DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI

Volume: 1 Number: 2 June 1, 2013
  • Onur Gürgen Bilişik
  • Murat Taha Bilişik
EN TR

DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI

Abstract

Bu çalışmada, 2 dönemli-3 departmanlı ve 3 konumlu teorik bir Tesis Yerleşim Düzenleme Problemi(TYDP) oluşturulmuş ve bu problem öncelikle dinamik programlama yaklaşımı ile ele alınarak sadece maliyet kriterine göre optimum yerleşim düzeni bulunmuştur. Daha sonra ise, en az maliyetli yerleşim düzeni alternatifleri, maliyet yanında başka ölçütlerle beraber TOPSIS yöntemi ile tekrar değerlendirilmiştir. Çünkü literatürdeki çalışmalar tesis yerleşim düzenleme problemini statik, statik ve çok ölçütlü, dinamik olarak ele almışlardır. Ancak dinamik çözümlerin çok ölçütlü olarak tekrar ele alındığı çalışmalar konusunda eksiklik olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, Tesis Yerleşim Düzenleme Problemi çalışmalarındaki bu eksiklik oluşturulan teorik örnek ile giderilmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise; sadece maliyet açısından ele alındığında uygun olan bir yerleşim düzeninin, maliyetin yanında başka ölçütlerle beraber incelendiğinde en iyi yerleşim düzeni olamayacağı gösterilmiştir.

Keywords

References

  1. Armour, Gordon C., BUFFA; Elwood S., 1963, A Heuristic Algorithm and Simulation Approach to Relative Location of Facilities, Management Science, 9(2), 294-309.
  2. Azar, F.S., 2000, Multi-Attribute Decision Making Using of Three Scoring Methods to Compare the Performance of Imaging Techniques for Breast Cancer Detection. Dept. of BioEngineering VAST LAB, Dept. Of Computer Science. University of Pennsylvania, Philadelphia (PA).
  3. Balakrıshnan; J., Cheng; C.H., 1998, Dynamic Layout Algorithms: A State-of-the-art Survey, OMEGA, 26(4), 507-521.
  4. Benjaafar; Saif, Heragu; Sunderesh S., Iranı; Shahrukh A., 2002, Next Generation Factory Layouts: Research Challenges and Recent Progresss, Interfaces, 32(6), 58-76.
  5. Bilişik; O.G., Özcan; T., Esnaf; Ş., “Tesis Yerleşim Düzenlemesi Alternatiflerinin TOPSIS ve GRİ İlişkisel Analiz Yöntemleri ile Değerlendirilmesi”, 11. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, 23-24 Haziran 2011, İstanbul.
  6. Bozer;Y.A. ve Meller; R.D., 1997, A reexamination of the distance-based facility layout problem, IIE Transaction, 29(7), 549-560.
  7. Buffa; Elwood S., Armour; Gordon C., Vollmann; Thomas E., 1964, Allocating Facilities with CRAFT, Harward Business Review, 42(2), 136-158.
  8. Chen; C.W., Sha; D.Y., 2005, Heuristic Approach for Solving the Multi-Objective Facility Layout Problem, International Journal of Production Research, 43(21), 4493-4507.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Onur Gürgen Bilişik This is me

Murat Taha Bilişik This is me

Publication Date

June 1, 2013

Submission Date

February 7, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 1 Number: 2

APA
Bilişik, O. G., & Bilişik, M. T. (2013). DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 89-103. https://izlik.org/JA76UD76DD
AMA
1.Bilişik OG, Bilişik MT. DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2013;1(2):89-103. https://izlik.org/JA76UD76DD
Chicago
Bilişik, Onur Gürgen, and Murat Taha Bilişik. 2013. “DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 (2): 89-103. https://izlik.org/JA76UD76DD.
EndNote
Bilişik OG, Bilişik MT (June 1, 2013) DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 2 89–103.
IEEE
[1]O. G. Bilişik and M. T. Bilişik, “DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 1, no. 2, pp. 89–103, June 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA76UD76DD
ISNAD
Bilişik, Onur Gürgen - Bilişik, Murat Taha. “DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1/2 (June 1, 2013): 89-103. https://izlik.org/JA76UD76DD.
JAMA
1.Bilişik OG, Bilişik MT. DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2013;1:89–103.
MLA
Bilişik, Onur Gürgen, and Murat Taha Bilişik. “DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 1, no. 2, June 2013, pp. 89-103, https://izlik.org/JA76UD76DD.
Vancouver
1.Onur Gürgen Bilişik, Murat Taha Bilişik. DİNAMİK TESİS YERLEŞİM DÜZENLEME PROBLEMİNİN ÇOK ÖLÇÜTLÜ OLARAK ELE ALINMASI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2013 Jun. 1;1(2):89-103. Available from: https://izlik.org/JA76UD76DD

© 2012-2026 Bitlis Eren University Journal of Social Sciences 

             ISSN: 2147-5962. e-ISSN: 2147-5598

The Bitlis Eren Journal of Social Sciences is an open-access journal adhering to BOAI principles. All articles published in our journal are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license. Works may be copied, distributed, and modified provided that it is not for commercial use and that the original source is properly cited.