Research Article
BibTex RIS Cite

Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması

Year 2019, , 1069 - 1074, 30.09.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.535581

Abstract

Ürolitiyazis,
idrar yollarının herhangi bir bölümünde taş oluşması veya taş bulunması durumu
olarak açıklanmaktadır. İdrar taşlarının sık sık tekrarlandığı bilinmektedir ve
tıbbi tedavideki ilerlemelere rağmen, bu durumun tedavisinde sonuç veren bir
ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Böbrek taşları çeşitli organik ve inorganik
bileşiklerden oluşur. Kalsiyum oksalat monohidrat, (COM), böbrek taşlarının ana
bileşenidir. Bununla birlikte, böbrek taşlarının oluşum mekanizmaları iyi
anlaşılmamıştır. Bu bağlamda, çekirdeklenme, kristal büyümesi ve oluşan COM
kristallerinin bir araya gelmesi gibi birkaç varsayım vardır. Bu nedenle çalışmalar
yürütülürken doğal ve sentetik katkı maddelerinin CaC2O4
kristalizasyonu üzerine etkilerinin araştırılması şeklinde pek çok çalışma ile
karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada nar suyunun CaC2O4
kristalizasyonu üzerine engelleme etkisi araştırılmıştır. Laboratuvar ortamında
belirlenmiş faktörler ışığında CaC2O4 kristalizasyon sürecinin
nar suyu tarafından engellenmesi Taguchi ortogonal deneysel tasarımı
uygulanarak araştırılmıştır. Çalışmalar sonucunda nar suyunun CaC2O4
kristalizasyonu üzerine yavaşlatma ve geciktirme etkisi olduğu görülmektedir.

References

  • El-Shall H., Jeon JH., Abdel-Aal E.A., Khan S., Gower. L., Rabinovich Y. 2004. A study of primary nucleation of calcium oxalate monohydrate: II. Effect of urinary species, Cryst. Res. Technol. 39(7): 577 – 585.
  • Atuğ F., Canoruç N. 2006. Tekrarlayan Üriner Sistem Kalsiyum Taşlarının Metabolik Değerlendirmesi ve Medikal Yaklaşımlar, Dicle Tıp Dergisi 33(1): 48-52.
  • Jones, A.G. 2002. Crystallization Process Systems, Butterwart tleinemann, London UK.
  • Sarig S., Kahana F., Leshe, R. 1975. Selection of Threshold Agents for Calcium Sulfate Scale Control on the Basis of Chemical Structure, Desalination,17, 215-229.
  • Westbroek P., de Jong E.W. 1983. Biominerallization and Biological Metal Accumulation, Reidel, Dordrecht, Holland.
  • Akyol E., Öner M. 2007. The Effect of Polyelectrolytes on Calcium Oxalate Crystallization, Journal of Engineering and Natural Sciences - Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 25(1): 48-57.
  • Akyol E., 2016. Kalsiyum Oksalat Monohidrat Kristal Büyümesine Karahindiba (Taraxacum Officinale) Bitkisinin Etkisinin İncelenmesi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 6(3): 97-105.
  • Kulkarni A. P., Aradhya S. M. 2005. Chemical Changes and Antioxidant Activity in Pomegranate Arils During Fruit Development, Food Chemistry, 93(2): 319-324.
  • Hernadez F., Melgarejo P., Tomas-Barberan F.A., Artes F. 1999. Evolution of Juice Anthocyanins During Ripening of New Selected Pomegranate (Punica granatum) Clones, Eur. Food Res. Technol. 210: 39–42.
  • Bayındırlı L., Şahin S., ve Artık N. 1994. The Effects of Clarification Methods of Pomegranate Juice Quality. Fruit Processing, 94(9): 267-270.
  • Alper, N. 2001. Nar Suyu Üretimi Üzerine Araştırmalar, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi, Ankara.
  • Karaca, E. 2011. Nar Suyu Konsantresi Üretiminde Uygulanan Bazı İşlemlerin Fenolik Bileşenler Üzerine Etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Saxena A. K., Manan J. K., Berry S. K. 1987. Pomegranades; Postharvest Technology, Chemistry and Processing, Indian Food Packer, 41(4): 43-60.
  • Cabrita L., Fossen T. ve Anderson O.M. 2000. Colour and Stability of The Six Common Anthocyanidin 3-glucosides in Aqueous Solutions. Journal of Food Science, 68: 101-107.
  • Cordenunsi B.R., Nascimento J.R.O., Lajolo F.M. 2003. Physicochemical Changes Related to Quality of Five Strawberry Fruit Cultivars During Cool-Storage. Food Chemistry, 83: 167–173.
Year 2019, , 1069 - 1074, 30.09.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.535581

Abstract

References

  • El-Shall H., Jeon JH., Abdel-Aal E.A., Khan S., Gower. L., Rabinovich Y. 2004. A study of primary nucleation of calcium oxalate monohydrate: II. Effect of urinary species, Cryst. Res. Technol. 39(7): 577 – 585.
  • Atuğ F., Canoruç N. 2006. Tekrarlayan Üriner Sistem Kalsiyum Taşlarının Metabolik Değerlendirmesi ve Medikal Yaklaşımlar, Dicle Tıp Dergisi 33(1): 48-52.
  • Jones, A.G. 2002. Crystallization Process Systems, Butterwart tleinemann, London UK.
  • Sarig S., Kahana F., Leshe, R. 1975. Selection of Threshold Agents for Calcium Sulfate Scale Control on the Basis of Chemical Structure, Desalination,17, 215-229.
  • Westbroek P., de Jong E.W. 1983. Biominerallization and Biological Metal Accumulation, Reidel, Dordrecht, Holland.
  • Akyol E., Öner M. 2007. The Effect of Polyelectrolytes on Calcium Oxalate Crystallization, Journal of Engineering and Natural Sciences - Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 25(1): 48-57.
  • Akyol E., 2016. Kalsiyum Oksalat Monohidrat Kristal Büyümesine Karahindiba (Taraxacum Officinale) Bitkisinin Etkisinin İncelenmesi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 6(3): 97-105.
  • Kulkarni A. P., Aradhya S. M. 2005. Chemical Changes and Antioxidant Activity in Pomegranate Arils During Fruit Development, Food Chemistry, 93(2): 319-324.
  • Hernadez F., Melgarejo P., Tomas-Barberan F.A., Artes F. 1999. Evolution of Juice Anthocyanins During Ripening of New Selected Pomegranate (Punica granatum) Clones, Eur. Food Res. Technol. 210: 39–42.
  • Bayındırlı L., Şahin S., ve Artık N. 1994. The Effects of Clarification Methods of Pomegranate Juice Quality. Fruit Processing, 94(9): 267-270.
  • Alper, N. 2001. Nar Suyu Üretimi Üzerine Araştırmalar, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi, Ankara.
  • Karaca, E. 2011. Nar Suyu Konsantresi Üretiminde Uygulanan Bazı İşlemlerin Fenolik Bileşenler Üzerine Etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Saxena A. K., Manan J. K., Berry S. K. 1987. Pomegranades; Postharvest Technology, Chemistry and Processing, Indian Food Packer, 41(4): 43-60.
  • Cabrita L., Fossen T. ve Anderson O.M. 2000. Colour and Stability of The Six Common Anthocyanidin 3-glucosides in Aqueous Solutions. Journal of Food Science, 68: 101-107.
  • Cordenunsi B.R., Nascimento J.R.O., Lajolo F.M. 2003. Physicochemical Changes Related to Quality of Five Strawberry Fruit Cultivars During Cool-Storage. Food Chemistry, 83: 167–173.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Muhammed Bora Akın 0000-0003-3841-1633

Hasan Ökmen This is me

Seval Alkan This is me

Hülya Türkoğlu This is me

Publication Date September 30, 2019
Submission Date March 4, 2019
Acceptance Date July 1, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

IEEE M. B. Akın, H. Ökmen, S. Alkan, and H. Türkoğlu, “Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 3, pp. 1069–1074, 2019, doi: 10.17798/bitlisfen.535581.



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr