Objectives: In June 2004, a total of 96 food poisoning cases were determined in university workers and hospitalized patients in the Afyon Kocatepe University. The causes of this food poisoning were investigated in this study. Patients and Methods: Patients had symptoms of diarrhea, abdominal pain, weakness, fever, nausea and vomiting. Cultures for bacteria were obtained from the food and patients. Microbiologic and epidemiologic study was performed. Results: Salmonella typhimurium (n=18) and Shigella dysenteria (n=25) were isolated in the samples obtained from the cases, but bacteria weren't isolated from food samples. Conclusion: The food poisoning occured most likely as a result of contamination of water containers in which the food was washed. Food products should be washed in fresh and clean water to prevent further poisoning incidents. Turkish Başlık: Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi Anahtar Kelimeler: Diyare; besin zehirlenmesi; salmonella enfeksiyonu; shigella Amaç: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Haziran 2004'te üniversite çalışanı ve yatan hastalardan toplam 96 kişide besin zehirlenmesi saptandı. Çalışmamızda bu besin zehirlenmesinin nedenleri incelendi. Hastalar ve Yöntemler: Hastalarda diyare, abdominal ağrı, zayıflık, ateş, bulantı ve kusma semptomları vardı. Hastalardan ve besinlerden kültür örnekleri alınarak mikrobiyolojik ve epidemiyolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Hastalardan alınan örneklerin 18'inde Salmonella typhimurium, 25'inde Shigella dysenteria üredi, fakat gıda örneklerinden bakteri izole edilemedi. Sonuç: Gıda zehirlenmesinin büyük olasılıkla gıdaların yıkandığı su tanklarının kontaminasyonuna bağlı olduğu düşünüldü. Bu gibi zehirlenmelerin önlenmesi için besin ürünleri taze ve temiz su ile yıkanmalıdır.
Amaç: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Haziran 2004'te üniversite çalışanı ve yatan hastalardan toplam 96 kişide besin zehirlenmesi saptandı. Çalışmamızda bu besin zehirlenmesinin nedenleri incelendi. Hastalar ve Yöntemler: Hastalarda diyare, abdominal ağrı, zayıflık, ateş, bulantı ve kusma semptomları vardı. Hastalardan ve besinlerden kültür örnekleri alınarak mikrobiyolojik ve epidemiyolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Hastalardan alınan örneklerin 18'inde Salmonella typhimurium, 25'inde Shigella dysenteria üredi, fakat gıda örneklerinden bakteri izole edilemedi. Sonuç: Gıda zehirlenmesinin büyük olasılıkla gıdaların yıkandığı su tanklarının kontaminasyonuna bağlı olduğu düşünüldü. Bu gibi zehirlenmelerin önlenmesi için besin ürünleri taze ve temiz su ile yıkanmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 2007 Sayı: 3 |