7ŶƚƌĂĂďĚŽŵŝŶĂů ;ƂŬƐƺƌŵĞ͕ŚĂƉƔŦƌŵĂ͕LJƺŬ ŬĂůĚŦƌŵĂ͕͙ǀďͿ ŝĚƌĂƌ ŬĂĕŦƌĚŦŒŦŶŦ ďĞůŝƌƚĞŶ ǀĞ ďƵ ƔŝŬĂLJĞƟŶĚĞŶ ĚŽůĂLJŦ ĞŶ Ănj ϯ ĂLJĚŦƌ ƌĂŚĂƚͲ ƐŦnjůŦŬ ĚƵLJƵƉ ƚĞĚĂǀŝ ŽůŵĂŬ ŝƐƚĞLJĞŶ ŚĂƐƚĂůĂƌ ĕĂůŦƔŵĂLJĂ ĚĂŚŝů ĞĚŝůŵŝƔƟƌ͘ DĞƐĂŶĞ ĨŽŶŬƐŝLJŽŶƵŶƵ ĞƚŬŝůĞLJĞďŝůĞİĞŬ ŶƂƌŽůŽũŝŬ ŚĂƐƚĂůŦŒŦ ŽůĂŶůĂƌ ͕ ŵŝŬƐƚ ǀĞLJĂ ƵƌŐĞ ŝŶŬŽŶƟŶĂŶͲ ƐŦ ŽůĂŶůĂƌ ͕ ĂƔŦƌŦ ĂŬƟĨ ŵĞƐĂŶĞ ƐĞŵƉƚŽŵůĂƌŦ ďƵůƵŶĂŶͲ ůĂƌ ĚĂŚĂ ƂŶİĞ ^h7 ƚĞĚĂǀŝƐŝ ĂŵĂĕůŦ ŽƉĞƌĂƐLJŽŶ ƂLJŬƺƐƺ ŽůĂŶůĂƌ ͕ ŝŶƚƌĂĂďĚŽŵŝŶĂů ďĂƐŦŶĕ ĂƌƨƔŦ ŽůŵĂŬƐŦnjŦŶ ŝĚƌĂƌ ŬĂĕŦƌĂŶůĂƌ ͕ŶŽƌŵĂů ƉŽnjŝƐLJŽŶĚĂ ĂLJĂŬƚĂ ĚƵƌƵƌŬĞŶ ŝĚƌĂƌ ŬĂĕŦƌĂŶ ŚĂƐƚĂůĂƌ ͕ ŶŽŬƚƺƌŝ ;ŐĞİĞĚĞ шϮ ŝĚƌĂƌ LJĂƉŵĂͿ ďƵůƵͲ ŶĂŶůĂƌ ͕ ŵŽďŝůŝnjĂƐLJŽŶƵ ŬŦƐŦƚůŦ ŽůĂŶůĂƌ ͕ ƉĞůǀŝŬ ƌĂĚLJŽƚĞƌĂͲ Ɖŝ ĂůĂŶůĂƌ ͕ ƉƌŽƐƉĞŬƚƺƐ ďŝůŐŝƐŝ ŽůĂƌĂŬ ƺƌŝŶĞƌ ŝŶŬŽŶƟŶĂŶƐĂ ŶĞĚĞŶ ŽůĂďŝůĞİĞŬ ŝůĂĕ ĂůŦŵŦ ŽůĂŶůĂƌ ; Ă ŬĂŶĂů ďůŽŬĞƌŝ͕ ďĞŶnjŽĚŝĂnjĞƉŝŶůĞƌ ͕ ĚŝƺƌĞƟŬůĞƌ͕͙ǀďͿ ͕ ĂůŬŽůͬŵĂĚĚĞ ďĂͲ ŒŦŵůŦůŦŒŦ ŽůĂŶůĂƌ ͕ ŝĚƌĂƌ LJŽůƵ ĞŶĨĞŬƐŝLJŽŶƵ ďƵůƵŶĂŶůĂƌ ǀĞ ƺƌŝŶĞƌ ŝƐƚĞŵĞ Ăŝƚ ŚĞƌŚĂŶŐŝ ďŝƌ ŽďƐƚƌƺŬƟĨ LJĂĚĂ ĨŽŶŬƐŝLJŽͲ ŶĞů ŚĂƐƚĂůŦŒŦ ďƵůƵŶĂŶ ŚĂƐƚĂůĂƌ ĕĂůŦƔŵĂ ĚŦƔŦ ďŦƌĂŬŦůŵŦƔƨƌ͘ ĂŚĂ ƂŶİĞ ƐŝƐƚŽƐĞů ŽŶĂƌŦŵŦ͕ƐŝƐƚŽƌĞŬƚŽƐĞů ŽŶĂƌŦŵŦ LJĂĚĂ ƐĂŬƌŽƐƉŝŶƂnj ůŝŐĂŵĞŶƚ ĮŬƐĂƐLJŽŶƵ ďĞŶnjĞƌŝ ǀĂũŝŶĂů İĞƌƌĂŚŝ ŐĞĕŝƌĞŶ ŚĂƐƚĂůĂƌ ǀĂũŝŶĂů İĞƌƌĂŚŝ ƂLJŬƺ ƉŽnjŝƟĨ ŽůĂƌĂŬ ŬĂďƵů ĞĚŝůŵŝƔƟƌ͘ ,ĂƐƚĂůĂƌĂ ŵĞƌŝŬĂŶ <ĂĚŦŶ ^ĂŒůŦŒŦ ŝƌůŝŒŝ͛ŶŝŶ ƂŶĞƌĚŝŒŝ ƔĞŬŝůĚĞ ^h7 ƚĂŶŦƐŦ ŬŽLJŵĂŬ ŝĕŝŶ ƔƵ ƐŽƌƵůĂƌ ƐŽƌƵůͲ ŵƵƔƚƵƌ͗
Amaç: Stress üriner inkontinans (SUİ) nedeniyle transobturator teyp (TOT) operasyonu yapılan hasta- larda parite sayısı , geçirilmiş vajinal cerrahi öyküsü ve operasyon sırasında emilebilir hemostatik jelatin sünger kullanmanın operasyonun sonuçları üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Burdur Bucak Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde Ocak 2009 - Kasım 2012 tarihleri arasında TOT yapılan toplam 53 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hasta- lara ait yaş , parite , gelişen komplikasyonlar , preoperatif ve postoperatif dönem arasındaki hemoglobin farkı (delta Hb) gibi bilgiler hasta dosyaları ve hastane kayıtlarından elde edilmiştir.
Bulgular: Parite sayısı (p=0,241) ve geçirilmiş vajinal cerrahi (p=0,276) ile komplikasyon oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Operasyonda emilebilir hemostatik jelatin sün- ger koymanın istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde komplikasyon oranlarını arttırdığı saptanmıştır (p=0,043). Parite sayısı (p=0,712) , geçirilmiş vajinal cerrahi (p=1,00) ve emilebilir hemostatik jelatin sünger uygulamanın (p=0,694) çalışmamızda SÜİ’nin semptomatik olarak iyileşmesini istatistiksel ola- rak anlamlı şekilde etkilemediği gösterilmiştir. Delta Hb değeri çalışmamızda parite sayısı ile istatistik- sel olarak anlamlı bir korelasyon göstermemektedir (p=0,161). Geçirilmiş vajinal cerrahinin (p=1,00) ve hemostatik jelatin sünger (p=0,327) kullanımının delta Hb üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmamıştır.
Sonuç: Hemostatik jelatin sünger kullanımı TOT sonuçlarını olumlu yönde etkilememektedir. Operasyon başarısını arttıracak ve komplikasyon oranlarını düşürecek faktörlerin net olarak ortaya konabilmesi için daha geniş kapsamlı prospektif, randomize, kontrollü çalışmalara gereksinim vardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | October 12, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 4 Issue: 2 |