Increased inequality in the world as well as political instability and forced migration have a substantial influence on the population's ability to feed themselves. While climate change and natural resource depletion worsen these negatives, they make meeting the United Nations' Sustainable Development Goals (UN SDGs) by 2030 more challenging. According to UN Food and Agriculture Organization (FAO) study, 35 to 122 million people would fall into poverty by 2030, and food security will be reduced owing to climate-related issues. The health and socio-economic effects of the COVID-19 pandemic are likely to impair the food security and nutritional condition of the most vulnerable communities. Furthermore, according to World Food Program (WFP) research, every 1% rise in food insecurity drives an extra 1.9 percent of individuals to migrate in search of food. This migratory movement continues if food cannot be found or purchased. Many nations, particularly those in the Middle East and North Africa, are more vulnerable to these threats than others. To determine whether nations are in a better position than others in terms of food security - one of the United Nations 2030 Development Goals - data from 2020 COVID-19 period of the Global Food Security Index (GFSI) indicators will be used in the study. There are two main goals of the study: first, call attention to the growing problem of food security in light of the COVID-19 pandemic on a worldwide scale, and second, introduce an innovative approach in the literature through the use of MCDM and cluster analysis. It is hoped that the findings and methods of this study will be a useful resource for researchers and policymakers in these nations and throughout the world.
Sustainable Development Goals Food Security Climate Change COVID-19 Cluster Analysis Multi-Criteria Decision Making Methods
Yildiz Technical University Scientific Research Projects Coordination Unit
SKD-2021-4403
Dalgalı küresel ekonomik büyüme, artan eşitsizlik, siyasi istikrarsızlık ve zorunlu göç, nüfusun iyi beslenip beslenmemesi üzerinde önemli bir etkiye sahip. İklim değişikliği ve doğal kaynakların tükenmesi bu olumsuzlukların artmasına neden olurken, 2030 yılına kadar Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (BM SKH'ler) ulaşılmasını zorlaştırıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2030 yılına kadar 35 ila 122 milyon insanın yoksulluğa düşeceği ve iklim kaynaklı sorunlar nedeniyle daha az gıda güvencesi olacağı belirtiliyor. En savunmasız toplulukların gıda güvencesi ve beslenme durumunun, COVID-19 salgınının sağlık ve sosyo-ekonomik etkileri nedeniyle daha da kötüleşmesi bekleniyor. Ayrıca Dünya Gıda Programı'nın (WFP) yayınladığı rapora göre, gıda güvensizliğindeki her yüzde 1'lik artış, insanların fazladan yüzde 1,9’unun yiyecek bulmak için göç etmesine neden olmaktadır. Yiyecek bulmak ya da satın almak mümkün değilse bu göç hareketliliği devam etmektedir. Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke bu riskleri diğer ülkelere göre daha fazla hissetmektedir. Çalışmada, Türkiye’nin de yer alacağı ülkelerin Birleşmiş Milletler 2030 Kalkınma Hedefleri temel başlıkları arasında yer alan gıda güvencesi açısından birbirlerine göre karşılaştırmalı durumları Küresel Gıda Güvencesi Endeksi (Global Food Security Index-GFSI) göstergelerinin 2020 COVID-19 dönemi verilerinin kullanılmasıyla Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri ile analiz edilmesi planlanmaktadır. Çalışmanın amacı, küresel düzeyde yaşanan COVID-19 salgınıyla artan gıda güvencesi sorununa dikkat çekmek ve ayrıca bu konuda ÇKKV yöntemlerinin ve veri madenciliği yöntemlerinden kümeleme analizinin kullanılmasıyla literatüre bir yenilik sunmaktır. Bu araştırmanın sonuçlarının ve metodolojisinin hem ülkemizde hem de dünyada yapılacak çalışmalara ve politika yapıcılara yardımcı bir kaynak olunması hedeflenmektedir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gıda Güvencesi İklim Değişikliği COVID-19 Kümeleme Analizi Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri
SKD-2021-4403
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Project Number | SKD-2021-4403 |
Publication Date | March 24, 2022 |
Submission Date | October 31, 2021 |
Acceptance Date | February 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |