Bu
çalışmada, HPLC ile Lathyrus L.
türlerinin (Lathyrus sylvestris L., Lathyrus
sphaericus Retz.; Lathyrus pratensis L.,
L. aphaca L. var. modestus P.H., L. aphaca L. var. biflorus
Post., L. aphaca var. pseudoaphaca (Boiss.) P.H. Davis, Lathyrus odoratus L., Lathyrus hierosolymitanus Boiss., Lathyrus tauricola P.H. Davis) tohumlarındaki yağda çözünen vitamin
içerikleri belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen veriler göstermiştir ki
çalışılan Lathyrus L. türleri yüksek
beta karoten içeriğine sahiptirler (146,5±1,73-375,0±3,35
µg/g). Bu çalışmada çalışılan türler
arasında Lathyrus pratensis’in en yüksek gamma-tokoferol içeriğine
(158,9±3,65 µg/g) sahip olduğunu L.
aphaca var. pseudoaphaca (Boiss.)
P.H. Davis’in ise en yüksek D3 vitamini içeriğine (43,2±2,18 µg/g) sahip olduğu
bulunmuştur. Bununla birlikte, çalışılan Lathyrus
L. türlerinin r-tokoferol, a-tokoferol, a-tokoferol asetat, retinol,
retinol asetat, D2 ve K1 vitamin içeriklerinin oldukça düşük olduğu
bulunmuştur.
In
the present study, lipide-soluble vitamin contents in the seeds of the Lathyrus L. taxa (Lathyrus sylvestris L., Lathyrus
sphaericus Retz.; Lathyrus pratensis L.,
L. aphaca L. var. modestus P.H., L. aphaca L. var. biflorus
Post., L. aphaca var. pseudoaphaca (Boiss.) P.H. Davis, Lathyrus odoratus L., Lathyrus hierosolymitanus Boiss., Lathyrus tauricola P.H. Davis) were
determined by using HPLC. Data obtained from present study showed that studied Lathyrus taxa have high beta-caroten
content (146,5±1,73-375,0±3,35 µg/g).
present study found that Lathyrus
pratensis has the higesht
gamma-tocopherol content (158,9±3,65 µg/g) whilst L.
aphaca var. pseudoaphaca (Boiss.)
P.H. Davis has highest D3 vitamin content (43,2±2,18 µg/g) among studied taxa. However, it was found that the
r-tocopherol, a-tocopherol, a-tocopherol acetate, retinol, retinol acetate, D2
and K1 vitamins of studied Lathyrus taxa
were lowest.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | March 12, 2019 |
Submission Date | January 4, 2019 |
Acceptance Date | January 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |