Research Article
BibTex RIS Cite

DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis

Year 2018, Volume: 8 Issue: 1, 38 - 44, 18.03.2018

Abstract


ÖZET

Giriş: Derin ven trombozu (DVT) potansiyel olarak yaşamı tehdit eden multifaktöriyel bir hastalıktır. Pulmoner

emboli ve posttrombotik sendromu gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlardan

kaçınmak için sıklıkla heparin veya düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) ve warfarin (coumadin) kullanılmaktadır.

Dar bir terapötik penceresi olduğundan coumadin tedavisi iki ucu keskin bir kılıçtır. Bu nedenle,

coumadin alan hastalar hedef INR değerlerini (INR=2-3) sürdürmek için aralıklı izlenmelidirler. Çalışmamızın

amacı, coumadin ile birilikte kullanılan diğer ilaçların, bitkisel destek ürünlerinin ve besin maddelerinin arasındaki

etkileşimleri araştırmaktır.

Materyal-Metod: Çalışmamız Bozok Üniversitesi Hastanesinde DVT tanısı konulan 120 hastayı kapsamaktadır.

Tüm hastalarda tanı Wells Puanlama Sistemi ve D-dimer testi ile kondu ve venöz doppler ultrasonografik

inceleme ile kesinleştirildi. Hastalarımızda, coumadin dozu INR değerlerine göre ayarlandı.

Bulgular: Hastalarımızın 71’i erkek ve 49’u kadın olup, yaşları 22 ile 83 arasında değişmekteydi (ortalama

51.2±12.3 yıl). Hastaların %80’i coumadin ile besinlerin ve bitkisel ürünlerin etkileşimini, %65’i ise coumadin

ile diğer ilaçların etkileşimini bilmiyordu. Hastalarımızda hedef INR seviyelerini sağlayan coumadin dozu 1.25

mg ile 7.5 mg arasında değişme ve ortalama doz erkekler için 4.8 mg, kadınlar için ise 4.7 mg idi. On hastada

minör kanama ve bir hastada ise majör kanama oldu. Minör kanamalı tüm hastalar sadece coumadin tedavisine

ara verilmesiyle tedavi edildi. Majör kanama gelişen bir hastada, taze donmuş plazma ve K vitamini

tedavisi uygulandı.

Sonuç: Coumadin kullanan hastalar bitkisel ürünlerden, fazla miktarda yeşil yapraklı sebze yemeklerinden ve

alkolden uzak durmalıdırlar. Bu hastalarda, yaş, diyet, ırk, etnik köken, genetik mutasyonlar, ilaç etkileşimleri,

alkol kullanımı, beslenme ve yaşam koşulları coumadin dozunu ayarlamak için dikkate alınmalıdır. Ayrıca,

INR değerleri yaşamı tehdit eden komplikasyonları önlemek ve etkin antikoagülasyonu sağlamak için düzenli

olarak izlenmelidir.

Anahtar Sözcu¨kler: Venöz Tromboz; INR; Coumadin; Beslenme


ABSTRACT

Introduction: Deep venous thrombosis (DVT) is a multi-factorial and potentially life-threatening disease. It

can lead to serious complications such as pulmonary embolism and post-thrombotic syndrome. To avoid

these complications, heparin or low molecular weight heparin (LMWH) and warfarin (coumadin) are

frequently used. Coumadin therapy is a two-edged sword due to its narrow therapeutic window. Therefore,

patients taking coumadin should be monitored to maintain the targeted INR levels (INR=2-3). The aim of

our study was to investigate the interaction of coumadin with other drugs, herbal products and nutrients.

Methods: This study was carried out in the Bozok University Hospital and included 120 patients with DVT. In

all patients diagnosis was established by Wells Scoring System and D-dimer testing and confirmed by venous

Doppler ultrasonographic examination. In all patients, coumadin dose was adjusted according to INR values.

Results: There were 71 male and 49 female patients with age range 22-83 years and mean age 51.2±12.3

years. It was found that 80% of patients were unaware of the interaction of coumadin with foods and

herbal products, and 65% were unaware of the interaction of coumadin with other drugs. The coumadin

dosage achieving target INR values in our patients were ranged between 7.5 and 1.25 mg and the average

dosage was 4.8 mg for men and 4.7 mg for women. 10 patients experienced minor bleeding while only one

experienced major bleeding. All patients who had minor bleeding were managed by withholding subsequent

coumadin doses. In one patient with major bleeding, fresh frozen plasma and vitamin K were administered.

Conclusion: Patients using coumadin should avoid using herbal products, large portion of green leafy

vegetables and alcohol. In these patients, age, diet, race, ethnicity, genetic mutations, drug interactions,

alcohol intake, nutrition and living conditions should be taken into account for adjusting coumadin dosage.

Furthermore, INR values should be monitored regularly to prevent life-threatening complications and to

obtain effective anticoagulation.

Keywords: Venous Thrombosis; INR; Coumadin; Nutrition

References

  • Meral EKİM, Hasan EKİM drhasanekim@yahoo.com
Year 2018, Volume: 8 Issue: 1, 38 - 44, 18.03.2018

Abstract

References

  • Meral EKİM, Hasan EKİM drhasanekim@yahoo.com
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Research
Authors

Meral Ekim This is me

Hasan Ekim

Publication Date March 18, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Ekim, M., & Ekim, H. (2018). DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis. Bozok Tıp Dergisi, 8(1), 38-44.
AMA Ekim M, Ekim H. DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis. Bozok Tıp Dergisi. March 2018;8(1):38-44.
Chicago Ekim, Meral, and Hasan Ekim. “DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis”. Bozok Tıp Dergisi 8, no. 1 (March 2018): 38-44.
EndNote Ekim M, Ekim H (March 1, 2018) DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis. Bozok Tıp Dergisi 8 1 38–44.
IEEE M. Ekim and H. Ekim, “DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis”, Bozok Tıp Dergisi, vol. 8, no. 1, pp. 38–44, 2018.
ISNAD Ekim, Meral - Ekim, Hasan. “DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis”. Bozok Tıp Dergisi 8/1 (March 2018), 38-44.
JAMA Ekim M, Ekim H. DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis. Bozok Tıp Dergisi. 2018;8:38–44.
MLA Ekim, Meral and Hasan Ekim. “DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis”. Bozok Tıp Dergisi, vol. 8, no. 1, 2018, pp. 38-44.
Vancouver Ekim M, Ekim H. DERİN VEN TROMBOZLU HASTALARIN TAKİBİNDE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN VE BESLENMENİN ÖNEMİ Importance of Nutrition and Biochemical Parameters in Patients With Deep Venous Thrombosis. Bozok Tıp Dergisi. 2018;8(1):38-44.
Copyright © BOZOK Üniversitesi - Tıp Fakültesi