BibTex RIS Kaynak Göster

The Evaluation of Food Poisoning Determined in a University

Yıl 2007, Cilt: 2007 Sayı: 3, 205 - 208, 01.03.2007

Öz

Objectives: In June 2004, a total of 96 food poisoning cases were determined in university workers and hospitalized patients in the Afyon Kocatepe University. The causes of this food poisoning were investigated in this study. Patients and Methods: Patients had symptoms of diarrhea, abdominal pain, weakness, fever, nausea and vomiting. Cultures for bacteria were obtained from the food and patients. Microbiologic and epidemiologic study was performed. Results: Salmonella typhimurium (n=18) and Shigella dysenteria (n=25) were isolated in the samples obtained from the cases, but bacteria weren't isolated from food samples. Conclusion: The food poisoning occured most likely as a result of contamination of water containers in which the food was washed. Food products should be washed in fresh and clean water to prevent further poisoning incidents. Turkish Başlık: Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi Anahtar Kelimeler: Diyare; besin zehirlenmesi; salmonella enfeksiyonu; shigella Amaç: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Haziran 2004'te üniversite çalışanı ve yatan hastalardan toplam 96 kişide besin zehirlenmesi saptandı. Çalışmamızda bu besin zehirlenmesinin nedenleri incelendi. Hastalar ve Yöntemler: Hastalarda diyare, abdominal ağrı, zayıflık, ateş, bulantı ve kusma semptomları vardı. Hastalardan ve besinlerden kültür örnekleri alınarak mikrobiyolojik ve epidemiyolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Hastalardan alınan örneklerin 18'inde Salmonella typhimurium, 25'inde Shigella dysenteria üredi, fakat gıda örneklerinden bakteri izole edilemedi. Sonuç: Gıda zehirlenmesinin büyük olasılıkla gıdaların yıkandığı su tanklarının kontaminasyonuna bağlı olduğu düşünüldü. Bu gibi zehirlenmelerin önlenmesi için besin ürünleri taze ve temiz su ile yıkanmalıdır.

Kaynakça

  • Surveillance for foodborne disease outbreaksUnited States, 1993-1997. MMWR 2000;49;1-51.
  • Hayat L, Beflirbellio¤lu B, Olcay D, Özgüven V, Güner ÖR, Haznedaro¤lu T. Salmonella enteritidis besin zehirlenmelerinde klinik ve laboratuvar özelliklerin de¤erlendirilmesi (Bir salg›n nedeniyle). Sa¤l›k ve Toplum 1999;9:13-6.
  • Fry AM, Braden CR, Griffin PM, Hughes JM. Foodborne disease. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, editors. Mandell, Douglas and Bennett’s principles and practice of infectious diseases. 6th ed. Philadelphia: Churchill Livingstone; 2005. p. 12861301.
  • Tauxe RV. Emerging foodborne diseases: an evolving public health challenge. Emerg Infect Dis 1997; 3:425-34.
  • Edwards BH. Salmonella and Shigella species. Clin Lab Med 1999;19:469-87.
  • Ulutan F, Aktafl F, H›zel K, Akça Ö, Kurtar K. Salmonella enteritidis ile meydana gelen toplu besin zehirlenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg 1992; 22:21-4.
  • Aksoycan N, Erdem B, Sa¤anak ‹. Salmonella enteritidis ile oluflan besin zehirlenmesi. ‹nfeksiyon Derg 1991;5: 65-6.
  • FoodNet: CDC/USDA/FDA Foodborne Diseases Active Surveillance Network, CDC’s Emerging Infections Program. Atlanta, GA. CDC, 1997. Available from: http://www.cdc.gov/foodnet/
  • CDC. Outbreaks of Shigella sonnei infection associated with eating fresh parsley. United States and Canada, July-August 1998. MMWR 1999;48:285-9.

Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi

Yıl 2007, Cilt: 2007 Sayı: 3, 205 - 208, 01.03.2007

Öz

Amaç: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Haziran 2004'te üniversite çalışanı ve yatan hastalardan toplam 96 kişide besin zehirlenmesi saptandı. Çalışmamızda bu besin zehirlenmesinin nedenleri incelendi. Hastalar ve Yöntemler: Hastalarda diyare, abdominal ağrı, zayıflık, ateş, bulantı ve kusma semptomları vardı. Hastalardan ve besinlerden kültür örnekleri alınarak mikrobiyolojik ve epidemiyolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Hastalardan alınan örneklerin 18'inde Salmonella typhimurium, 25'inde Shigella dysenteria üredi, fakat gıda örneklerinden bakteri izole edilemedi. Sonuç: Gıda zehirlenmesinin büyük olasılıkla gıdaların yıkandığı su tanklarının kontaminasyonuna bağlı olduğu düşünüldü. Bu gibi zehirlenmelerin önlenmesi için besin ürünleri taze ve temiz su ile yıkanmalıdır.

Kaynakça

  • Surveillance for foodborne disease outbreaksUnited States, 1993-1997. MMWR 2000;49;1-51.
  • Hayat L, Beflirbellio¤lu B, Olcay D, Özgüven V, Güner ÖR, Haznedaro¤lu T. Salmonella enteritidis besin zehirlenmelerinde klinik ve laboratuvar özelliklerin de¤erlendirilmesi (Bir salg›n nedeniyle). Sa¤l›k ve Toplum 1999;9:13-6.
  • Fry AM, Braden CR, Griffin PM, Hughes JM. Foodborne disease. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, editors. Mandell, Douglas and Bennett’s principles and practice of infectious diseases. 6th ed. Philadelphia: Churchill Livingstone; 2005. p. 12861301.
  • Tauxe RV. Emerging foodborne diseases: an evolving public health challenge. Emerg Infect Dis 1997; 3:425-34.
  • Edwards BH. Salmonella and Shigella species. Clin Lab Med 1999;19:469-87.
  • Ulutan F, Aktafl F, H›zel K, Akça Ö, Kurtar K. Salmonella enteritidis ile meydana gelen toplu besin zehirlenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg 1992; 22:21-4.
  • Aksoycan N, Erdem B, Sa¤anak ‹. Salmonella enteritidis ile oluflan besin zehirlenmesi. ‹nfeksiyon Derg 1991;5: 65-6.
  • FoodNet: CDC/USDA/FDA Foodborne Diseases Active Surveillance Network, CDC’s Emerging Infections Program. Atlanta, GA. CDC, 1997. Available from: http://www.cdc.gov/foodnet/
  • CDC. Outbreaks of Shigella sonnei infection associated with eating fresh parsley. United States and Canada, July-August 1998. MMWR 1999;48:285-9.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tuna Demirdal Bu kişi benim

Neşe Demirtürk Bu kişi benim

Orhan Cem Aktepe Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 2007 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Demirdal, T., Demirtürk, N., & Aktepe, O. C. (2007). Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal, 2007(3), 205-208.
AMA Demirdal T, Demirtürk N, Aktepe OC. Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal. Mart 2007;2007(3):205-208.
Chicago Demirdal, Tuna, Neşe Demirtürk, ve Orhan Cem Aktepe. “Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi”. Balkan Medical Journal 2007, sy. 3 (Mart 2007): 205-8.
EndNote Demirdal T, Demirtürk N, Aktepe OC (01 Mart 2007) Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal 2007 3 205–208.
IEEE T. Demirdal, N. Demirtürk, ve O. C. Aktepe, “Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi”, Balkan Medical Journal, c. 2007, sy. 3, ss. 205–208, 2007.
ISNAD Demirdal, Tuna vd. “Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi”. Balkan Medical Journal 2007/3 (Mart 2007), 205-208.
JAMA Demirdal T, Demirtürk N, Aktepe OC. Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal. 2007;2007:205–208.
MLA Demirdal, Tuna vd. “Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi”. Balkan Medical Journal, c. 2007, sy. 3, 2007, ss. 205-8.
Vancouver Demirdal T, Demirtürk N, Aktepe OC. Bir Üniversitede Saptanan Besin Zehirlenmesinin İncelenmesi. Balkan Medical Journal. 2007;2007(3):205-8.