BibTex RIS Cite

SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY)

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 0 - 0, 29.12.2015

Abstract

Özet: Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) ülkemizde gün geçtikçe yaygınlaşan ve daha çok insanı etkileyen bir hastalık haline gelmiştir. Yalnızca hastalığa yakalananları değil, bu kişilerin bakımlarından sorumlu kişileri, ailelerini ve bu alanda çalışan sağlık elemanlarını düşündükçe KBY’nin etki alanı epey genişlemektedir. KBY, böbreğin işlevlerinin geri dönüşü olmaksızın yitirilmesi neticesinde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. KBY’nin tedavisinde organ nakli, hemodiyaliz ve periton diyaliz olmak üzere üç tıbbi tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu çalışma KBY’nin ülkemizdeki yaygınlık derecesini bazı verilerle tespit edip başlıca sağlık sosyolojisi kuramları açısından ele alacaktır. KBY ile yaşayanların değişen toplumsal rolleri ve sosyal yaşamlarındaki dönüşümler ele alınıp hangi parametrelerden ve süreçlerden geçerek bu toplumsal konum ve rol dönüşümlerini yaşadıkları inceleyecektir. Bu dönüşüm neticesinde ortaya çıkan belli başlı sorunlar ve olası çözüm yolları da tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Yetmezliği, Toplumsal Rol, Sağlık Sosyolojisi, Biyopsikososyal Model, Bütüncül Yaklaşım.

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 0 - 0, 29.12.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Özgür Sarı This is me

Publication Date December 29, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Sarı, Ö. (2015). SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2).
AMA Sarı Ö. SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. December 2015;4(2).
Chicago Sarı, Özgür. “SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY)”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4, no. 2 (December 2015).
EndNote Sarı Ö (December 1, 2015) SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4 2
IEEE Ö. Sarı, “SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY)”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 4, no. 2, 2015.
ISNAD Sarı, Özgür. “SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY)”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4/2 (December 2015).
JAMA Sarı Ö. SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;4.
MLA Sarı, Özgür. “SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY)”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 4, no. 2, 2015.
Vancouver Sarı Ö. SOSYAL BOYUTLARIYLA KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ (KBY). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;4(2).

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload