Research Article
BibTex RIS Cite

Evsel Organik Atıklardan Biyogaz Üretiminin İncelenmesi

Year 2019, , 132 - 142, 12.03.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.444079

Abstract

Bu
çalışmada biyogaz farklı organik evsel katı atıklardan (EKA) üretilmiştir.
Rastgele seçilen organik evsel katı atıkların önce elementel analiz cihazı ile
karbon (C) /azot (N) oranı belirlenmiştir. Daha sonra kuru madde ve organik
ucuçu madde oranı tayini yapılmıştır. 
Evsel atıkların C içeriği N içeriğinden çok fazla olması nedeniyle
ortalama C/N oranı ortalama 45 olarak bulunmuştur.  Sonra bu atık karışımı C/N oranları anaerobik
fermantasyon için uygun aralık olan 20- 35 aralığına göre ayarlanacak şekilde sığır
gübresi (SG) ile karıştırılmıştır. Bu evsel atıklar: sığır gübresi kütlece
karışım oranları 1:0, 2:1, 1:1, 1:2, 0:1 şeklinde 5 faklı karışım oranları
oluşturulmuştur. Anaerobik fermantasyon 500 ml’lik 2 yan boyunlu kapaklı
şişelerde gerçekleştirilmiştir. Bütün deneyler 3 tekerrürlü yürütülmüştür.
Biyogaz oluşumu 40 °C ‘de mezofilik şartlarda gerçekleştirilmiştir.
En yüksek biyogaz oluşum hızı 280 ml/g toplam katı madde  olarak EKA: SB 2:1 olan karışım
oranındaki reaktörde gerçekleşmiştir. Anaerobik fermantasyondaki KOİ
giderimleri her 7 günde bir ölçülmüştür ve toplam KOİ giderimi en fazla % 48,9
olarak kütlece 2:1 oranında karıştırılan reaktörde bulunmuştur. Çalışma
sonucunda evsel katı atıkların sığır gübresi ile anaerobik fermantasyonda iyi
bir karışım olabileceği kanaatine varılmıştır.

References

  • 1. Koçar G., Eryaşar A., Ersöz Ö., Arıcı Ş., Durmuş A. 2010. Biyogaz Teknolojileri, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • 2. Rodríguez-Abalde A., Flotats X., Fernández B. 2017. Optimization of the anaerobic co-digestion of pasteurized slaughterhouse waste, pig slurry and glycerine, Waste Management, 61: 521-528.
  • 3. Yiğit N. 2007. Peyniraltı Suyundan Sürekli Sistemde Biyogaz Üretimi İçin En Uygun Koşulların Belirlenmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 113s, Ankara.
  • 4. Ozcan M, Oztürk S, Oguz Y. 2015. Potential evaluation of biomass-based energy sources for Turkey.Engineering Science and Technology, 18 (2015) :178-184.
  • 5. Ekinci M.S. 2007. Tavuk Gübresinden Biyogaz Üretimi İçin En Uygun Koşulların Belirlenmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 125s, Ankara.
  • 6. Eryaşar A. 2007. Kırsal Kesime Yönelik Bir Biyogaz Sisteminin Tasarımı, Kurulumu, Testi ve Performansına Etki Eden Parametrelerin Araştırılması. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Güneş Enerjisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 302s, İzmir.
  • 7. Jingquing Y., Dong L., Yongming S., Guohui W., Zhenhong Y., Feng Z., Yao W. 2013. Improved biogas production from rice stra by co-digestion ith kitchen and pig manure, Waste Management, 33: 2653-2658.
  • 8. Filibeli A., Büyükkamacı N., Ayol, A. 2000. Anaerobik Arıtma, DEÜ. Müh. Fak. Yayınları, No:280,İzmir.
  • 9. Şenol H., Elibol E,A., Açıkel Ü., Şenol M. 2017. 2016’da Türkiye’de Kanatlı Hayvanlardan Üretilebilecek Biyogaz ve Elektrik Enerji Potansiyeli. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6 (1): 1-11. 2016.
  • 10. Ziauddin Z., Rajesh R. 2015. Production and Analysis of Biogas From Kitchen Waste, İnternational research journal of engineering and technology , 2(4): 622-632.
  • 11. Standard Methods for the examination of water and wastewater, 21st Edition, APHA, AWWA, WEF 2540 G, 2005.
  • 12. J. Patinvoh R., Osadolor O., ChandoliasIlona K., Horváth S., J. Taherzadeh M. 2017. Innovative pretreatment strategies for biogas production, Bioresource Technology, 224: 13-24.
  • 13. Dianni M. 2016. İnsan ve Hayvan Sağlığı Açısından Risk Oluşturan Enterokokal Biyofilm Yapısının Doğası, Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 73: 71-80.
  • 14. İnal A., Sözüdoğru S., Erden D. 1996. Tavuk Gübresinin içeriği ve Gübre Değeri, Tarım Bilimlerı Dergisi, 2 (3): 45-50.
  • 15. Samsunlu A. 2005. Çevre Mühendisliği Kimyası, Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • 16. APHA, A. 1997. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 19th Edition, Washington, D.C.
  • 17. Haider M.R., Zeshan, Yousaf S, Malik, R.N., Visvanathan, C. 2015. Effect of mixing ratio of food waste and rice husk co-digestion and substrate to inoculum ratio on biogas production, Bioresource Technology, 190 (2015): 451–457.
Year 2019, , 132 - 142, 12.03.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.444079

Abstract

References

  • 1. Koçar G., Eryaşar A., Ersöz Ö., Arıcı Ş., Durmuş A. 2010. Biyogaz Teknolojileri, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • 2. Rodríguez-Abalde A., Flotats X., Fernández B. 2017. Optimization of the anaerobic co-digestion of pasteurized slaughterhouse waste, pig slurry and glycerine, Waste Management, 61: 521-528.
  • 3. Yiğit N. 2007. Peyniraltı Suyundan Sürekli Sistemde Biyogaz Üretimi İçin En Uygun Koşulların Belirlenmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 113s, Ankara.
  • 4. Ozcan M, Oztürk S, Oguz Y. 2015. Potential evaluation of biomass-based energy sources for Turkey.Engineering Science and Technology, 18 (2015) :178-184.
  • 5. Ekinci M.S. 2007. Tavuk Gübresinden Biyogaz Üretimi İçin En Uygun Koşulların Belirlenmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 125s, Ankara.
  • 6. Eryaşar A. 2007. Kırsal Kesime Yönelik Bir Biyogaz Sisteminin Tasarımı, Kurulumu, Testi ve Performansına Etki Eden Parametrelerin Araştırılması. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Güneş Enerjisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 302s, İzmir.
  • 7. Jingquing Y., Dong L., Yongming S., Guohui W., Zhenhong Y., Feng Z., Yao W. 2013. Improved biogas production from rice stra by co-digestion ith kitchen and pig manure, Waste Management, 33: 2653-2658.
  • 8. Filibeli A., Büyükkamacı N., Ayol, A. 2000. Anaerobik Arıtma, DEÜ. Müh. Fak. Yayınları, No:280,İzmir.
  • 9. Şenol H., Elibol E,A., Açıkel Ü., Şenol M. 2017. 2016’da Türkiye’de Kanatlı Hayvanlardan Üretilebilecek Biyogaz ve Elektrik Enerji Potansiyeli. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6 (1): 1-11. 2016.
  • 10. Ziauddin Z., Rajesh R. 2015. Production and Analysis of Biogas From Kitchen Waste, İnternational research journal of engineering and technology , 2(4): 622-632.
  • 11. Standard Methods for the examination of water and wastewater, 21st Edition, APHA, AWWA, WEF 2540 G, 2005.
  • 12. J. Patinvoh R., Osadolor O., ChandoliasIlona K., Horváth S., J. Taherzadeh M. 2017. Innovative pretreatment strategies for biogas production, Bioresource Technology, 224: 13-24.
  • 13. Dianni M. 2016. İnsan ve Hayvan Sağlığı Açısından Risk Oluşturan Enterokokal Biyofilm Yapısının Doğası, Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 73: 71-80.
  • 14. İnal A., Sözüdoğru S., Erden D. 1996. Tavuk Gübresinin içeriği ve Gübre Değeri, Tarım Bilimlerı Dergisi, 2 (3): 45-50.
  • 15. Samsunlu A. 2005. Çevre Mühendisliği Kimyası, Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • 16. APHA, A. 1997. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 19th Edition, Washington, D.C.
  • 17. Haider M.R., Zeshan, Yousaf S, Malik, R.N., Visvanathan, C. 2015. Effect of mixing ratio of food waste and rice husk co-digestion and substrate to inoculum ratio on biogas production, Bioresource Technology, 190 (2015): 451–457.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Halil Şenol

Publication Date March 12, 2019
Submission Date July 16, 2018
Acceptance Date December 27, 2018
Published in Issue Year 2019

Cite

IEEE H. Şenol, “Evsel Organik Atıklardan Biyogaz Üretiminin İncelenmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 1, pp. 132–142, 2019, doi: 10.17798/bitlisfen.444079.

Cited By



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr