Pistacia vera L. (Fıstık)
çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde
kullanılmaktadır. P. vera’nın
antioksidan, antienflamatuvar, hipoglisemik, antiaterojenik gibi biyolojik
aktiviteleri ve içerdiği yağlarla makul miktarlarda tüketildiğinde cilt
sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu çalışmada Antep fıstığı dış kırmızımsı
kabuğunun metanol, etanol ve hekzan gibi çözücüler kullanılarak elde edilen
ekstraklarının antimikrobiyal aktivitesi disk diffüzyon metoduna göre tespit
edilmiştir. Çalışma için Staphylococcus aureus ATCC25923, Pseudomonas aeruginosa DMS50071, Klebsiella pneumoniae ATCC700603 Escherichia
coli ATCC25322, Bacillus subtilis
ATCC6633, Bacillus
megaterium DSM32 ve Staphylococcus cohnii DSM 20260 gibi bakteriler, fungus olarak Candida
albicans FMC17 ve Candida globrata
ATCC66032, dermatofitlerden Trichophyton
sp. ve Epidermophyton sp.
mikroorganizmaları kullanılmıştır. Sonuçta P.
vera’nın dış kabuğunun metanol, etanol ve hekzan ekstraktları
mikroorganizmaların gelişimini farklı oranlarda inhibe etmiştir (8-20 mm
inhibisyon zonu). P. vera’nın en iyi
antimikrobiyal etkiyi etanol ekstraktında gösterdiği tespit edilmiştir. Bu ekstraktın en fazla C. globarata’nın gelişimini engellediği
(20 mm inhibisyon zonu) belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2019 |
Submission Date | April 14, 2019 |
Acceptance Date | August 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 4 |