Aim: We aimed to assess the associations between nutritional status, oxidative parameters, and quality of life before, during, and after chemotherapy (CT) in breast cancer patients.
Material and Method: Clinical, anthropometric, demographic, quality of life, blood oxidative marker level, and dietary intake data of breast cancer patients who planned to CT were recorded. All collected data were compared between pre-CT, mid-CT, and post-CT time points.
Results: Fifty women who were diagnosed with breast cancer and would start CT treatment were included in the study. Post-CT body weight and body mass index were significantly lower than the pre-CT values (p˂0.001). They both turned back to pre-CT levels at the end of CT with a decrease in total daily caloric and macronutrient intake. Consumption of specific food groups significantly decreased compared to their pre-CT consumption levels (p˂0.001). Blood oxidative stress marker analysis revealed a significant reduction in glutathione peroxidase levels with CT (p=0.007). Analysis of the quality-of-life scores revealed that post-CT scores were significantly higher than the pre-CT scores while the life quality was lowest in the mid-CT period.
Conclusion: Adequate energy intake and antioxidant intake should be recommended to these patients during CT via dietary counseling to maintain healthy anthropometric measures, oxidative hemostasis, and quality of life.
Scientific Research Projects Coordinator of Tekirdağ Namık Kemal University
NKUBAP.02.GA.18.190
Amaç: Meme kanserli hastalarda kemoterapi (KT) öncesi, sırası ve sonrasında beslenme durumu, oksidatif parametreler ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkileri değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: KT planlanan meme kanserli hastaların klinik, antropometrik, demografik, yaşam kalitesi, kan oksidatif belirteç düzeyi ve diyet alım verileri kaydedildi. Toplanan tüm veriler, KT öncesi, KT ortası ve KT sonrası zaman noktaları arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya meme kanseri tanısı konan ve KT tedavisine başlanacak 50 kadın dahil edildi. KT sonrası vücut ağırlığı ve beden kütle indeksi, KT öncesi değerlerden anlamlı derecede düşüktü (p˂0,001). Her ikisi de KT'nin sonunda toplam günlük kalori ve makro besin alımında bir düşüşle KT öncesi seviyelere döndüler. Belirli gıda gruplarının tüketimi, KT öncesi tüketim düzeylerine göre önemli ölçüde azaldı (p˂0,001). Kan oksidatif stres belirteç analizi, KT ile glutatyon peroksidaz düzeylerinde önemli bir azalma olduğunu ortaya koydu (p=0,007). Yaşam kalitesi puanlarının analizi, KT sonrası puanların KT öncesi puanlardan anlamlı derecede yüksek olduğunu, KT ortasında ise en düşük olduğunu ortaya koydu.
Sonuç: Sağlıklı antropometrik ölçümler, oksidatif denge ve yaşam kalitesi sağlamak için bu hastalara KT sırasında diyet danışmanlığı yoluyla yeterli enerji alımı ve antioksidan alımı önerilmelidir.
NKUBAP.02.GA.18.190
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Project Number | NKUBAP.02.GA.18.190 |
Publication Date | December 26, 2022 |
Submission Date | October 14, 2022 |
Acceptance Date | December 4, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.