KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME

Volume: 1 Number: 2 June 1, 2013
  • İbrahim Aytekin
EN TR

KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME

Abstract

Küreselleşme ile paralel bir şekilde ekonominin küreselleşmesi, serbestleşmesi ve ekonomik küreselleşme ile birlikte dünyanın tek bir pazar haline gelmesi ve bu bağlamda ülkelerin birbirine olan ekonomik bağlarının daha da artış gösterdiğini gözlemlemekteyiz. Ekonomik serbestleşme ve ekonomik küreselleşme ile birlikte Dünya’nın dış ticaret hacmi yükselmiş, sermaye akışkanlığı hızlanmış ve çeşitli ekonomik kuruluşlar kurulmuştur. Son olarak ekonomik küreselleşmenin asıl amacı Dünya da gerçekleşen ekonomik krizlere karşı çeşitli politikalar uygulayarak krizleri önlemek ve ortadan kaldırmaktır. Bu çalışmada sürekli gelişen, hızlı bir şekilde yayılan ve yaşadığımız bu dönemlerde aşağı yukarı tüm dünyayı etkisi altına almış olan küreselleşme kavramının tanımı, tarihsel gelişimi ve küreselleşmenin birbiriyle ilgili temel unsurları üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda küreselleşmenin mevcut durumu, günümüzde ülkeler ve toplumları üzerindeki etkileri belirtilmiştir. Küreselleşmenin ekonomi, siyasi ve soysa-kültürel yapılara etkileri, olumlu ve olumsuz yönleri anlatılmaktadır.

Keywords

References

  1. Akdiş Muhammet, (2006), Para Teorisi ve Politikası, Ankara: Gazi Kitapevi.
  2. Aktel, Mehmet, (2001), ‘’Küreselleşme Süreci ve Etki Alanları’’, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, C.VI, Sayı: 2, s.197.
  3. Akyol Servet; Ulutürk, Süleyman, (2007), ‘’Küresel Kamu Malları: Hegemonya ve İstikrarın Küresel Ekonomi Politiği’’, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, Sayı: 13, s. 64.
  4. Ataay Faruk; Kalfa Ceren, (2012), ‘’Küreselleşme, Neoliberalizm ve Demokrasi’’, Alternatif Politika Dergisi, Cilt: IV, Sayı: 3, s.306.
  5. Ateş Davut, (2006), ‘’Küreselleşme: Ne Kadar Tek Boyutlu?’’ Doğuş Üniversitesi Dergisi, Cilt: VII, Sayı: 1, s.25-38.
  6. Aydemir Cahit; Kaya Mehmet, (2007), ‘’Küreselleşme Kavramı ve Ekonomik Yönü, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi www.e-sosder.com ISSN:1304-0278 Bahar-2007, C.VI, Sayı: 20, s.268.
  7. Balay Refik, (2004)‘’, Küreselleşme, Bilgi Toplumu ve Eğitim’’, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, cilt: 37, sayı: 2, s.s.63-64.
  8. Bayar Fırat, (2008), ‘’Küreselleşme Kavramı ve Küreselleşme Sürecinde Türkiye’’, Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi, s.25-34, Üçüncü Katip, T.C. Seul Büyükelçiliği.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

İbrahim Aytekin This is me

Publication Date

June 1, 2013

Submission Date

February 7, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 1 Number: 2

APA
Aytekin, İ. (2013). KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 123-134. https://izlik.org/JA62HY98TX
AMA
1.Aytekin İ. KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2013;1(2):123-134. https://izlik.org/JA62HY98TX
Chicago
Aytekin, İbrahim. 2013. “KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 (2): 123-34. https://izlik.org/JA62HY98TX.
EndNote
Aytekin İ (June 1, 2013) KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 2 123–134.
IEEE
[1]İ. Aytekin, “KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 1, no. 2, pp. 123–134, June 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA62HY98TX
ISNAD
Aytekin, İbrahim. “KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1/2 (June 1, 2013): 123-134. https://izlik.org/JA62HY98TX.
JAMA
1.Aytekin İ. KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2013;1:123–134.
MLA
Aytekin, İbrahim. “KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 1, no. 2, June 2013, pp. 123-34, https://izlik.org/JA62HY98TX.
Vancouver
1.İbrahim Aytekin. KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK KÜRESELLEŞME. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2013 Jun. 1;1(2):123-34. Available from: https://izlik.org/JA62HY98TX

© 2012-2026 Bitlis Eren University Journal of Social Sciences 

             ISSN: 2147-5962. e-ISSN: 2147-5598

The Bitlis Eren Journal of Social Sciences is an open-access journal adhering to BOAI principles. All articles published in our journal are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license. Works may be copied, distributed, and modified provided that it is not for commercial use and that the original source is properly cited.