This paper presents an experimental study on the natural gas consumption of ground, first and second floor of a insulation 5-storey building for heating season in Siirt. The temperature change at home, thermostat set temperature of floor, combi boiler set temperature, the state of inner or outer face of floor in the building, natural gas consumption and cost are the main investigating elements. Also, several atmospheric phenomena (air temperature, wind velocity and relative humidity) has been investigated by means of indirectly impact on gas consumption. Weather conditions, the level of floor and inner or outer face of floor are an impact on natural gas consumption and cost for consumer. The amount of natural gas consumed in the ground floor is approximately an average of 15% more than the consumed 1st and 2nd floors. Also, the natural gas consumption by a outer face floor is approximately an average value of 17% more than the inner face floor
Bu makale ısıtma mevsimi için Siirt ilinde bulunan izolasyonlu 5 katlı bir binanın zemin, birinci ve ikinci katındaki doğal gaz tüketimi üzerine deneysel bir çalışmayı sunmaktadır. Ev içindeki sıcaklık değişimi, oda termostatı set sıcaklığı, kombi set sıcaklığı, dairenin iç veya dış cepheli olma durumu, doğal gaz tüketimi ve maliyeti araştırılan esas etkenlerdir. Ayrıca, doğal gaz tüketimine ve konfor sıcaklığına dolaylı olarak etkisi bulunan çeşitli atmosferik olaylar (hava sıcaklığı, rüzgar hızı ve bağıl nem gibi) da araştırılmıştır. Hava şartlarının, katın seviyesinin ve dairenin iç ve dış cepheli olmasının doğal gaz tüketimine ve maliyet bakımından tüketiciye etkisi vardır. Zemin katta tüketilen doğal gaz miktarı 1. ve 2. katlarda tüketilenden yaklaşık olarak ortalama %15 daha fazladır. Ayrıca dış cepheli bir dairenin iç cepheli olan bir daireye göre doğal gaz tüketimi ise yaklaşık olarak ortalama %17 kadar daha fazladır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 25, 2015 |
Submission Date | February 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 4 Issue: 1 |