Amaç: Premenstrual sendrom (PMS) yaygın bir hastalıktır ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek davranışsal, zihinsel ve fiziksel semptomlarla karakterizedir. Bu çalışmada PMS semptomları, beslenme alışkanlıkları ve duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: 18-49 yaş arası 462 kadının sosyodemografik, antropometrik, menstrüasyonla ilgili özellikleri, beslenme alışkanlıkları değerlendirilmiş ve Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ), Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği (MEDAS) ve Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) uygulanmıştır.
Bulgular: Kadınların %66.9'unda (n=309) PMS saptanmıştır. PMS'li kadınların PMSÖ alt boyut ve toplam puanları ile DYÖ puanı PMS’i olmayan kadınlardan daha yüksektir (p<0.05). MEDAS puanları gruplar arasında farklılık göstermemektedir (p=0.841). PMSÖ toplam ile DYÖ puanları arasında pozitif (r=0.257, p<0.001), MEDAS ile DYÖ puanları arasında negatif korelasyon (r=-0.090, p=0.007) bulunmuştur. PMS'li kadınlarda menstruasyon öncesi dönemde rafine tahıllar, kahve, paketlenmiş ürünler ve meşrubat tüketim sıklığı daha yüksektir (p<0.05).
Sonuç: PMS ile duygusal yeme arasında ilişki saptanmıştır ve premenstrual dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıklarına uymayan besinler tercih edilmektedir. PMS hakkındaki farkındalığın arttırılmasının, PMS'in ve kadın sağlığının yönetimine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
The research was approved in terms of medical ethics with the number of ATADEK-2020-26/34 dated 17.12.2020 from Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University and Acıbadem Healthcare Institutions Medical Research Ethics Committee (ATADEK) and conducted in accordance with the Declaration of Helsinki. Individuals were informed about the study and their consent was obtained that they voluntarily participated in the study.
This research received no specific grant from any funding agency in the public, commercial, or not-for-profit sectors.
This study was carried out within the scope of Ebru Altun's master's thesis. The authors would like to thank all participated in the study and to the research and the health professionals who facilitated the conduct of the study.
Aim: Premenstrual syndrome (PMS) is a common disorder and PMS is characterized by behavioral, mental, and physical symptoms that can impair the quality of life. This study aimed to assess the relationship between PMS symptoms, dietary habits, and emotional eating behaviors.
Material and Method: The sociodemographic, anthropometric, menstrual characteristics, and dietary habits of 462 women aged 18-49 were evaluated and the Premenstrual Syndrome Scale (PMSS), Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS), and Emotional Eating Scale (EES) were applied.
Results: PMS was detected in 66.9% of women (n=309). Women with PMS had higher PMSS sub-scales, total scores, and EES scores than women without PMS (p<0.05), while MEDAS scores did not differ between the groups (p=0.841). A positive correlation between PMSS total and EES scores (r=0.257, p<0.001), and a negative correlation between MEDAS and EES scores (r=-0.090, p=0.007) were detected. The frequency of consumption of refined grains, coffee, packaged products, and beverages was higher in women with PMS during the premenstrual period (p<0.05).
Conclusion: There is a relationship between PMS and emotional eating, and foods that do not comply with healthy eating habits are preferred. The study suggests increasing awareness about PMS can help manage PMS and women's health.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Clinical Nutrition, Nutrition and Dietetics (Other) |
| Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
| Authors | |
| Early Pub Date | April 22, 2025 |
| Publication Date | April 21, 2025 |
| Submission Date | July 29, 2024 |
| Acceptance Date | December 10, 2024 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 7 Issue: 1 |