Research Article
BibTex RIS Cite

Okaliptus ve bazı ticari uçucu yağlarının Domates bakteriyel kanser hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) üzerine antibakteriyel etkileri

Year 2019, Volume: 59 Issue: 2, 39 - 47, 29.06.2019
https://doi.org/10.16955/bitkorb.471162

Abstract

Clavibacter
michiganensis
subsp. michiganensis
karantinaya tabi, tohum kökenli, domates bitkisinde bakteriyel solgunluk ve kanser
hastalığına sebep olan önemli Gram pozitif bir bakteriyel hastalık etmenidir
. Bu çalışmanın amacı,
okaliptus (Eucalyptus
citriodora
), sarı kantaron (Hypericum
perforatum
), karanfil (Dianthus
caryophyllus
), anason (Pimpinella
anisum
) ve hardal (Brassica nigra) bitki uçucu yağlarının in vitro ve in vivo koşullarda
C. michiganensis subsp. michiganensis üzerine antibakteriyel
etkinliğini belirlemektir. Bu amaçla, Mersin ilinden toplanan hastalıklı
domates örneklerinden izole edilen bakteri izolatları morfolojik ve moleküler
tanı yöntemleri ile incelenmiş, 6 tanesinin
C. michiganensis
subsp. michiganensis
ile enfekteli olduğu teşhis edilmiştir. Uçucu yağların C. michiganensis subsp.
michiganensis
üzerine etkileri in
vitro
koşullarda disk difüzyon metodu ile araştırılmıştır. Test edilen uçucu yağlar arasında okaliptus uçucu yağının C. michiganensis subsp. michiganensis’in gelişimine en etkili yağ
olduğu belirlendikten sonra, doz artışına bağlı antibakteriyel etkinliği belirlemek
için antibiyogram disklerine farklı miktarlarda uçucu yağlar eklenerek
engelleme zonları ölçülmüştür. Araştırma sonucunda,
C. michiganensis
subsp.
michiganensis
’e karşı
okaliptus yağının en etkili dozunun 23 mm engelleme zonu oluşturan 25 μl yağ
dozu olduğu tespit edilmiştir. Belirlenen uçucu yağ miktarı farklı
kombinasyonlarla domates bitkisine uygulanmıştır. Bu sonuçlara göre,
okaliptus uçucu yağının C. michiganensis subsp.
michiganensis
gelişimini engellediği tespit edilmiş ve mücadelesinde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.


References

  • Akat, S. 2008. Domates Bakteriyel Leke veya Kanser (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) Hastalığı'na Karşı Biyolojik Mücadele Yöntemleri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 81 s., Bornova, İzmir.
  • Aktaş, S. 2015. Domates öz nekrozuna neden olan etmenlere karşı PGPR ve biyojan bakterileri kullanılarak kontrollü koşullarda biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 61 s., Erzurum.
  • Al-Reza, S. M., Rahman, A., Ahmed, Y. and Kang, S. C. 2010. Inhibition of plant pathogens in vitro and in vivo with essential oil and organic extracts of Cestrum nocturnum L. Pesticide Biochemistry and Physiology, 96(2), 86-92.
  • Altundağ, Ş. and Aslım, B. 2005. Kekiğin bazı bitki patojeni bakteriler üzerine antimikrobiyal etkisi. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 3(07), 12-14.
  • Azaz, A. D., Irtem, H. A., Kurkcuoǧlu, M. and Baser, K. H. C. 2004. Composition and the in vitro antimicrobial activities of the essential oils of some Thymus species. Zeitschrift für Naturforschung C, 59(1-2), 75-80.
  • Basım, H., Yegen, O. and Zeller, W. 2000. Antibacterial effect of essential oil of Thymbra spicata L. var. spicata on some plant pathogenic bacteria. Journal of Plant Diseases and Protection, 27, 279-284.Belgüzar, S., Yanar, Y. and Aysan, Y. 2016a. Intensity of bacterial wilt disease of tomato in Tokat and identification of disease agent (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis). Gaziosmanpașa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(2), 34-40.
  • Belgüzar, S., Yılar, M., Yanar, Y., Kadıoğlu, İ. and Doğar, G. 2016b. Thymus vulgaris L.(Kekik) ekstrakt ve uçucu yağının Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis üzerine antibakteriyal etkisi. Turkish Journal Weed Sicience, 19(2), 20-22.
  • Bremer, H., Karel, G., Bıyıkoğlu, K., Göksel, N. and Petrak, F. 1952. Türkiye’nin parazit mantarları üzerinde incelemeler (Schizomycetes, Oomycetes, Ascomycetes). İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Mecmuası, 17, 145-160.
  • Çetinkaya Yıldız, R. 2007. Domates bakteriyel solgunluk hastalık etmeni (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)’nin tanılanması ve bitki büyüme düzenleyici rizobakteriler ile biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 173 s., Adana.
  • Daferera, D. J., Ziogas, B. N. and Polissiou, M. G. 1993. The effectiveness of plant essential oils on the growth of Botrytis cinerea, Fusarium sp. and Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Crop Protection, 22(1), 39-44.
  • FAO, Agriculture, vegetable production, http://faostat.fao.org, 30.07.2018.
  • Forster, R. L. and Echandi, E. 1973. Relation of age of plants, temperature and inoculum concentration to bacterial cancer development in resistant and susceptible Lycopersicum spp. Phytopathology, 63, 773-777.
  • Gleason, M. L., Gitaitis, R. D. and Ricker, M. D. 1993. Recent progress in understanding and controlling bacterial canker of tomato in eastern North America. Plant Disease, 77(11), 1069-1076.Görmez, A., Bozari, S., Yanmis, D., Gulluce, M., Agar, G. and Sahin, F. 2014. The use of essential oils of Origanum rotundifolium as antimicrobial agent against plant pathogenic bacteria. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 19(3), 656-663.
  • Heatley, N. G. 1944. A method for the assay of penicillin. Biochemical Journal, 38(1), 61.
  • Iacobellis, N. S., Lo Cantore, P., Capasso, F. and Senatore, F. 2005. Antibacterial activity of Cuminum cyminum L. and Carum carvi L. essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(1), 57-61.
  • Kızıl, S. and Uyar, F. 2006. Antimicrobial activities of some thyme (Thymus, Staureja, Origanum and Thymbra) species against important plant pathogens. Asian Journal of Chemistry, 18(2), 1455-1461.
  • Kotan, R., Cakir, A., Dadasoglu, F., Aydin, T., Cakmakci, R., Ozer, H., Kordali, S., Mete, E. and Dikbas, N. 2010. Antibacterial activities of essential oils and extracts of Turkish Achillea, Satureja and Thymus species against plant pathogenic bacteria. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(1), 145-160.
  • Kotan, R., Dadasoğlu, F., Karagoz, K., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S., Cakmakci, R. and Dikbas, N. 2013. Antibacterial activity of the essential oil and extracts of Satureja hortensis against plant pathogenic bacteria and their potential use as seed disinfectants. Scientia Horticulturae, 153, 34-41.
  • Mondal, M. and Khalequzzaman, M. 2009. Ovicidal activity of essential oils against red flour beetle, Tribolium castaneum (Coleoptera: Tenebrionidae). Journal of Bio-Science 17, 57-62.
  • Nashwa, S. M. and Abo-Elyousr, K. A. 2012. Evaluation of various plant extracts against the early blight disease of tomato plants under greenhouse and field conditions. Plant Protection Science, 48(2), 74-79.
  • Quatrin, P. M., Verdi, C. M., de Souza, M. E., de Godoi, S. N., Klein, B., Gundel, A., Wagner, R., de Almeida Vaucher, R., Ourique, A. F. and Santos, R. C. V. 2017. Antimicrobial and antibiofilm activities of nanoemulsions containing Eucalyptus globulus oil against Pseudomonas aeruginosa and Candida spp. Microbial Pathogenesis, 112, 230-242.
  • Soylu, S., Soylu, E. M. and Akdemir Evrendilek, G. 2006. Dereotu (Anethum graveolens L.) ve rezene (Foeniculum vulgare Mill.) uçucu yağlarının gıda ve bitki kaynaklı patojen bakteriler üzerine antibakteriyel etkilerinin incelenmesi. Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs 2006, Bolu, 485-488.
  • Şahin, F., Karaman, I., Güllüce, M., Öğütçü, H., Şengül, M., Adıgüzel, A., Öztürk, S. and Kotan, R. 2003. Evaluation of antimicrobial activities of Satureja hortensis L. Journal of Ethnopharmacology, 87(1), 61-65.
  • Şahin, F., Güllüce, M., Daferera, D., Sökmen, A., Sökmen, M., Polissiou, M., Agar, G. and Özer, H. 2004. Biological activities of the essential oils and methanol extract of Origanum vulgare ssp. vulgare in the Eastern Anatolia region of Turkey. Food Control, 15(7), 549-557.
  • Tireng Karut, Ş. 2011. Organik tarımda domates bakteriyel solgunluk hastalığı etmeni (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)’ne karşı kullanılabilecek tohum uygulamaları. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 62 s., Adana.
  • Tokgönül, S. 1998. Ticari domates tohumlarında bakteriyel solgunluk etmeni (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)’nin saptanması ve mücadele olanakları üzerine araştırmalar, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Adana.
  • Yanar, Y., Belgüzar, S. and Telci, İ. 2016. Origanum spp., Mentha spp. ve Lippia sp. türlerine ait uçucu yağların Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ve Botrytis cinerea’ya karşı antimikrobiyal etkisi. Turkish Journal of Weed Science, 19(1), 18-25.
  • Yılmaz, M. 2014. Bazı uçucu yağların domates bakteriyel kanser ve solgunluk (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) etmeninin kontrolündeki etkinliğinin belirlenmesi ve bu yağların film kaplamada kullanımı. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, , 137 s., Antalya.

Antibacterial effects of eucalyptus and some commercial plant essential oils on tomato bacterial canker disease (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)

Year 2019, Volume: 59 Issue: 2, 39 - 47, 29.06.2019
https://doi.org/10.16955/bitkorb.471162

Abstract



Clavibacter
michiganensis
subsp. michiganensis is a Gram-positive,
seed borne, and quarantine bacterium which causes bacterial wilt and cancer
disease in tomato. This study was conducted to determine in vitro antibacterial activity of commercial plant essential oils
of eucalyptus (Eucalyptus citriodora),
St. John's wort (Hypericum perforatum), clove (Dianthus
caryophyllus
), anise seed (Pimpinella
anisum
) and mustard (Brassica nigra)
on C. michiganensis subsp. michiganensis. In this study,
morphological and molecular diagnostic assays were performed on suspicious
samples collected from Mersin province and as a result six of them were identified
as C. michiganensis subsp. michiganensis. The most effective
essential oil on C. michiganensis subsp. michiganensis was determined by
disc-diffusion method under in vitro
conditions and the inhibition zone diameters were measured. Since eucalyptus
essential oil was determined as the most efficient essential oil, the most
effective concentration was also determined by applying different amount of essential
oils on the antibiogram discs and measuring inhibition zones. The most
effective dose was found to be 25 μl which caused 23 mm inhibition zone. This
concentration was also applied on tomato plants in different combinations. Based
on these results, it can be concluded that eucalyptus essential oils can be
used for management of control strategies on
C. michiganensis
subsp. michiganensis.




References

  • Akat, S. 2008. Domates Bakteriyel Leke veya Kanser (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) Hastalığı'na Karşı Biyolojik Mücadele Yöntemleri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 81 s., Bornova, İzmir.
  • Aktaş, S. 2015. Domates öz nekrozuna neden olan etmenlere karşı PGPR ve biyojan bakterileri kullanılarak kontrollü koşullarda biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 61 s., Erzurum.
  • Al-Reza, S. M., Rahman, A., Ahmed, Y. and Kang, S. C. 2010. Inhibition of plant pathogens in vitro and in vivo with essential oil and organic extracts of Cestrum nocturnum L. Pesticide Biochemistry and Physiology, 96(2), 86-92.
  • Altundağ, Ş. and Aslım, B. 2005. Kekiğin bazı bitki patojeni bakteriler üzerine antimikrobiyal etkisi. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 3(07), 12-14.
  • Azaz, A. D., Irtem, H. A., Kurkcuoǧlu, M. and Baser, K. H. C. 2004. Composition and the in vitro antimicrobial activities of the essential oils of some Thymus species. Zeitschrift für Naturforschung C, 59(1-2), 75-80.
  • Basım, H., Yegen, O. and Zeller, W. 2000. Antibacterial effect of essential oil of Thymbra spicata L. var. spicata on some plant pathogenic bacteria. Journal of Plant Diseases and Protection, 27, 279-284.Belgüzar, S., Yanar, Y. and Aysan, Y. 2016a. Intensity of bacterial wilt disease of tomato in Tokat and identification of disease agent (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis). Gaziosmanpașa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(2), 34-40.
  • Belgüzar, S., Yılar, M., Yanar, Y., Kadıoğlu, İ. and Doğar, G. 2016b. Thymus vulgaris L.(Kekik) ekstrakt ve uçucu yağının Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis üzerine antibakteriyal etkisi. Turkish Journal Weed Sicience, 19(2), 20-22.
  • Bremer, H., Karel, G., Bıyıkoğlu, K., Göksel, N. and Petrak, F. 1952. Türkiye’nin parazit mantarları üzerinde incelemeler (Schizomycetes, Oomycetes, Ascomycetes). İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Mecmuası, 17, 145-160.
  • Çetinkaya Yıldız, R. 2007. Domates bakteriyel solgunluk hastalık etmeni (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)’nin tanılanması ve bitki büyüme düzenleyici rizobakteriler ile biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 173 s., Adana.
  • Daferera, D. J., Ziogas, B. N. and Polissiou, M. G. 1993. The effectiveness of plant essential oils on the growth of Botrytis cinerea, Fusarium sp. and Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Crop Protection, 22(1), 39-44.
  • FAO, Agriculture, vegetable production, http://faostat.fao.org, 30.07.2018.
  • Forster, R. L. and Echandi, E. 1973. Relation of age of plants, temperature and inoculum concentration to bacterial cancer development in resistant and susceptible Lycopersicum spp. Phytopathology, 63, 773-777.
  • Gleason, M. L., Gitaitis, R. D. and Ricker, M. D. 1993. Recent progress in understanding and controlling bacterial canker of tomato in eastern North America. Plant Disease, 77(11), 1069-1076.Görmez, A., Bozari, S., Yanmis, D., Gulluce, M., Agar, G. and Sahin, F. 2014. The use of essential oils of Origanum rotundifolium as antimicrobial agent against plant pathogenic bacteria. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 19(3), 656-663.
  • Heatley, N. G. 1944. A method for the assay of penicillin. Biochemical Journal, 38(1), 61.
  • Iacobellis, N. S., Lo Cantore, P., Capasso, F. and Senatore, F. 2005. Antibacterial activity of Cuminum cyminum L. and Carum carvi L. essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(1), 57-61.
  • Kızıl, S. and Uyar, F. 2006. Antimicrobial activities of some thyme (Thymus, Staureja, Origanum and Thymbra) species against important plant pathogens. Asian Journal of Chemistry, 18(2), 1455-1461.
  • Kotan, R., Cakir, A., Dadasoglu, F., Aydin, T., Cakmakci, R., Ozer, H., Kordali, S., Mete, E. and Dikbas, N. 2010. Antibacterial activities of essential oils and extracts of Turkish Achillea, Satureja and Thymus species against plant pathogenic bacteria. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(1), 145-160.
  • Kotan, R., Dadasoğlu, F., Karagoz, K., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S., Cakmakci, R. and Dikbas, N. 2013. Antibacterial activity of the essential oil and extracts of Satureja hortensis against plant pathogenic bacteria and their potential use as seed disinfectants. Scientia Horticulturae, 153, 34-41.
  • Mondal, M. and Khalequzzaman, M. 2009. Ovicidal activity of essential oils against red flour beetle, Tribolium castaneum (Coleoptera: Tenebrionidae). Journal of Bio-Science 17, 57-62.
  • Nashwa, S. M. and Abo-Elyousr, K. A. 2012. Evaluation of various plant extracts against the early blight disease of tomato plants under greenhouse and field conditions. Plant Protection Science, 48(2), 74-79.
  • Quatrin, P. M., Verdi, C. M., de Souza, M. E., de Godoi, S. N., Klein, B., Gundel, A., Wagner, R., de Almeida Vaucher, R., Ourique, A. F. and Santos, R. C. V. 2017. Antimicrobial and antibiofilm activities of nanoemulsions containing Eucalyptus globulus oil against Pseudomonas aeruginosa and Candida spp. Microbial Pathogenesis, 112, 230-242.
  • Soylu, S., Soylu, E. M. and Akdemir Evrendilek, G. 2006. Dereotu (Anethum graveolens L.) ve rezene (Foeniculum vulgare Mill.) uçucu yağlarının gıda ve bitki kaynaklı patojen bakteriler üzerine antibakteriyel etkilerinin incelenmesi. Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs 2006, Bolu, 485-488.
  • Şahin, F., Karaman, I., Güllüce, M., Öğütçü, H., Şengül, M., Adıgüzel, A., Öztürk, S. and Kotan, R. 2003. Evaluation of antimicrobial activities of Satureja hortensis L. Journal of Ethnopharmacology, 87(1), 61-65.
  • Şahin, F., Güllüce, M., Daferera, D., Sökmen, A., Sökmen, M., Polissiou, M., Agar, G. and Özer, H. 2004. Biological activities of the essential oils and methanol extract of Origanum vulgare ssp. vulgare in the Eastern Anatolia region of Turkey. Food Control, 15(7), 549-557.
  • Tireng Karut, Ş. 2011. Organik tarımda domates bakteriyel solgunluk hastalığı etmeni (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)’ne karşı kullanılabilecek tohum uygulamaları. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 62 s., Adana.
  • Tokgönül, S. 1998. Ticari domates tohumlarında bakteriyel solgunluk etmeni (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)’nin saptanması ve mücadele olanakları üzerine araştırmalar, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Adana.
  • Yanar, Y., Belgüzar, S. and Telci, İ. 2016. Origanum spp., Mentha spp. ve Lippia sp. türlerine ait uçucu yağların Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ve Botrytis cinerea’ya karşı antimikrobiyal etkisi. Turkish Journal of Weed Science, 19(1), 18-25.
  • Yılmaz, M. 2014. Bazı uçucu yağların domates bakteriyel kanser ve solgunluk (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) etmeninin kontrolündeki etkinliğinin belirlenmesi ve bu yağların film kaplamada kullanımı. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, , 137 s., Antalya.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Eminur Elçi

Nida Ünlü This is me

Publication Date June 29, 2019
Submission Date October 16, 2018
Acceptance Date March 16, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 59 Issue: 2

Cite

APA Elçi, E., & Ünlü, N. (2019). Okaliptus ve bazı ticari uçucu yağlarının Domates bakteriyel kanser hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) üzerine antibakteriyel etkileri. Plant Protection Bulletin, 59(2), 39-47. https://doi.org/10.16955/bitkorb.471162
AMA Elçi E, Ünlü N. Okaliptus ve bazı ticari uçucu yağlarının Domates bakteriyel kanser hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) üzerine antibakteriyel etkileri. Plant Protection Bulletin. June 2019;59(2):39-47. doi:10.16955/bitkorb.471162
Chicago Elçi, Eminur, and Nida Ünlü. “Okaliptus Ve Bazı Ticari uçucu yağlarının Domates Bakteriyel Kanser hastalığı (Clavibacter Michiganensis Subsp. Michiganensis) üzerine Antibakteriyel Etkileri”. Plant Protection Bulletin 59, no. 2 (June 2019): 39-47. https://doi.org/10.16955/bitkorb.471162.
EndNote Elçi E, Ünlü N (June 1, 2019) Okaliptus ve bazı ticari uçucu yağlarının Domates bakteriyel kanser hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) üzerine antibakteriyel etkileri. Plant Protection Bulletin 59 2 39–47.
IEEE E. Elçi and N. Ünlü, “Okaliptus ve bazı ticari uçucu yağlarının Domates bakteriyel kanser hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) üzerine antibakteriyel etkileri”, Plant Protection Bulletin, vol. 59, no. 2, pp. 39–47, 2019, doi: 10.16955/bitkorb.471162.
ISNAD Elçi, Eminur - Ünlü, Nida. “Okaliptus Ve Bazı Ticari uçucu yağlarının Domates Bakteriyel Kanser hastalığı (Clavibacter Michiganensis Subsp. Michiganensis) üzerine Antibakteriyel Etkileri”. Plant Protection Bulletin 59/2 (June 2019), 39-47. https://doi.org/10.16955/bitkorb.471162.
JAMA Elçi E, Ünlü N. Okaliptus ve bazı ticari uçucu yağlarının Domates bakteriyel kanser hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) üzerine antibakteriyel etkileri. Plant Protection Bulletin. 2019;59:39–47.
MLA Elçi, Eminur and Nida Ünlü. “Okaliptus Ve Bazı Ticari uçucu yağlarının Domates Bakteriyel Kanser hastalığı (Clavibacter Michiganensis Subsp. Michiganensis) üzerine Antibakteriyel Etkileri”. Plant Protection Bulletin, vol. 59, no. 2, 2019, pp. 39-47, doi:10.16955/bitkorb.471162.
Vancouver Elçi E, Ünlü N. Okaliptus ve bazı ticari uçucu yağlarının Domates bakteriyel kanser hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) üzerine antibakteriyel etkileri. Plant Protection Bulletin. 2019;59(2):39-47.

136481365013649