In this study, Arum elongatum Steven (Kari) plant was collected from the Şerafettin plateau located in Yaygın town of Muş province. Afterwards, the content of phenolic substances and antimicrobial, antioxidant and DNA protective effects of ethanol and pure water extracts of this plant were investigated. The test results indicated that ethanol and pure water extracts showed low antimicrobial and DPPH activity, while they were found to possess a significant antioxidant capacity with regard to ABTS, Total antioxidant, Total reduction and CUPRAC levels. Moreover, curcumin and salicylic acid were not identified in the pure water extract of A. elongatum, but the amount of ascorbic acid, apigenin and vanillin were observed to vary. Concerning the protective effect on DNA, ethanol extract of the plant displayed no activity; however, its pure water extract was found to completely stabilize the DNA by removing the damaging effect of H2O2 + DMSO
Bitkiler yüzyıllardır alternatif
tıpta hastalık tedavisinde kullanıllanılmaktadır. Çalışmamızda Muş
İli Yaygın Beldesi Şerafettin Yaylasında toplanan Arum elongatum (Kari) bitkisinden elde edilen etanol ve saf su
ekstraktlarının antimikrobiyal,
antioksidan ve DNA koruyucu aktiviteleri belirlenmiş ve fenolik madde
içerikleri HPLC ile araştırılmıştır. Her iki ekstraktın da
çalışmamızdaki mikroorganizmalara karşı iyi bir antimikrobiyal aktivite
göstermedikleri belirlenmiştir. Ekstraktlarımızın in vitro antioksidan özellikleri bakımından genel olarak
standartlara göre daha düşük aktivite gösterdiği, özellikle DPPH radikallerini
süpürmede önemli bir performans sergileyemediği gözlemlenmiştir. Bununla
birlikte diğer yöntemlerin (ABTS, Total antioksidan, Toplam indirgenme ve
CUPRAC) sonuçlarına göre A. elongatum bitkisinin önemli ölçüde
antioksidan kapasiteye sahip olduğu belirlenmiştir. Etanol ve saf su
ekstraktlarının 14 farklı fenolik madde içeriği HPLC ile değerlendirildiğinde
saf su ekstraktında curcumin ve salisilik asit
miktarı tespit edilememiştir. Askorbik asit, apigenin ve vanillin gibi
fenoliklerin ekstraktlar arasında çok farklı miktarlara sahip oldukları
gözlemlenmiştir. DNA üzerindeki koruyucu aktiviteye
bakıldığında etanol ekstraktımız hiçbir aktivite göstermezken, saf su
ekstraktımızın ise H2O2+DMSO’ un
yıkıcı etkisini ortadan kaldırarak DNA’yı tamamen kararlı hale getirdiği
gözlemlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Submission Date | June 1, 2018 |
Acceptance Date | December 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |