EN
TR
Son Trimester Gebelerin Depresyon ve Kaygı Düzeyleri ile Bunları Etkileyen Etmenler
Öz
Amaç: Bebek sahibi olmak mutlu bir olaydır fakat kadınlar gebelik döneminde zor ve stresli zaman geçirebilir. Gebe kadınların kendilerinin ve bebeklerinin ruhsal sağlığını etkileyen faktörlerden uzak durması önemlidir. Bu çalışmanın amacı Edirne'de yaşayan üçüncü trimester gebe kadınların depresyon ve kaygı düzeyleri ve bunları etkileyen etmenleri belirlemektir. Hastalar ve Yöntemler: Hamile kadınların sosyodemografik ve obstetrik özellikleri, durumluluk kaygı düzeyi ölçeği, birinci basamak için Beck depresyon ölçeği ve WHOQOOL-BREF(TR) yaşam kalitesi ölçeğini içeren anket Nisan-Haziran 2007 tarihleri arasında Edirne'de saptanan son trimester 340 gebe kadına uygulandı. Bulgular: Gebe kadınların %56.6'sının ilk gebeliğiydi ve %90.9'u istenilen gebelikti. Gebe kadınların %97.7'sinde önemli bir sağlık problemi yoktu. Gebelikte sigara kullananların oranı %14.4, ortalama doktor ziyareti sayısı %7.2 defaydı ve gebelerin %85';ine ebelerce ev ziyareti yapılmamıştı. Kaygı düzeyi artan yaşla düşmekteydi. Kalabalık aileler, sosyo-ekonomik durumun düşük olması, istenmeyen gebelikler, sigara ve alkol tüketimi depresyon seviyesini arttırmaktaydı. Sonuç: Gebe kadınların sosyo-ekonomik ve eğitim durumlarının iyileşmesi, gebelik takiplerinde ruhsal durum ve etkileyen faktörlerin izlenmesi sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilmesini sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler
References
- Gender issues in the treatment of mental illness. In: Burt VK, Hendrick VC, editors. Clinical manual of women's mental health. 1st ed. London: American Psychiatric Publishing Inc; 2005. p. 147-80.
- Llewellyn AM, Stowe ZN, Nemeroff CB. Depression during pregnancy and the puerperium. J Clin Psychiatry 1997;58 Suppl 15:26-32.
- Akdeniz F, Gönül AS. Kadınlarda üreme olayları ile depre syon ilişkisi. Klinik Psikiyatri Dergisi 2004;Ek 2:70-4.
- Ailenin doğuşu: Aile odaklı gebelik bakımı. Çev.: Ulusel B. In: McDaniel SH, Campbell TL, Hepworth J, Lorenz A, editörler. Aile yönelimli birincil bakım. Çeviri editörü: Yaman H. 2. basım. İstanbul: Yüce Yayım; 2005. s. 142-61.
- Genez D. Hamile kadınların kaygı düzeyleri. [Yüksek lisans tezi] Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; 2002.
- Cebeci SA, Aydemir Ç, Göka E. Puerperal dönemde depre syon semptom prevalansı: obstetrik risk faktörleri, kaygı düzeyi ve sosyal destek ile ilişkisi. Kriz Dergisi 2002;10:11-8.
- Aktürk Z, Dağdeviren N, Türe M, Tuğlu C. Birinci basamak için Beck Depresyon Tarama Ölçeği'nin Türkçe çevriminin geçerlik ve güvenirliği. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi 2005;9:117-22.
- Eser E, Fidaner H, Fidaner C, Eser SY, Elbi H, Göker E. WHOQOL-100 ve WHOQOL-BREF'in psikometrik özel likleri. 3P Dergisi 1999;7(Suppl 2):23-40.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
February 1, 2010
Submission Date
August 6, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2010 Volume: 2010 Number: 2
APA
Şahin, E. M., & Kılıçarslan, S. (2010). Son Trimester Gebelerin Depresyon ve Kaygı Düzeyleri ile Bunları Etkileyen Etmenler. Balkan Medical Journal, 2010(2), 51-58. https://izlik.org/JA24MA67XC
AMA
1.Şahin EM, Kılıçarslan S. Son Trimester Gebelerin Depresyon ve Kaygı Düzeyleri ile Bunları Etkileyen Etmenler. Balkan Medical Journal. 2010;2010(2):51-58. https://izlik.org/JA24MA67XC
Chicago
Şahin, Erkan Melih, and Suna Kılıçarslan. 2010. “Son Trimester Gebelerin Depresyon Ve Kaygı Düzeyleri Ile Bunları Etkileyen Etmenler”. Balkan Medical Journal 2010 (2): 51-58. https://izlik.org/JA24MA67XC.
EndNote
Şahin EM, Kılıçarslan S (February 1, 2010) Son Trimester Gebelerin Depresyon ve Kaygı Düzeyleri ile Bunları Etkileyen Etmenler. Balkan Medical Journal 2010 2 51–58.
IEEE
[1]E. M. Şahin and S. Kılıçarslan, “Son Trimester Gebelerin Depresyon ve Kaygı Düzeyleri ile Bunları Etkileyen Etmenler”, Balkan Medical Journal, vol. 2010, no. 2, pp. 51–58, Feb. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24MA67XC
ISNAD
Şahin, Erkan Melih - Kılıçarslan, Suna. “Son Trimester Gebelerin Depresyon Ve Kaygı Düzeyleri Ile Bunları Etkileyen Etmenler”. Balkan Medical Journal 2010/2 (February 1, 2010): 51-58. https://izlik.org/JA24MA67XC.
JAMA
1.Şahin EM, Kılıçarslan S. Son Trimester Gebelerin Depresyon ve Kaygı Düzeyleri ile Bunları Etkileyen Etmenler. Balkan Medical Journal. 2010;2010:51–58.
MLA
Şahin, Erkan Melih, and Suna Kılıçarslan. “Son Trimester Gebelerin Depresyon Ve Kaygı Düzeyleri Ile Bunları Etkileyen Etmenler”. Balkan Medical Journal, vol. 2010, no. 2, Feb. 2010, pp. 51-58, https://izlik.org/JA24MA67XC.
Vancouver
1.Erkan Melih Şahin, Suna Kılıçarslan. Son Trimester Gebelerin Depresyon ve Kaygı Düzeyleri ile Bunları Etkileyen Etmenler. Balkan Medical Journal [Internet]. 2010 Feb. 1;2010(2):51-8. Available from: https://izlik.org/JA24MA67XC