BibTex RIS Cite

Yenilebilir Film ve Kaplamaların Gıda Endüstrisinde Kullanımı

Year 2016, , 0 - 0, 29.06.2016
https://doi.org/10.17798/beufen.65308

Abstract

Yenilebilir film ve kaplamalar; gıdalarda kalite kayıplarını önlemek ve raf ömrünü uzatmak amacıyla gıdanın yüzeyinde ya da gıda bileşenleri arasında oluşmuş, ince tabakalı, gıdayla birlikte yenilebilen, sentetik olmayan doğal kaynaklardan elde edilen maddelerdir. Bu filmlerin üretiminde proteinler, karbonhidratlar, polisakkaritler ve lipit esaslı bileşikler tek olarak ya da birleştirilerek kullanılabilmektedir. Yenilebilir film ve kaplamalar belirli bir su geçirgenliği veya gaz (oksijen, karbondioksit) geçirgenliğine sahip olduklarından kullanıldıkları gıdanın su kaybını önledikleri gibi oksijen geçirgenliğine de azaltarak mikrobiyolojik ve kimyasal bozulmalara karşı gıdayı korumaktadırlar. Bu kaplamalar, gıdanın yüzeyinde daha parlak ve pürüzsüz görünüm sağlayarak duyusal özelliklerini de iyileştirmektedirler. Gıdanın kalitesini artırarak daha güvenilir bir gıda üretimini sağlarken, paketleme materyalinin ekonomik verimliliğini de arttırmaktadırlar. Ayrıca yenilebilir film ve kaplamalar, plastikler ile yapılan gıda ambalajlamasının önemli sorunlarını oluşturan; kanserojen riskini ve atık sorununu da azaltmaktadır. Bu derlemede, yenilebilir film ve kaplamalar hakkında genel bir bilgi verilecek ve gıda endüstrisindeki kullanımından bahsedilecektir.

References

  • Kamper S .L., Fennema O. 1985. Use of edible film to maintain water vapor gradients in foods. Journal of Food Science, 50: 382-384..
  • Ricó-Pena D. C., Torres J. A. 1990. Edible methylcellulose-based films as moisture-impermeable barriers in sundae ice cream cones. Journal of Food Science, 55: 1468-1469.
  • Gontard N., Guilbert S., Cuq J. L. 1992. Edible wheat gluten films: Influence of the main process variables on film properties using response surface methodology. Journal of Food Science, 57 (1): 190-195.
  • Baldwin E. A., Nisperos-Carnedo M. O., Baker R. A. 1995. Use of edible coatings to preserve quality of lightly and slightly processed products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 35 (6): 509-524.
  • Garcίa M. A., Martino M. N., Zaritzky N. E. 1998. Plasticized starch-based coatings to improve strawberry (Fragariax ananassa) quality and stability. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46: 3758-3767.
  • Bravin B., Peressini D., Sensidoni A. 2006. Development and application of polysaccharide-lipid edible coating to extend shelf-life of dry bakery products. Journal of Food Engineering, 76: 280-290.
  • Yılmaz, L., Bayazit Akpınar A., Özcan Yılsay T. 2007. Süt proteinlerinin yenilebilir film ve kaplamalarda kullanılması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1: 59-64.
  • Krishna M., Nindo C. I., Min S. C. 2012. Development of fish gelatin edible films using extrusion and compression molding. Journal of Food Engineering, 108: 337-344.
  • Kılınççeker O., Hepsağ F. 2010. Kaplama Malzemesi Olarak Mısır Unlarının Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5 (2): 20-27.
  • Açar M., Aslankoz N. 2012. Yenilebilir filmler. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 567 s, 10-12 Ekim, Hatay.
  • Erol E., Turhan N. 2012. Yenilebilir film ve kaplamalar. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 59 s, 10-12 Ekim, Hatay.
  • Franssen L. R., Krochta J. M. 2003. Edible coatings containing natural antimicrobials for processed foods. In: Natural Antimicrobials for The Minimal Processing of Foods, editors: Roller S (ed.), Woodhead Publishing Limited, Abington, 250-262.
  • Martín-Belloso O., Soliva-Fortuny R., Baldwin E. A. 2005. Conservación mediante recubrimientos comestibles. In: Nuevas tecnologías de conservación de productos vegetales frescos cortados, Editors: González-Aguilar G.A., Gardea A.A., Cuamea-Navarro F. CIAD, A. C., Hermosillo, Sonora, México, 61-74.
  • Raybaudi-Massilia R. M., Mosqueda-Melgar J., Martín-Belloso O. 2008. Edible alginate-based coating as carrier of antimicrobials to improve shelf-life and safety of fresh-cut melon. International Journal of Food Microbiology, 121: 313-327.
  • Cutter C. N. 2006. Opportunities for bio-based packaging technologies to improve the quality and safety of fresh and further processed muscle foods. Meat Science, 74: 131-142.
  • Şahin I. O., Akpınar Bayizit A. 2008. Nanokompozit filmlerin gıda sanayi uygulamaları. Türkiye 10. Gıda Kongresi, pp. 145-148, 21-23 Mayıs, Erzurum.
  • Bağdatlı A. B., Kayaardı S. 2010. Et ve Et Ürünlerinde Kullanılan Paketleme Yöntemleri. Akademik Gıda, 8 (2): 24-30.
  • Debeaufort F., Quezade J. A., Voilley A. 1998. Edible Films and Coatings: Tomorrow’s Packagings: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 38 (4): 299-313
  • Polat H. 2007. İşlenmiş et ürünlerinde yenilebilir filmler ve kaplamaların uygulamaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 64 s, Afyon 35 (6): 509-524.
  • Bourtoom T. 2008. Edible films and coatings: characteristics and properties. International Food Research Journal, 15 (3): 237-248.
  • Torlak E., Nizamoğlu M. 2009. Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. Veteriner Bilimleri Dergisi, 25 (1-2): 15-217. Yılmaz, L., Bayazit Akpınar A., Özcan Yılsay T. 2007. Süt proteinlerinin yenilebilir film ve kaplamalarda kullanılması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1: 59-64.
  • Donhowe I. G., Fennema O. 1993. The effects of plasticizers on crystallinity, permeability, and mechanical properties of methylcellulose films. Journal of Food Processing and Preservation, 17: 247-257.
  • Gennadios A., McHugh T. H., Weller C. L., Krochta J. M. 1994. Edible coatings and films based on proteins. In: Edible Coatings and Films to Improve Food Quality, Editors: Krochta, J.M., Baldwin, E.A., Nisperos-Carriedo, M. Technomic Publishing Company, Lancaster, PA, 201–277.
  • Hernandez E. 1994. Edible coatings from lipids and resins. In: Edible coatings and films to improve food quality, Editors: Krochta J.M., Baldwin E.A., Nisperos-Carriedo M.O., Lancaster, Pennsylvania: Technomic Publishing Co., Inc., 279–303.
  • Nisperos-Carriedo M. O. 1994. Edible coatings and films based on polysaccharides. In: Edible coatings and films to improve food quality, Editors: Krochta J.M., Baldwin E.A., Nisperos-Carriedo M.O., Lancaster, Pennsylvania: Technomic Publishing Co., Inc. 305–335.
  • Del-Valle V., Hernandez-Munoz P., Guarda P. A., Galotto M.. 2005. Development of a cactus-mucilage edible coating (Opuntia ficus indica) and its application to extend strawberry (Fragaria ananassa) shelf-life. Food Chemistry, 91: 751–756..
  • Dursun S., Erkan N. 2009. Yenilebilir protein filmler ve su ürünlerinde kullanımı. Journal of Fisheries Sciences. com, 3 (4): 352-373.
  • Dikel Ç. 2012. Kitosan eklenen jelatin ile kaplamanın çipura (Sparus aurata L. 1758) filetolarının soğukta (+4C) depolanması esnasında fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal değişimler üzerine etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 71 s, Adana..
  • Gennadios A., Weller C. L. 1990. Edible film and coating from wheat and corn proteins. Food Technology, 44: 63-677. Yılmaz, L., Bayazit Akpınar A., Özcan Yılsay T. 2007. Süt proteinlerinin yenilebilir film ve kaplamalarda kullanılması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1: 59-64.
  • Gennadios A., Weller C. L. 1991. Edible film and coatings from soymilk and soyprotein. Cereal Foods World, 36 (1): 46-47.
  • Acar J., Alper N. Ö. 1996. Yenilebilir film ve kaplamalar. Gıda Mühendisliği Dergisi, 1 (4): 3-9.
  • Sarıoğlu T. 2005. Yenilebilir filmlerin kaşar peynirinin kaplanmasında kullanılma olanakları ve peynir kalitesi üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 57 s, Isparta
  • Işık H., Dağhan Ş., Gökmen S. 2013. Gıda Endüstrisinde Kullanılan Yenilebilir Kaplamalar Üzerine Bir Araştırma. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8 (1): 26-35.
  • Seydim A. C. 2008. Taze kesilmiş, kullanıma hazır meyve ve sebzelerin ambalajlanması. Packworld, 11 (63): 42-56..
  • Caner C., Küçük M. 2004. Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği. Gıda Mühendisliği ve Gıda Sanayi Dergisi, 2 (8): 30-35.
  • Krochta J. M., Baldwin E. A., Nisperos-Carriedo M. O. 1994. Edible coatings and films to improve food quality. Technomic Publ. Co. Lancaster, PA.
  • Gómez-Estaca J., López de Lacey A., López-Caballero M. E., Gómez-Guillé M. C., Montero P. 2010. Biodegradable gelatinechitosan films incorporated with essential oils as antimicrobial agents for fish preservation. Food Microbiology, 27: 889-896.
  • Gürel İnanlı A., Karaton Kuzgun N. 2012. Uçucu Yağlarla Zenginleştirilmiş Kitosan Filmlerin Antimikrobiyal Aktivitesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7 (1): 28-35.
  • Cemeroğlu B. 2001. Meyve ve Sebze İşlemi Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. Yayın No: 6, Ankara.
  • Çağrı A., Uspunol Z., Ryser E. 2004. Antimicrobial edible films and coating. Journal of Food Protection, 67: 833–848.
  • Oussalah M., Caillet S., Salmiéri S., Saucier L., Lacroix M. 2006. Antimicrobial effects of alginate-based film containing essential oils for the preservation of whole beef muscle. Journal of Food Protection, 69: 2364-2369.
  • Rojas-Graü M. A., Raybaudi-Massilia R. M., Soliva-Fortuny R., Avena-Bustillos R. J., McHugh T. H., Martín-Belloso O. 2007. Apple puree alginate coating as carrier of antimicrobial agents to prolong shelf life of fresh-cut apples. Postharvest Biology and Technology, 45: 254-264.
  • Temiz H., Yeşilsu A. F. 2006. Bitkisel protein kaynaklı yenilebilir film ve kaplamalar. Gıda Teknolojisi Dergisi, 2: 41-50.
  • Hardenberg R. E. 1967. Wax and related coatings for horticultural products-a bibliography. Agricultural Research Bulletiens, 965: 1-123.
  • Çağrı-Mehmetoğlu A. 2010. Yenilebilir filmlerin ve kaplamaların özelliklerini etkileyen faktörler. Akademik Gıda, 8 (5): 37-43.
  • Kaya S., Kaya A., Göğüş F. 1998. Yenilebilir Filmler ve Kaplamalar. Gıda Teknolojisi, 3 (3): 77-82.
  • Quintavalla S., Vicini L. 2002. Antimicrobial food packaging in meat industry. Meat Science, 62: 373-380.
  • Çetinkaya F., Soyutemiz E. G. 2005. Microbiological and Chemical Changes throughout the Manufacture and Ripening of Kashar: a Traditional Turkish Cheese. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30: 374-404.
  • Özdemir C., Demirci M. 2006. Selected microbiological properties of kashar cheese samples preserved with potassium sorbate. International Journal of Food Properties, 9: 515-521.
  • Sarıkuş G. 2006. Farklı antimikrobiyal maddeler içeren yenilebilir film üretimi ve kaşar peynirinin muhafazasında mikrobiyal inaktivasyona etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 69 s, Isparta..
  • Sarıoğlu T., Öner Z. 2006. Yenilebilir filmlerin kaşar peynirinin kaplanmasında kullanılma olanakları ve peynir kalitesi üzerine etkileri. Gıda, 31 (1): 3-10.
  • Di Pierro P., Sorrentino A., Mariniello L., Giosafatto C. V. L., Porta R. 2011. Chitosan/whey protein film as active coating to extend Ricotta cheese shelf-life. LWT-Food Science and Technology, 44: 2324-2327.
  • Zhong Y., Cavender G., Zhao Y., 2014. Investigation of different coating application methods on the performance of edible coatings on Mozzarella cheese. LWT-Food Science and Technology, 56: 1-8..
  • Lee J. Y., Parka H. J., Lee C. Y., Choi W. Y. 2003. Extending shelf-life of minimally processed apples with edible coatings and antibrowning agents. LWT-Food Science and Technology, 36: 323-329.
  • Kandemir N. S. 2006. Doğal antimikrobiyal madde içeren yenilebilir pullulan film uygulamasının hazır salatanın raf ömrüne etkileri. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
Year 2016, , 0 - 0, 29.06.2016
https://doi.org/10.17798/beufen.65308

Abstract

References

  • Kamper S .L., Fennema O. 1985. Use of edible film to maintain water vapor gradients in foods. Journal of Food Science, 50: 382-384..
  • Ricó-Pena D. C., Torres J. A. 1990. Edible methylcellulose-based films as moisture-impermeable barriers in sundae ice cream cones. Journal of Food Science, 55: 1468-1469.
  • Gontard N., Guilbert S., Cuq J. L. 1992. Edible wheat gluten films: Influence of the main process variables on film properties using response surface methodology. Journal of Food Science, 57 (1): 190-195.
  • Baldwin E. A., Nisperos-Carnedo M. O., Baker R. A. 1995. Use of edible coatings to preserve quality of lightly and slightly processed products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 35 (6): 509-524.
  • Garcίa M. A., Martino M. N., Zaritzky N. E. 1998. Plasticized starch-based coatings to improve strawberry (Fragariax ananassa) quality and stability. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46: 3758-3767.
  • Bravin B., Peressini D., Sensidoni A. 2006. Development and application of polysaccharide-lipid edible coating to extend shelf-life of dry bakery products. Journal of Food Engineering, 76: 280-290.
  • Yılmaz, L., Bayazit Akpınar A., Özcan Yılsay T. 2007. Süt proteinlerinin yenilebilir film ve kaplamalarda kullanılması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1: 59-64.
  • Krishna M., Nindo C. I., Min S. C. 2012. Development of fish gelatin edible films using extrusion and compression molding. Journal of Food Engineering, 108: 337-344.
  • Kılınççeker O., Hepsağ F. 2010. Kaplama Malzemesi Olarak Mısır Unlarının Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5 (2): 20-27.
  • Açar M., Aslankoz N. 2012. Yenilebilir filmler. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 567 s, 10-12 Ekim, Hatay.
  • Erol E., Turhan N. 2012. Yenilebilir film ve kaplamalar. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 59 s, 10-12 Ekim, Hatay.
  • Franssen L. R., Krochta J. M. 2003. Edible coatings containing natural antimicrobials for processed foods. In: Natural Antimicrobials for The Minimal Processing of Foods, editors: Roller S (ed.), Woodhead Publishing Limited, Abington, 250-262.
  • Martín-Belloso O., Soliva-Fortuny R., Baldwin E. A. 2005. Conservación mediante recubrimientos comestibles. In: Nuevas tecnologías de conservación de productos vegetales frescos cortados, Editors: González-Aguilar G.A., Gardea A.A., Cuamea-Navarro F. CIAD, A. C., Hermosillo, Sonora, México, 61-74.
  • Raybaudi-Massilia R. M., Mosqueda-Melgar J., Martín-Belloso O. 2008. Edible alginate-based coating as carrier of antimicrobials to improve shelf-life and safety of fresh-cut melon. International Journal of Food Microbiology, 121: 313-327.
  • Cutter C. N. 2006. Opportunities for bio-based packaging technologies to improve the quality and safety of fresh and further processed muscle foods. Meat Science, 74: 131-142.
  • Şahin I. O., Akpınar Bayizit A. 2008. Nanokompozit filmlerin gıda sanayi uygulamaları. Türkiye 10. Gıda Kongresi, pp. 145-148, 21-23 Mayıs, Erzurum.
  • Bağdatlı A. B., Kayaardı S. 2010. Et ve Et Ürünlerinde Kullanılan Paketleme Yöntemleri. Akademik Gıda, 8 (2): 24-30.
  • Debeaufort F., Quezade J. A., Voilley A. 1998. Edible Films and Coatings: Tomorrow’s Packagings: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 38 (4): 299-313
  • Polat H. 2007. İşlenmiş et ürünlerinde yenilebilir filmler ve kaplamaların uygulamaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 64 s, Afyon 35 (6): 509-524.
  • Bourtoom T. 2008. Edible films and coatings: characteristics and properties. International Food Research Journal, 15 (3): 237-248.
  • Torlak E., Nizamoğlu M. 2009. Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. Veteriner Bilimleri Dergisi, 25 (1-2): 15-217. Yılmaz, L., Bayazit Akpınar A., Özcan Yılsay T. 2007. Süt proteinlerinin yenilebilir film ve kaplamalarda kullanılması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1: 59-64.
  • Donhowe I. G., Fennema O. 1993. The effects of plasticizers on crystallinity, permeability, and mechanical properties of methylcellulose films. Journal of Food Processing and Preservation, 17: 247-257.
  • Gennadios A., McHugh T. H., Weller C. L., Krochta J. M. 1994. Edible coatings and films based on proteins. In: Edible Coatings and Films to Improve Food Quality, Editors: Krochta, J.M., Baldwin, E.A., Nisperos-Carriedo, M. Technomic Publishing Company, Lancaster, PA, 201–277.
  • Hernandez E. 1994. Edible coatings from lipids and resins. In: Edible coatings and films to improve food quality, Editors: Krochta J.M., Baldwin E.A., Nisperos-Carriedo M.O., Lancaster, Pennsylvania: Technomic Publishing Co., Inc., 279–303.
  • Nisperos-Carriedo M. O. 1994. Edible coatings and films based on polysaccharides. In: Edible coatings and films to improve food quality, Editors: Krochta J.M., Baldwin E.A., Nisperos-Carriedo M.O., Lancaster, Pennsylvania: Technomic Publishing Co., Inc. 305–335.
  • Del-Valle V., Hernandez-Munoz P., Guarda P. A., Galotto M.. 2005. Development of a cactus-mucilage edible coating (Opuntia ficus indica) and its application to extend strawberry (Fragaria ananassa) shelf-life. Food Chemistry, 91: 751–756..
  • Dursun S., Erkan N. 2009. Yenilebilir protein filmler ve su ürünlerinde kullanımı. Journal of Fisheries Sciences. com, 3 (4): 352-373.
  • Dikel Ç. 2012. Kitosan eklenen jelatin ile kaplamanın çipura (Sparus aurata L. 1758) filetolarının soğukta (+4C) depolanması esnasında fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal değişimler üzerine etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 71 s, Adana..
  • Gennadios A., Weller C. L. 1990. Edible film and coating from wheat and corn proteins. Food Technology, 44: 63-677. Yılmaz, L., Bayazit Akpınar A., Özcan Yılsay T. 2007. Süt proteinlerinin yenilebilir film ve kaplamalarda kullanılması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1: 59-64.
  • Gennadios A., Weller C. L. 1991. Edible film and coatings from soymilk and soyprotein. Cereal Foods World, 36 (1): 46-47.
  • Acar J., Alper N. Ö. 1996. Yenilebilir film ve kaplamalar. Gıda Mühendisliği Dergisi, 1 (4): 3-9.
  • Sarıoğlu T. 2005. Yenilebilir filmlerin kaşar peynirinin kaplanmasında kullanılma olanakları ve peynir kalitesi üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 57 s, Isparta
  • Işık H., Dağhan Ş., Gökmen S. 2013. Gıda Endüstrisinde Kullanılan Yenilebilir Kaplamalar Üzerine Bir Araştırma. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8 (1): 26-35.
  • Seydim A. C. 2008. Taze kesilmiş, kullanıma hazır meyve ve sebzelerin ambalajlanması. Packworld, 11 (63): 42-56..
  • Caner C., Küçük M. 2004. Yenilebilir Film ve Kaplamalar: Gıdalara Uygulanabilirliği. Gıda Mühendisliği ve Gıda Sanayi Dergisi, 2 (8): 30-35.
  • Krochta J. M., Baldwin E. A., Nisperos-Carriedo M. O. 1994. Edible coatings and films to improve food quality. Technomic Publ. Co. Lancaster, PA.
  • Gómez-Estaca J., López de Lacey A., López-Caballero M. E., Gómez-Guillé M. C., Montero P. 2010. Biodegradable gelatinechitosan films incorporated with essential oils as antimicrobial agents for fish preservation. Food Microbiology, 27: 889-896.
  • Gürel İnanlı A., Karaton Kuzgun N. 2012. Uçucu Yağlarla Zenginleştirilmiş Kitosan Filmlerin Antimikrobiyal Aktivitesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7 (1): 28-35.
  • Cemeroğlu B. 2001. Meyve ve Sebze İşlemi Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. Yayın No: 6, Ankara.
  • Çağrı A., Uspunol Z., Ryser E. 2004. Antimicrobial edible films and coating. Journal of Food Protection, 67: 833–848.
  • Oussalah M., Caillet S., Salmiéri S., Saucier L., Lacroix M. 2006. Antimicrobial effects of alginate-based film containing essential oils for the preservation of whole beef muscle. Journal of Food Protection, 69: 2364-2369.
  • Rojas-Graü M. A., Raybaudi-Massilia R. M., Soliva-Fortuny R., Avena-Bustillos R. J., McHugh T. H., Martín-Belloso O. 2007. Apple puree alginate coating as carrier of antimicrobial agents to prolong shelf life of fresh-cut apples. Postharvest Biology and Technology, 45: 254-264.
  • Temiz H., Yeşilsu A. F. 2006. Bitkisel protein kaynaklı yenilebilir film ve kaplamalar. Gıda Teknolojisi Dergisi, 2: 41-50.
  • Hardenberg R. E. 1967. Wax and related coatings for horticultural products-a bibliography. Agricultural Research Bulletiens, 965: 1-123.
  • Çağrı-Mehmetoğlu A. 2010. Yenilebilir filmlerin ve kaplamaların özelliklerini etkileyen faktörler. Akademik Gıda, 8 (5): 37-43.
  • Kaya S., Kaya A., Göğüş F. 1998. Yenilebilir Filmler ve Kaplamalar. Gıda Teknolojisi, 3 (3): 77-82.
  • Quintavalla S., Vicini L. 2002. Antimicrobial food packaging in meat industry. Meat Science, 62: 373-380.
  • Çetinkaya F., Soyutemiz E. G. 2005. Microbiological and Chemical Changes throughout the Manufacture and Ripening of Kashar: a Traditional Turkish Cheese. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30: 374-404.
  • Özdemir C., Demirci M. 2006. Selected microbiological properties of kashar cheese samples preserved with potassium sorbate. International Journal of Food Properties, 9: 515-521.
  • Sarıkuş G. 2006. Farklı antimikrobiyal maddeler içeren yenilebilir film üretimi ve kaşar peynirinin muhafazasında mikrobiyal inaktivasyona etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 69 s, Isparta..
  • Sarıoğlu T., Öner Z. 2006. Yenilebilir filmlerin kaşar peynirinin kaplanmasında kullanılma olanakları ve peynir kalitesi üzerine etkileri. Gıda, 31 (1): 3-10.
  • Di Pierro P., Sorrentino A., Mariniello L., Giosafatto C. V. L., Porta R. 2011. Chitosan/whey protein film as active coating to extend Ricotta cheese shelf-life. LWT-Food Science and Technology, 44: 2324-2327.
  • Zhong Y., Cavender G., Zhao Y., 2014. Investigation of different coating application methods on the performance of edible coatings on Mozzarella cheese. LWT-Food Science and Technology, 56: 1-8..
  • Lee J. Y., Parka H. J., Lee C. Y., Choi W. Y. 2003. Extending shelf-life of minimally processed apples with edible coatings and antibrowning agents. LWT-Food Science and Technology, 36: 323-329.
  • Kandemir N. S. 2006. Doğal antimikrobiyal madde içeren yenilebilir pullulan film uygulamasının hazır salatanın raf ömrüne etkileri. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
There are 55 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Pınar Oğuzhan

Filiz Yangılar This is me

Publication Date June 29, 2016
Submission Date October 7, 2015
Published in Issue Year 2016

Cite

IEEE P. Oğuzhan and F. Yangılar, “Yenilebilir Film ve Kaplamaların Gıda Endüstrisinde Kullanımı”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 1, 2016, doi: 10.17798/beufen.65308.



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr