ABSTRACT
Aim: Childbirth self-efficacy is very important for the type and management of birth. Women with high self-efficacy prefer vaginal delivery, manage labor pain more easily, need fewer analgesic interventions, and experience fewer complications at birth. This study aimed to examine the factor structure of the Childbirth Self-Efficacy Inventory Short-Version (CBSEI-32) in Turkish pregnant women.
Material and Method: This study was conducted in a methodological design. The sample of the study consisted of the pregnant women admitted to the obstetrics and gynecology outpatient clinic of Karaman State Hospital. The data were collected using the descriptive information form for the pregnant and the CBSEI. Numbers, percentages, arithmetic mean, factor analysis, and Cronbach’s alpha coefficient were used in the data analyses.
Results: As a result of the exploratory factor analysis (EFA), items 6, 12, 13 and 16 in the OE sub-dimension were excluded because their factor load values were below 0.32. And the two-factor structure consisting of 28 items was obtained as the outcome expectancy (OE) and the self-efficacy expectancy (EE). Confirmatory factor analysis (CFA) was performed to obtain additional evidence of construct validity in line with the scores of the scale. It was determined that the fit indices calculated as a result of CFA without any modification were p=0.00, 2/SD; 2.43, GFI=0.90, AGFI=0.90, CFI=0.90, and RMSEA=0.06. The total Cronbach’s alpha reliability coefficient was 0.82.
Conclusion: The study demonstrated that the Turkish version of the “Childbirth Self-Efficacy Inventory” is a valid and reliable tool to measure the childbirth self-efficacy of women during pregnancy.
childbirth self-efficacy pregnancy childbirth self-efficacy nursing care
ÖZ
Amaç: Doğumda öz-yeterlik, doğumun türü ve yönetimi için önemlidir. Yüksek öz yeterliliğe sahip kadınlar vajinal doğumu tercih etmekte, doğum ağrısını daha kolay yönetmekte, daha az analjezik müdahaleye ihtiyaç duymakta ve doğumda daha az komplikasyon yaşamaktadır. Bu çalışma, Türk gebelerde Doğum Öz Yeterlik Envanteri Kısa Versiyonunun (CBSEI-32) faktör yapısını incelemeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma metodolojik bir tasarımda yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Karaman Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran gebeler oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, anneleri tanıtıcı bilgi formu ve Doğum Öz-yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, aritmetik ortalama, faktör analizi ve Cronbach alfa katsayısı kullanılmıştır.
Bulgular: Açımlayıcı faktör analizi (AFA) sonucunda sonuç beklentisi (SBAS) alt boyutunda yer alan 6, 12, 13 ve 16. maddeler faktör yük değerleri 0.32'nin altında olduğu için çıkarılmıştır. 28 maddeden oluşan iki faktörlü yapı ise sonuç beklentisi (SBAS) ve öz-yeterlik beklentisi (EBAS) olarak elde edilmiştir. Ölçekten elde edilen puanlar doğrultusunda yapı geçerliliğine ilişkin ek kanıt elde etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanmıştır. Herhangi bir modifikasyonun yapılmadığı DFA sonucunda hesaplanan uyum indekslerinin p=0.00, □2/sd=2.43, GFI=0.90, AGFI=0.90, CFI=0.90 ve RMSEA=0.06 olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin genel Cronbach Alfa katsayısı 0.82 olarak bulunmuştur.
Sonuç: Bu çalışma, “Doğum Öz-yeterlik Ölçeği”nin Türkçe versiyonunun kadınların gebelik sırasında doğum öz-yeterliğini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermiştir.
doğum öz-yeterlik gebelik doğumda öz-yeterlik hemşirelik bakımı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.