Sebzeler içerdikleri karbonhidrat, yağ,
protein, vitamin ve mineraller gibi makro ve mikro besinler açısından insan
beslenmesi için önemlidir. Sebze üretiminde fungal hastalıklar büyük ekonomik
kayıplara yol açabilmektedir, bu kayıpları engellemek için bitki koruma
çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada marul, nane, maydanoz,
dereotu, roka ve tere üretimini kısıtlayan faktörlerin başında gelen fungal
hastalıkların ve yaygınlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Orta Anadolu
Bölgesi’nde yapılan bu çalışmada, Eskişehir, Ankara ve Konya illerinde
2015-2017 yılları arasında çalışmalar yürütülmüş, saptanan fungal hastalık
etmenlerinin morfolojik teşhisleri yapılmış, patojenisite denemeleri yürütülmüş
ve bölgedeki yaygınlık oranları belirlenmiştir. Hastalık belirtisi gösteren
bitkilerden izolasyonlar yapılmış, elde edilen izolatlar eğik agar, -20 ºC ve
-80 ºC’de saklanmıştır. Çalışmalar sonucunda marul örneklerinde Sclerotinia sclerotiorum, Rhizoctonia solani, Alternaria alternata, Fusarium oxysporum; maydanozda Septoria petroselini, Fusarium solani, Rhizoctonia solani; dereotunda
Erysiphe heraclei; rokada ve terede
ise Albugo candida tespit edilmiştir.
marul nane maydanoz dereotu roka tere fungal hastalık yaygınlık Orta Anadolu
Vegetables, sources of macro and micronutrients such as
carbohydrate, fat, protein, vitamin and minerals are important for human
nutrition. In vegetable production, fungal diseases can cause significant
economic losses and plant protection studies are of great importance to prevent
these losses. The aim of this project is to detect the fungal diseases and
prevalence that mainly damage the production of lettuce, parsley, dill, arugula,
and cress. This study conducted in Central Anatolia Region was carried out in the provinces of Eskişehir,
Ankara, and Konya between 2015-2017. Morphological and molecular diagnosis of
fungal diseases and
prevalence rates were determined in the region. Isolations were made from the diseased
plants and the isolates were stored at -20 ºC and -80 ºC. As a result of the studies
Rhizoctonia
solani, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium
oxysporum, and Alternaria
alternata in lettuce; Septoria petroselini, Fusarium oxysporum, and Rhizoctonia solani in parsley; Erysiphe heraclei in dill; Albugo candida in both arugula and cress
were detected.
lettuce parsley dill arugula cress mint purslane fungal diseases prevalence Central Anatolia
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2019 |
Submission Date | February 21, 2019 |
Acceptance Date | April 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 59 Issue: 3 |