BibTex RIS Cite

The Evaluation of Food Poisoning Determined in a University

Year 2007, Volume: 2007 Issue: 3, 205 - 208, 01.03.2007

Abstract

Objectives: In June 2004, a total of 96 food poisoning cases were determined in university workers and hospitalized patients in the Afyon Kocatepe University. The causes of this food poisoning were investigated in this study. Patients and Methods: Patients had symptoms of diarrhea, abdominal pain, weakness, fever, nausea and vomiting. Cultures for bacteria were obtained from the food and patients. Microbiologic and epidemiologic study was performed. Results: Salmonella typhimurium (n=18) and Shigella dysenteria (n=25) were isolated in the samples obtained from the cases, but bacteria weren't isolated from food samples. Conclusion: The food poisoning occured most likely as a result of contamination of water containers in which the food was washed. Food products should be washed in fresh and clean water to prevent further poisoning incidents. Turkish Başlık: Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi Anahtar Kelimeler: Diyare; besin zehirlenmesi; salmonella enfeksiyonu; shigella Amaç: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Haziran 2004'te üniversite çalışanı ve yatan hastalardan toplam 96 kişide besin zehirlenmesi saptandı. Çalışmamızda bu besin zehirlenmesinin nedenleri incelendi. Hastalar ve Yöntemler: Hastalarda diyare, abdominal ağrı, zayıflık, ateş, bulantı ve kusma semptomları vardı. Hastalardan ve besinlerden kültür örnekleri alınarak mikrobiyolojik ve epidemiyolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Hastalardan alınan örneklerin 18'inde Salmonella typhimurium, 25'inde Shigella dysenteria üredi, fakat gıda örneklerinden bakteri izole edilemedi. Sonuç: Gıda zehirlenmesinin büyük olasılıkla gıdaların yıkandığı su tanklarının kontaminasyonuna bağlı olduğu düşünüldü. Bu gibi zehirlenmelerin önlenmesi için besin ürünleri taze ve temiz su ile yıkanmalıdır.

References

  • Surveillance for foodborne disease outbreaksUnited States, 1993-1997. MMWR 2000;49;1-51.
  • Hayat L, Beflirbellio¤lu B, Olcay D, Özgüven V, Güner ÖR, Haznedaro¤lu T. Salmonella enteritidis besin zehirlenmelerinde klinik ve laboratuvar özelliklerin de¤erlendirilmesi (Bir salg›n nedeniyle). Sa¤l›k ve Toplum 1999;9:13-6.
  • Fry AM, Braden CR, Griffin PM, Hughes JM. Foodborne disease. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, editors. Mandell, Douglas and Bennett’s principles and practice of infectious diseases. 6th ed. Philadelphia: Churchill Livingstone; 2005. p. 12861301.
  • Tauxe RV. Emerging foodborne diseases: an evolving public health challenge. Emerg Infect Dis 1997; 3:425-34.
  • Edwards BH. Salmonella and Shigella species. Clin Lab Med 1999;19:469-87.
  • Ulutan F, Aktafl F, H›zel K, Akça Ö, Kurtar K. Salmonella enteritidis ile meydana gelen toplu besin zehirlenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg 1992; 22:21-4.
  • Aksoycan N, Erdem B, Sa¤anak ‹. Salmonella enteritidis ile oluflan besin zehirlenmesi. ‹nfeksiyon Derg 1991;5: 65-6.
  • FoodNet: CDC/USDA/FDA Foodborne Diseases Active Surveillance Network, CDC’s Emerging Infections Program. Atlanta, GA. CDC, 1997. Available from: http://www.cdc.gov/foodnet/
  • CDC. Outbreaks of Shigella sonnei infection associated with eating fresh parsley. United States and Canada, July-August 1998. MMWR 1999;48:285-9.

Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi

Year 2007, Volume: 2007 Issue: 3, 205 - 208, 01.03.2007

Abstract

Amaç: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Haziran 2004'te üniversite çalışanı ve yatan hastalardan toplam 96 kişide besin zehirlenmesi saptandı. Çalışmamızda bu besin zehirlenmesinin nedenleri incelendi. Hastalar ve Yöntemler: Hastalarda diyare, abdominal ağrı, zayıflık, ateş, bulantı ve kusma semptomları vardı. Hastalardan ve besinlerden kültür örnekleri alınarak mikrobiyolojik ve epidemiyolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Hastalardan alınan örneklerin 18'inde Salmonella typhimurium, 25'inde Shigella dysenteria üredi, fakat gıda örneklerinden bakteri izole edilemedi. Sonuç: Gıda zehirlenmesinin büyük olasılıkla gıdaların yıkandığı su tanklarının kontaminasyonuna bağlı olduğu düşünüldü. Bu gibi zehirlenmelerin önlenmesi için besin ürünleri taze ve temiz su ile yıkanmalıdır.

References

  • Surveillance for foodborne disease outbreaksUnited States, 1993-1997. MMWR 2000;49;1-51.
  • Hayat L, Beflirbellio¤lu B, Olcay D, Özgüven V, Güner ÖR, Haznedaro¤lu T. Salmonella enteritidis besin zehirlenmelerinde klinik ve laboratuvar özelliklerin de¤erlendirilmesi (Bir salg›n nedeniyle). Sa¤l›k ve Toplum 1999;9:13-6.
  • Fry AM, Braden CR, Griffin PM, Hughes JM. Foodborne disease. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, editors. Mandell, Douglas and Bennett’s principles and practice of infectious diseases. 6th ed. Philadelphia: Churchill Livingstone; 2005. p. 12861301.
  • Tauxe RV. Emerging foodborne diseases: an evolving public health challenge. Emerg Infect Dis 1997; 3:425-34.
  • Edwards BH. Salmonella and Shigella species. Clin Lab Med 1999;19:469-87.
  • Ulutan F, Aktafl F, H›zel K, Akça Ö, Kurtar K. Salmonella enteritidis ile meydana gelen toplu besin zehirlenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg 1992; 22:21-4.
  • Aksoycan N, Erdem B, Sa¤anak ‹. Salmonella enteritidis ile oluflan besin zehirlenmesi. ‹nfeksiyon Derg 1991;5: 65-6.
  • FoodNet: CDC/USDA/FDA Foodborne Diseases Active Surveillance Network, CDC’s Emerging Infections Program. Atlanta, GA. CDC, 1997. Available from: http://www.cdc.gov/foodnet/
  • CDC. Outbreaks of Shigella sonnei infection associated with eating fresh parsley. United States and Canada, July-August 1998. MMWR 1999;48:285-9.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Tuna Demirdal This is me

Neşe Demirtürk This is me

Orhan Cem Aktepe This is me

Publication Date March 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 2007 Issue: 3

Cite

APA Demirdal, T., Demirtürk, N., & Aktepe, O. C. (2007). Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal, 2007(3), 205-208.
AMA Demirdal T, Demirtürk N, Aktepe OC. Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal. March 2007;2007(3):205-208.
Chicago Demirdal, Tuna, Neşe Demirtürk, and Orhan Cem Aktepe. “Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi”. Balkan Medical Journal 2007, no. 3 (March 2007): 205-8.
EndNote Demirdal T, Demirtürk N, Aktepe OC (March 1, 2007) Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal 2007 3 205–208.
IEEE T. Demirdal, N. Demirtürk, and O. C. Aktepe, “Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi”, Balkan Medical Journal, vol. 2007, no. 3, pp. 205–208, 2007.
ISNAD Demirdal, Tuna et al. “Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi”. Balkan Medical Journal 2007/3 (March 2007), 205-208.
JAMA Demirdal T, Demirtürk N, Aktepe OC. Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal. 2007;2007:205–208.
MLA Demirdal, Tuna et al. “Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi”. Balkan Medical Journal, vol. 2007, no. 3, 2007, pp. 205-8.
Vancouver Demirdal T, Demirtürk N, Aktepe OC. Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal. 2007;2007(3):205-8.