Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein ve Amilaz Değerleri

Volume: 2009 Number: 1 January 1, 2009
  • Sevtap Hekimoğlu Şahin
  • Sevtap Hekimoğlu Şahin
  • Dilek Memiş
  • Necdet Süt
EN TR

Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein ve Amilaz Değerleri

Öz

Amaç: Kritik hastalarda sepsis ilerleyen multi organ yetmezliği ile ilişkilidir. Ağır sepsiste ilave biyogöstergeler, yüksek riskli hastaların etkili tedavi seçiminde ve prognozun belirlenmesi mücadelesinde başarılı olmak için gereklidir. Bu araştırmada ağır sepsisli hastalarda sağkalım için belirleyici faktörler olarak serumda C-reaktif protein (CRP) ve amilaz değerlendirildi. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya ağır sepsis kriterlerini sağlayan 95 hasta (42 erkek, 53 kadın) dahil edildi. APACHE II skorları, serum CRP ve amilaz düzeyleri hastaların yoğun bakım ünitesine kabul edildiğinde, iki gün sonra ve yoğun bakım ünitesinden taburcu edildiği gün veya kaybedildikleri gün alındı. Bulgular: Amilaz ve ortalama CRP düzeyleri ile APACHE II skorları yaşamını kaybeden hastalarda, sağ kalan hastalardan anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: Serum amilaz ve CRP, ağır sepsisli hastalarda sağkalımı belirleyicidir. Yüksek amilaz ve CRP düzeyleri ağır sepsisli hastaların risk değerlendirmesinde ve gelecek çalışmalarda yüksek riskli hastaların sınıflandırılmasında değerli araçlar olarak görülebilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Tribl B, Sibbald WJ, Vogelsang H, Spitzauer S, Gangl A, Madl C. Exocrine pancreatic dysfunction in sepsis. Eur J Clin Invest 2003;33:239-43.
  2. Weaver DW, Busuito MJ, Bouwman DL, Wilson RF. Interpretation of serum amylase levels in the criti- cally ill patient. Crit Care Med 1985;13:532-3.
  3. Tribl B, Sibbald WJ. Pancreatic dysfunction in critical illness. In: Vincent JL, editor. Yearbook of intensive care and emergency medicine. Berlin: Springer; 2001. p. 628-35.
  4. Tribl B, Madl C, Mazal PR, Schneider B, Spitzauer S, Vogelsang H, et al. Exocrine pancreatic function in critically ill patients: septic shock versus non-septic patients. Crit Care Med 2000;28:1393-8.
  5. Fish RE, Lang CH, Spitzer JA. Regional blood flow during continuous low-dose endotoxin infusion. Circ Shock 1986;18:267-75.
  6. Hiltebrand LB, Krejci V, Banic A, Erni D, Wheatley AM, Sigurdsson GH. Dynamic study of the distri- bution of microcirculatory blood flow in multiple splanchnic organs in septic shock. Crit Care Med 2000;28:3233-41.
  7. Booke M, Hinder F, McGuire R, Traber LD, Traber DL. Nitric oxide synthase inhibition versus norepi- nephrine in ovine sepsis: effects on regional blood flow. Shock 1996;5:362-70.
  8. Vaccaro MI, Calvo EL, Suburo AM, Sordelli DO, Lanosa G, Iovanna JL. Lipopolysaccharide direct- ly affects pancreatic acinar cells: implications on acute pancreatitis pathophysiology. Dig Dis Sci 2000;45:915-26.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Sevtap Hekimoğlu Şahin This is me

Sevtap Hekimoğlu Şahin This is me

Dilek Memiş This is me

Necdet Süt This is me

Publication Date

January 1, 2009

Submission Date

August 6, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Volume: 2009 Number: 1

APA
Şahin, S. H., Hekimoğlu Şahin, S., Memiş, D., & Süt, N. (2009). Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein ve Amilaz Değerleri. Balkan Medical Journal, 2009(1), 9-17. https://izlik.org/JA55UH39KR
AMA
1.Şahin SH, Hekimoğlu Şahin S, Memiş D, Süt N. Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein ve Amilaz Değerleri. Balkan Medical Journal. 2009;2009(1):9-17. https://izlik.org/JA55UH39KR
Chicago
Şahin, Sevtap Hekimoğlu, Sevtap Hekimoğlu Şahin, Dilek Memiş, and Necdet Süt. 2009. “Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein Ve Amilaz Değerleri”. Balkan Medical Journal 2009 (1): 9-17. https://izlik.org/JA55UH39KR.
EndNote
Şahin SH, Hekimoğlu Şahin S, Memiş D, Süt N (January 1, 2009) Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein ve Amilaz Değerleri. Balkan Medical Journal 2009 1 9–17.
IEEE
[1]S. H. Şahin, S. Hekimoğlu Şahin, D. Memiş, and N. Süt, “Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein ve Amilaz Değerleri”, Balkan Medical Journal, vol. 2009, no. 1, pp. 9–17, Jan. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55UH39KR
ISNAD
Şahin, Sevtap Hekimoğlu - Hekimoğlu Şahin, Sevtap - Memiş, Dilek - Süt, Necdet. “Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein Ve Amilaz Değerleri”. Balkan Medical Journal 2009/1 (January 1, 2009): 9-17. https://izlik.org/JA55UH39KR.
JAMA
1.Şahin SH, Hekimoğlu Şahin S, Memiş D, Süt N. Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein ve Amilaz Değerleri. Balkan Medical Journal. 2009;2009:9–17.
MLA
Şahin, Sevtap Hekimoğlu, et al. “Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein Ve Amilaz Değerleri”. Balkan Medical Journal, vol. 2009, no. 1, Jan. 2009, pp. 9-17, https://izlik.org/JA55UH39KR.
Vancouver
1.Sevtap Hekimoğlu Şahin, Sevtap Hekimoğlu Şahin, Dilek Memiş, Necdet Süt. Pankreatik Olmayan Ağır Sepsisli Hastalarda Belirleyici Faktörler Olarak Yüksek C-Reaktif Protein ve Amilaz Değerleri. Balkan Medical Journal [Internet]. 2009 Jan. 1;2009(1):9-17. Available from: https://izlik.org/JA55UH39KR