Birnbaum Önem Tabanlı Genetik Algoritma ve Doğrusal Ardışık n-den k-çıkışlı Sistemlerin Optimizasyonunda Uygulaması
Abstract
Mühendislik uygulamalarında teknik bir sistemin güvenilirliği, o sistemi oluşturan bileşenlerin güvenilirliklerine bağlıdır. Bazı özel sistemlerde iki veya daha fazla bileşen aynı işleve sahip olabilirler ve bu bileşenler sistemde farklı pozisyonlara atanabilirler. Bu gibi sistemlerde aynı bileşenlerin konumlarını değiştirerek sistemin güvenilirliği artırılabilir. Bu çalışmada seri ve paralel sistemlerin genel hali olan doğrusal ardışık n-den k-çıkışlı sistemler incelenmiş ve sistemi oluşturan bütün bileşenlerin aynı işleve sahip olduğu durum için sistemin optimizasyonu Birnbaum önem tabanlı genetik algoritma yaklaşımı ile sağlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, önermiş olduğumuz yaklaşımın uygulamasını göstermek için petrol taşıma sistemi üzerinde bir durum çalışmasına yer verilmiştir.
Keywords
References
- Kontoleon, J.M. 1980. Reliability determination of a r-successive-out-of-n: F system. IEEE Transaction on Reliability, 29: 437.
- Chiang, D.T., Niu, S.C. 1981. Reliability of a consecutive-k-out-of-n: F system. IEEE Transaction on Reliability, 30: 87-89.
- Kao, S.C. 1982. Computing reliability from warranty. Proc. Am. Statist. Assoc., Sect. Statist. Comput. 309-312.
- Chiang, D., Chiang, R. 1986. Relayed communication via consecutive-k-out-of-n: F system. IEEE Transaction on Reliability, 35: 6570.
- Bollinger, R.C., Salvia, A.A. 1982. Consecutive-k-out-of-n: F network. IEEE Transaction on Reliability, 31: 53-56.
- Derman, C., Liberman, G.J., Ross, S.M. 1982. On the consecutive-k-out-of-n: F system. IEEE Transaction on Reliability, 31: 57-63.
- Zuo, M.J., Kuo, W. 1990. Design and performance analysis of consecutive-k-out-of-n structure. Naval Research Logistics, 37, 203-230.
- Eryılmaz, S. 2014. Parallel and consecutive k-out-of-n: F systems under stochastic deterioration, Appl. Math. Comput., 227, 19-26.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 28, 2018
Submission Date
May 17, 2018
Acceptance Date
December 26, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 7 Number: 2
Cited By
Özdeş Bileşenlerden Oluşan Genelleştirilmiş n-den k-Çıkışlı F Sistemlerin Güvenilirliği Üzerine Bir Yaklaşım
Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering
https://doi.org/10.35414/akufemubid.761734Analysis of Linear Consecutive-2-out-of-n: F Repairable System with Different Failure Rate
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.849725Ardıl-k Sistemler için Önerilen Güvenilirlik Sınırlarının Karşılaştırılması
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.942517