzus persicae Sulzer.) ve İkinoktalı kırmızıörümcek (T.urticae Koch.)'in ana zararlılar olduğu belirlenmiştir. Sebze seralarında genel olarak bulunan yararlılar şunlardır: Scolothrips longicornis Priesner (Thys.:Thripdae); Anisochrysa spp. (Neur.:Chrysopidae); Episyrphus balteatus (De Geer),  Metasyrphus corollae  (Fabricius), Chrysotoxum intermedium (Meigen) (Dip.:Syrphidae); Coccinella septempunctata L., Adonia variegata (Goeze), Scymnus marginalis Rossi, S.interruptus (Goeze), S.(=Pullus) subvillosus (Goeze), S.rubromaculatus (Goeze), S.pallipediformis Günter, S.apetzi (Mulsant), Propylaea quatuordecimpunctata L. (Col.:Coccinellidae); Diglyphus isaea  (Walker), Hemiptarsenus zilahisebessi Erdös (Hym.:Eulophidae); Aphidius matricariae Haliday, Lysiphlebus fabarum  Marshall (Hym.:Aphidiidae), Encarsia formosa (Gahan) (Hym.:Aphelinidae), Macrolophus caliginosus Wgn. (Het.:Miridae); Pronematus ubiquitus (McG.)(Acarina:Tydeidae).

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

N. Yaşarakıncı This is me

P. Hıncal This is me

Publication Date December 13, 1997
Submission Date January 16, 2009
Published in Issue Year 1997 Volume: 37 Issue: 1

Cite

APA Yaşarakıncı, N., & Hıncal, P. (1997). İzmir’de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar. Plant Protection Bulletin, 37(1), 79-89.
AMA Yaşarakıncı N, Hıncal P. İzmir’de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar. Plant Protection Bulletin. December 1997;37(1):79-89.
Chicago Yaşarakıncı, N., and P. Hıncal. “İzmir’de örtüaltında yetiştirilen Domates, hıyar, Biber Ve Marulda Bulunan Zararlı Ve Yararlı türler Ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar”. Plant Protection Bulletin 37, no. 1 (December 1997): 79-89.
EndNote Yaşarakıncı N, Hıncal P (December 1, 1997) İzmir’de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar. Plant Protection Bulletin 37 1 79–89.
IEEE N. Yaşarakıncı and P. Hıncal, “İzmir’de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar”, Plant Protection Bulletin, vol. 37, no. 1, pp. 79–89, 1997.
ISNAD Yaşarakıncı, N. - Hıncal, P. “İzmir’de örtüaltında yetiştirilen Domates, hıyar, Biber Ve Marulda Bulunan Zararlı Ve Yararlı türler Ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar”. Plant Protection Bulletin 37/1 (December 1997), 79-89.
JAMA Yaşarakıncı N, Hıncal P. İzmir’de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar. Plant Protection Bulletin. 1997;37:79–89.
MLA Yaşarakıncı, N. and P. Hıncal. “İzmir’de örtüaltında yetiştirilen Domates, hıyar, Biber Ve Marulda Bulunan Zararlı Ve Yararlı türler Ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar”. Plant Protection Bulletin, vol. 37, no. 1, 1997, pp. 79-89.
Vancouver Yaşarakıncı N, Hıncal P. İzmir’de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar. Plant Protection Bulletin. 1997;37(1):79-8.

136481365013649